Opomíjení hrdinové dnešní doby: vychovatelé a pracovníci v dětských domovech

22. 03. 2021 8:15:55
Jsou vyčerpaní a na pokraji sil. Řeč není tentokrát o zdravotnicích v první linii, ale o vychovatelích a pracovnících v dětských domovech. Těm se s příchodem pandemie výrazně změnil život.

V březnu roku 2020 zaznamenala Česká republika prvního pozitivně testovaného člověka na covid-19. Během několika dnů nastala situace, která v historii naší země nemá obdoby. Vláda zavřela školy a zavedla přísná epidemická opatření. Jeden typ školského zařízení ale funguje dál – dětské domovy, které se musí postarat o soudem umístěné děti do ústavní péče. Vychovatelé od té chvíle jedou na 120 procent a mnozí z nich už nemůžou.

„Zažíváme tady neskutečný rok, kdy jsme s dětmi kvůli viru zavřeni dobrovolně pod jednou střechou. Suplujeme rodiče, kteří se o naše děti neuměli, nechtěli nebo nedovedli postarat,“ píše mi v e-mailu Jan Vavřík, ředitel Dětského domova ve Vrbně pod Pradědem, jenž smeká před všemi rodiči, kteří se v plném pracovním provozu zvládají starat o domácnost a své děti. „A teď si představte, že pracujete v dětském domově, kde těch dětí máte ve skupině třeba osm,“ doplňuje.

Jeho instituce pečuje v současnosti o 48 opuštěných dětí. Pracovníci dětského domova se k situaci postavili čelem. Se zavedením distanční výuky se s dětmi ráno učí a odpoledne s nimi tráví volný čas v budově dětského domova nebo na přilehlém dvoře, o pobytech mimo město si mohou děti nechat jen zdát. Rok trvající režim zvládají pracovníci ve Vrbně pod Pradědem s velkým vypětím sil, většina z nich je již unavena a vyčerpána.

„Nejsme schopni dětem nabídnout žádné další vyžití, kroužky nefungují a na hřiště jít nemůžeme. Udržet v klidu 48 deprivovaných dětí nás stojí velké psychické úsilí,“ popisuje ředitel Vavřík, kterého mrzí, že pracovníci dětských domovů jsou veřejností častokrát opomíjeni, přitom stojí také v první linii.

Chybí počítače a zdravotnické pomůcky, docházejí finance

Situace je v mnoha dětských domovech stejná. Většina ředitelů si stěžuje, že už rok fungují jenom díky obětavému a vyčerpanému personálu. Upozorňují na to, že dětem chybí počítače nutné pro výuku, u řady z nich sledují také zhoršující se psychické problémy spojené s nemožností opustit budovu či areál dětského domova.

„Z vlastních zdrojů si platíme testování dětí a ochranné pomůcky, což nás stojí spoustu peněz. Náš zřizovatel nás podporuje, ale náklady na ochranné pomůcky a provoz v době Covid-19 jsou enormně vysoké,“ dodává ředitel Vavřík, podle kterého tak už nezbývají další finance právě na počítače nebo třeba nové hry. Proto se chystá spustit v nejbližších dnech Dárcovskou výzvu, aby sehnal peníze na potřebné věci.

Podle ředitele Dětského domova Prostějov Vladimíra Brabce chybí dětským domovům také metodika, jak postupovat v případech nakaženého personálu a dětí. Nemáme metodiku především od ministerstva školství. Stále jsme na hraně. Také nás trápí, že ministerstvo sanovalo školy technikou, a na dětské domovy zapomnělo," sdělil pro ČTK.

Petice na pomoc dětským domovům

Organizace Děti v akci spustila minulý týden petici na podporu dětských domovů. V současnosti je pod peticí podepsáno přes 200 lidí. V ní organizace požaduje, aby byla poskytnuta okamžitá pomoc dětským ústavním zařízením po celé ČR.

Jako klíčový problém uvádí nedostatek pedagogického personálu, který se o děti a mladistvé má starat. Situace se v těchto chvílích v souvislosti se zavřením speciálních a mateřských škol zhoršila natolik, že jeden vychovatel s asistentem má v extrémních případech na starost až 15 dětí. Autoři petice také poukazují na to, že by pracovníci dětských domovů měli být přednostně očkováni. V neposlední řadě žádají o nárok na poskytnutí ochranných pomůcek pro tyto zařízení zdarma ze strany jejich zřizovatelů.

