Státem podporovaný obchod s chudobou Romů musí skončit

31. 08. 2020 8:06:41
Když někomu každý den dáte tisícovku za to, že nebude chodit do práce, bude jen doma, klidně v naprosto zoufalých podmínkách a nepořádku. Nebude mít totiž motivaci cokoliv změnit.

Jak už jsem psal třeba v článcích Romové potřebují práci, ne dávky nebo Na zlepšení situace Romů vydělají všichni, romskou problematikou se zabývám již mnoho let. Navštívil jsem stovky romských komunit v Evropě a mohl se na vlastní oči přesvědčit, že podpora založená jen na prakticky bezpodmínečném a trvalém vyplácení dávek nepřináší žádné výsledky. Dnes chci popsat jednu zcela konkrétní zkušenost z Česka.

Nedávno jsem navštívil ruinu jednoho domu v Květné - Lukové na Lanškrounsku, který obývají Romové. Tamní podmínky byly opravdu žalostné. Všudypřítomný nepořádek, zápach, plíseň, nefunkční záchody, byty bez teplé vody a v okolí domu několik skládek odpadu. V prostorech pro maximálně šest osob bydlí více jak 50 lidí!

Mnohé z vás určitě napadne otázka, proč s tím nic neudělala místní samospráva? Ta mě ale právě pozvala, jestli jim budu schopen jakkoliv pomoci. Samozřejmě opakovaně žádali stát o pomoc, zatím bohužel marně. Někteří státní úředníci se jim smějí s tím, že nemohou se situací nic dělat. A podobných míst by se v Česku dalo najít daleko více.

Pouze šmejdi vydělávají na romské chudobě

Situaci navíc dělá ještě horší skutečnost, že se toto bydlení pro Romy platí ze státních peněz, které končí v rukou lidí vydělávajících na neznalosti druhých a na chudobě. Na přiznání příspěvku na bydlení nyní stačí, když daný byt nebo místnost stavebně technickým uspořádáním a vybavením splňuje požadavky na trvalé bydlení nebo jsou zkolaudovány jako byt. Nikdo nekontroluje, v jakém je časem nemovitost stavu. Majitelé nemají důvod dělat jakékoliv opravy, ačkoliv si měsíčně díky podobným pronájmům přijdou na desítky tisíc.

Z toho samozřejmě nemůže vyplývat nic jiného, než že současné nastavení pomoci Romům nepodporuje potřebné, ale ty, kteří vydělávají na romské chudobě, tzv. šmejdy. Za posledních několik let se proti tomu bohužel neudělalo téměř nic. Je na místě se ptát ministryň Maláčové a Dostálové a dalších členů vlády, proč svým přístupem podporují obchod s chudobou?

Stát jen zvykl lidi na dávky

S Romy a s romskými organizacemi bojuji za to, aby stát konečně změnil systém podpory. Pokud dává peníze, měl by je dávat třeba přes koordinátora, který bude přímo chodit do rodin a dávku bude moci odejmout. Sociální dávky bez efektivního zacílení, jak je tomu dnes, nejsou totiž program ani řešení.

Podpora musí být něčím podmíněná, např. tím, že budou lidé posílat děti do školy, bude vyžadováno chodit do práce nebo udržovat pořádek. Jinak se nic nezmění! Když někomu dáte každý den tisícovku za to, že nebude chodit do práce, tak ho nepřinutíte chodit do práce.

Někde se toho už nebojí

Podmíněná podpora se i v praxi ukázala jako velmi účinné řešení. Pár příkladů za všechny. V Luži na Chrudimsku se před několika lety velmi osvědčila nabídka Romům, s níž přišel tehdejší starosta Radek Zeman. Romové si zde mohli své dluhy vůči městu odpracovat. Reakce Romů zde byla jednoznačně pozitivní. O práci projevili veliký zájem a řešení zafungovalo.

Snad ještě více svědčí o účinnosti podmíněné podpory i velmi známý příklad slovenské obce Spišský Hrhov, o němž už jsem psal dříve. V této vesnici šli ještě dál. Tamní starosta Vladimír Ledecký přišel s geniálním a zároveň jednoduchým řešením. Nabídl místním Romům práci v obecní stavební firmě založené k tomu, aby se podílela na projektech stavby místní infrastruktury a domů. Romové nabízenou pomoc opravdu přijali a začali pracovat. Svojí prací dali celou obec do pořádku, a dokázali se tím skvěle začlenit do společnosti.

Když dostanou Romové příležitost pracovat, většina z nich šanci využije. Na samotný závěr bych proto jen rád zopakoval to, co tvrdím neustále. Romové potřebují především práci, aby si vážili sami sebe a motivaci získat správné návyky, a ne naprosto nepromyšleně zacílené dávky. Jedině tak porazíme i obchod s romskou chudobou, na čemž vyděláme ve výsledku naprosto všichni.

