Ekologický aktivismus aneb koho příště mediálně upálit

27. 07. 2020 8:06:38
Zvláště v západních zemích se nyní rozmohl jeden velký nešvar. K některým tématům je prakticky nemožné vyjádřit jiný postoj, než jeden nejhlasitější levicový. Jinak následuje mediální lynč často spojený i s vyhazovem z práce.

Už i mnozí lidé, kteří jsou orientování spíše liberálně či progresivně připustili, že v úvodu zmíněný jev známý jako „cancel culture, skutečně existuje a je to problém. Svědčí o tom mj. i prohlášení A Letter on Justice and Open Debate zveřejněné v americkém časopise Harper ́s Magazine, které vzniklo zejména jako reakce na snahu umlčovat i legitimní „proti názory“ v diskusi o protestech, které vypukly po smrti George Floyda. Pod dopis se podepsala řada osobností zvučných jmen. Ze zhruba stovky osobností stojí za zmínku např. autorka Harryho Pottera J.K. Rowlingová, spisovatel Salman Rushdie, šachista Gary Kasparov, politolog Francis Fukuyama a dokonce také lingvista Noam Chomsky, známý spíše jako guru současné krajní levice.

Problém mediálního lynče a následných vyhazovů z práce se netýká jen témat jako gender, sexuální orientace či rasa, která jsou nejčastějším předmětem současných kulturních válek. Bohužel totéž platí i o zelených tématech, zvláště těch, které se týkají dnes tolik diskutované změny klimatu. Jenže i o ní je třeba mluvit otevřeně, ač se tak bohužel často neděje.

Naopak dochází k prosazování názorové konformity a stádního myšlení. Na každého, kdo si dovolí smýšlet trochu jinak, se hledí přinejmenším s podezřením. Nejspíše něco bude na slovech klimatoložky Judith Curry, která tvrdí, že při sebemenší skepsi v těchto otázkách se stanete „popíračem klimatické změny“, kterému má být zakázáno být součástí vědecké komunity.

Ekologický aktivista se omluvil za šíření paniky

Nedávno vešel ve známost případ dlouholetého ekologického aktivisty Michaela Shellenbergera. Ten napsal článek pro časopis Forbes, jenž byl ale nakonec smazán. Vysvětlení jeho stažení bylo opravdu podivné. Porušil prý redakční pokyny týkající se vlastní propagace, protože v něm zmiňoval mj. svoji knihu Apocalypse Never: Why Environmental Alarmism Hurts Us All. Kniha je ale zmíněna pouze v části článku a těžko lze vyvrátit, že skutečným důvodem byla snaha umlčet pro mnohé kontroverzní názory o tom, že to klimatický alarmismus může i ublížit. Mimochodem, Shellenberger publikoval článek také na svém webu Enviromental Progress, kde je stále dostupný.

Michael Shellenberger je, jak sám píše, 20 let klimatickým aktivistou a 30 let environmentalistou. Jeho činnost na podporu zelených opatření je opravdu bohatá a v této oblasti toho stihl opravdu hodně. Není divu, že ho v roce 2008 časopis Time označil za „hrdinu životního prostředí.“

Aktivní zájem o životní prostředí poprvé projevil už ve svých 16 letech, když uspořádal benefiční akci pro environmentální organizaci Rainforest Action Network. V 27 letech pomáhal zachránit poslední nechráněné sekvojové lesy v Kalifornii. Ve čtvrté dekádě svého života obhajoval obnovitelné zdroje a podařilo se mu přesvědčit prezidenta Baracka Obamu, aby do nich investoval 90 miliard dolarů. V posledních několika letech přispěl k záchraně dostatku jaderných elektráren, aby nebyly nahrazeny fosilními palivy, čímž se zabránilo drastickému zvýšení emisí.

Přesto se ale stal pro některé ortodoxní zelené aktivisty nyní nepohodlným. Vystoupil totiž ze zeleného davu, když v článku tvrdil, že hysterie kolem změny klimatu se vymkla z rukou a omluvil se za to, že se sám podílel na šíření paniky a nenašel dříve odvahu říkat pravdu.

Vystoupil ze zeleného davu

A co vlastně Shellenberger řekl? Podle něho rozhodně není na místě apokalyptický strach. Nepopírá sice, že ke změně klimatu dochází. Dodává však, že to není konec světa, a dokonce ani největší problém týkající se životního prostředí. Realita podle něho není v mnoha ohledech tak černá, jak si mnozí myslí. Tvrdí, že lidé nepůsobí „šesté vymírání druhů,“ Amazonie nejsou plíce světa, klimatická změna nedělá přírodní katastrofy horšími a od roku 2003 poklesl počet požárů o čtvrtinu.

Účelem Shellenbergerova článku ale bylo především omluvit se všem lidem za podíl na vyvolání klimatického strachu v posledních 30 letech. Až do loňského roku se proti tomu zdráhal hovořit. Hlavním důvodem byly obavy z reakce okolí a veřejnosti. Přiznává, že zůstal mlčet u klimatických dezinformací, protože se obával ztráty přátel a financování.