„Opravdu si z celého srdce přeji, aby se o práci lidí v dětských domovech dověděla veřejnost a aby naši pracovníci cítili v těchto těžkých časech nějakou podporu,“ uzavírá Jan Vavřík, ředitel Dětského domova ve Vrbně pod Pradědem. A já si to přeji také.

Přeji hezký den a veselou mysl!

Autor: Tomáš Zdechovský | pondělí 22.3.2021 8:15 | karma článku: 23.17 | přečteno: 654x

Další články blogera

Tomáš Zdechovský

Reforma migrace musí vypadat úplně jinak

Nelegální a nekontrolovaná migrace představuje jeden z hlavních problémů, které nyní Evropa řeší. Už dlouhou dobu se budují ploty na vnější hranici, protože se 'zjistilo', že je děravá.

10.7.2023 v 7:15 | Karma článku: 17.25 | Přečteno: 516 | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Německé levicové neziskovky pomáhají Rusku

Problematika šíření (nejen) ruské propagandy a dezinformací se už několik let řeší ze všech možných a myslitelných úhlů.

3.7.2023 v 7:30 | Karma článku: 23.70 | Přečteno: 774 | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Učitelka šířila ruskou propagandu ve škole a skončila u soudu. Teď chce být ředitelkou!

Pro bezproblémové soužití mezi lidmi a vůbec fungování celé společnosti je nezbytná vzájemná důvěra. Záměrné šíření nepravdivých informací jde proti tomu a vyvolává v lidech pocit, že už nemůžou věřit nikomu.

26.6.2023 v 7:35 | Karma článku: 24.30 | Přečteno: 842 | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Má Lukašenko jaderné zbraně, které svět neviděl?

Rusko rozmístilo na území Běloruska taktické jaderné zbraně a běloruskému prezidentovi Aleksandru Lukašenkovi vlivem toho očividně narostlo sebevědomí. Chlubí se a skoro až vyhrožuje celému světu, že má atomovky.

19.6.2023 v 9:59 | Karma článku: 13.70 | Přečteno: 254 | Diskuse

Další články z rubriky Politická aréna - pro politiky

Petr Hannig

Nejistota ve všem

Shodou okolností jsem se díval na celou debatu Víta Rakušana ve Vyškově, protože jsem byl zvědavý na to, jestli se Ladislav Vrábel dostane k otázce. Dostal a dokonce více než jednou, protože měl doplňující otázky.

28.3.2024 v 15:04 | Karma článku: 40.12 | Přečteno: 1120 | Diskuse

Jan Bartošek

Migrační pakt čeká poslední akt

Evropa se aktuálně plácá po ramenou, tedy spíš její čelní eurounijní představitelé, že v jednání členských států došlo ke shodě na konečné podobě tzv. migračního paktu. Obrazně, ale především mediálně.

28.3.2024 v 6:12 | Karma článku: 9.36 | Přečteno: 330 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Návod na opravu naší ekonomiky

Když jsme před více než třiceti lety prožívali revoluci, přáli jsme si stát se součástí západu. Západní svět pro nás představoval vzor. Něco se ovšem zvrtlo.

27.3.2024 v 16:55 | Karma článku: 43.26 | Přečteno: 3192 | Diskuse

Petr Lachnit

Jarní příroda čistí tělo i duši. Česnek medvědí obzvláště

Vítání jara má nespočet podob pro každého z nás. Osobně nástup teplejších dní slavím sběrem medvědího česneku v tvrdých luzích kolem mé milované řeky Labe.

27.3.2024 v 8:38 | Karma článku: 9.46 | Přečteno: 142 | Diskuse

Daniela Kovářová

Kdo hájí zájmy dětí

Zájem dítěte je nejvyšší metou, kterou si jako zaklínadlo opakují rodiče, rodinní advokáti, opatrovníci i opatrovničtí soudci při každém rozhodování o dětech.

26.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 19.25 | Přečteno: 426 | Diskuse
Počet článků 678 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4404

Tomáš Zdechovský (1979) - optimista i snílek, kterému nikdy nebylo lhostejno dění kolem sebe. Rád mění vize v realitu a realitu ve vizi. Miluje filmy Forrest Gump, Up in the air, Vrtěti psem a Thank you for smoking, Iluzionista, skupiny The Cranberries, Jelen a U2 a lidi, kteří umí říci své názory. Nezná slova "to nejde" a "to se nikdy nenaučím".

Od roku 2014 poslanec Evropského parlamentu a člen předsednictva KDU-ČSL, členem prestižního Výboru pro zahraniční věci (AFET) a Výboru pro zaměstnanost a sociální věci (EMPL), předseda parlamentní delegace pro státy Střední Asie.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...