Přeji hezký den a veselou mysl!

Související blogy:

Romové potřebují práci, ne dávky! –

https://zdechovsky.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=728052

Na zlepšení situace Romů vydělají všichni –

https://zdechovsky.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=754024

Autor: Tomáš Zdechovský | pondělí 31.8.2020 8:06 | karma článku: 26.83 | přečteno: 2373x

Další články blogera

Tomáš Zdechovský

Reforma migrace musí vypadat úplně jinak

Nelegální a nekontrolovaná migrace představuje jeden z hlavních problémů, které nyní Evropa řeší. Už dlouhou dobu se budují ploty na vnější hranici, protože se 'zjistilo', že je děravá.

10.7.2023 v 7:15 | Karma článku: 17.25 | Přečteno: 514 | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Německé levicové neziskovky pomáhají Rusku

Problematika šíření (nejen) ruské propagandy a dezinformací se už několik let řeší ze všech možných a myslitelných úhlů.

3.7.2023 v 7:30 | Karma článku: 23.70 | Přečteno: 772 | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Učitelka šířila ruskou propagandu ve škole a skončila u soudu. Teď chce být ředitelkou!

Pro bezproblémové soužití mezi lidmi a vůbec fungování celé společnosti je nezbytná vzájemná důvěra. Záměrné šíření nepravdivých informací jde proti tomu a vyvolává v lidech pocit, že už nemůžou věřit nikomu.

26.6.2023 v 7:35 | Karma článku: 24.30 | Přečteno: 840 | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Má Lukašenko jaderné zbraně, které svět neviděl?

Rusko rozmístilo na území Běloruska taktické jaderné zbraně a běloruskému prezidentovi Aleksandru Lukašenkovi vlivem toho očividně narostlo sebevědomí. Chlubí se a skoro až vyhrožuje celému světu, že má atomovky.

19.6.2023 v 9:59 | Karma článku: 13.70 | Přečteno: 254 | Diskuse

Další články z rubriky Politická aréna - pro politiky

Petr Hannig

Nejistota ve všem

Shodou okolností jsem se díval na celou debatu Víta Rakušana ve Vyškově, protože jsem byl zvědavý na to, jestli se Ladislav Vrábel dostane k otázce. Dostal a dokonce více než jednou, protože měl doplňující otázky.

28.3.2024 v 15:04 | Karma článku: 33.74 | Přečteno: 576 | Diskuse

Jan Bartošek

Migrační pakt čeká poslední akt

Evropa se aktuálně plácá po ramenou, tedy spíš její čelní eurounijní představitelé, že v jednání členských států došlo ke shodě na konečné podobě tzv. migračního paktu. Obrazně, ale především mediálně.

28.3.2024 v 6:12 | Karma článku: 8.90 | Přečteno: 293 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Návod na opravu naší ekonomiky

Když jsme před více než třiceti lety prožívali revoluci, přáli jsme si stát se součástí západu. Západní svět pro nás představoval vzor. Něco se ovšem zvrtlo.

27.3.2024 v 16:55 | Karma článku: 42.78 | Přečteno: 2954 | Diskuse

Petr Lachnit

Jarní příroda čistí tělo i duši. Česnek medvědí obzvláště

Vítání jara má nespočet podob pro každého z nás. Osobně nástup teplejších dní slavím sběrem medvědího česneku v tvrdých luzích kolem mé milované řeky Labe.

27.3.2024 v 8:38 | Karma článku: 9.45 | Přečteno: 139 | Diskuse

Daniela Kovářová

Kdo hájí zájmy dětí

Zájem dítěte je nejvyšší metou, kterou si jako zaklínadlo opakují rodiče, rodinní advokáti, opatrovníci i opatrovničtí soudci při každém rozhodování o dětech.

26.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 19.25 | Přečteno: 425 | Diskuse
Počet článků 678 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4404

Tomáš Zdechovský (1979) - optimista i snílek, kterému nikdy nebylo lhostejno dění kolem sebe. Rád mění vize v realitu a realitu ve vizi. Miluje filmy Forrest Gump, Up in the air, Vrtěti psem a Thank you for smoking, Iluzionista, skupiny The Cranberries, Jelen a U2 a lidi, kteří umí říci své názory. Nezná slova "to nejde" a "to se nikdy nenaučím".

Od roku 2014 poslanec Evropského parlamentu a člen předsednictva KDU-ČSL, členem prestižního Výboru pro zahraniční věci (AFET) a Výboru pro zaměstnanost a sociální věci (EMPL), předseda parlamentní delegace pro státy Střední Asie.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...