Pouze párkrát našel odvahu bránit klimatickou vědu před těmi, kdo ji překrucují a důsledky byly vždy nepříjemné. Vyjádřil také lítost nad tím, že se nezastal ani vědce a svého přítele Rogera Pielke, kterému se v Bílém domě snažili zničit pověst a kariéru, protože ve svém výzkumu dokázal, že přírodní katastrofy nejsou nyní horší než dříve.

Hereze se prostě netoleruje

Právě u již zmíněného Rogera Pielke bych se rád zastavil. Pielke je americký politolog působící na Coloradské univerzitě a zabývá se mj. i environmentálními tématy. Jeho kauza je dalším příkladem toho, co se může stát, když někdo začne smýšlet trochu jinak.

Pielke přišel s pro některé kontroverzí myšlenkou, že trend rostoucích škod z hurikánů je především způsobený společenskými a ekonomickými faktory než četností a intenzitou hurikánů. V současné době asi nikoho nepřekvapí, že ho za to někteří začali považovat za „popírače“ a hned se našli takoví, kteří začali usilovat o zničení jeho kariéry. V říjnu 2016 se z hacknutých e-mailů odhalených na Wikileaks zjistilo, že blog ThinkProgress měl podíl na kampani, která měla za cíl zdiskreditovat Rogera Pielke a ukončit jeho působení na známém analytickém webu FiveThirtyEight, což se bohužel také podařilo.

A to nebylo vše. V roce 2013 byl v senátu a sněmovně reprezentantů pozvaný k několika slyšením, aby shrnul poznatky o katastrofách a klimatické změně. Jeho svědectví bylo v souladu se závěry IPCC a programem americké vlády pro klimatickou vědu. Tyto závěry naznačují, že neexistuje žádný stoupající trend u hurikánů, povodní, tornád nebo sucha, ať už v USA nebo po celém světě.

Na začátku roku 2014 měl svědčit před senátním výborem pro životní prostředí a veřejné stavby John Holdren, Obamův poradce pro vědu. Byl dotázán na výroky, které necelý rok před tím prezentoval zmiňovaný Pielke. Holdren reagoval tak, že Pielkeho názory prý nejsou reprezentativním „mainstreamovým“ vědeckým názorem. Obamův poradce navíc pokračoval v celé kauze tím, že na stránkách Bílého domu uveřejnil esej s názvem “An Analysis of Statements by Roger Pielke Jr”, kde napadal Pielkeovy závěry.

Pielke získal cejch klimatického heretika

Jakmile se octne něčí jméno na stránkách Bílého domu, vzbudí to samozřejmě pozornost. A právě Holdrenův text se měl stát podnětem pro vyšetřování ze strany reprezentanta jménem Paul Grijalva, který je členem výboru pro přírodní zdroje. V dopise coloradské univerzitě, na níž Pielke působí, Grijalva prohlásil, že Pielke je vyšetřovaný kvůli tomu, co Holdren prohlásil za mylné informace týkající se vědeckého konsensu o změně klimatu.

V dopise, který zveřejnil, vyslovil kongresman také ničím nepodloženou domněnku, že Pielke může být spolu s dalšími šesti „heretickými“ akademiky placený ropnou společností ExxonMobil. Jednalo se samozřejmě o naprosto nesmyslné obvinění. Pielke neměl s naftovým gigantem absolutně nic společného. Kongresman také žádal o záznamy o financování výzkumu, emaily atd. Univerzita v Coloradu vše poskytla a prohlásila, že Pielke žádné peníze od společností s fosilními palivy nikdy neobdržel. Zkáza na reputaci byla ale dokonána a Pielke získal navždy cejch „klimatického heretika“.

Obětí se stal nepochopitelně i Michael Moore

Obětí tzv. „deplatformingu“, což je aktivismus, jehož cílem je umlčet na veřejnosti lidi hlásající názory vnímané jako kontroverzní, může postihnout opravdu každého. Vyprávět by o tom mohl dokonce i kontroverzní americký režisér Michael Moore, známý svými radikálně progresivistickými postoji, které jsou dobře patrné v jeho filmech. Také on ale upadl letos v nemilost.

Ve svém nejnovějším filmu Planet of the Humans totiž přišel s velmi ostrou kritikou zeleného průmyslu. Tvrdí, že zelená energie a chování zeleného průmyslu ve skutečnosti tak zelené nejsou. Kvůli tomu musel také on nedávno čelit snahám o umlčení od lidí jinak smýšlejících velmi podobně jako on.

Mezi takové lidi patřil třeba zelený režisér Josh Fox. Ten vešel ve známost mj. i díky filmu “Gasland”, v němž ostře vystupuje proti těžbě zemního plynu metodou hydraulického štěpení. Proti Mooreovi vyhlásil Fox tažení s cílem umlčet jej ve veřejném prostoru. Vytvořil totiž petici požadující, aby YouTube film “Planet of the Humans” odstranil. Rozhodně se nejednalo o žádnou marginální záležitost, nad kterou by bylo možné jen tak mávnout rukou. Petici podpořili i někteří prominentní liberálové, jako klimatolog Michael Mann či aktivistka Naomi Kleinová.

Máme tu co dělat s cenzorskými a diktátorskými praktikami

Některým zeleným aktivistům zjevně není cizí ani zavádění cenzorských praktik. Místo aby s problematickými tvrzeními ve filmu (která tam nepochybně jsou) polemizovali přesvědčivými argumenty, snaží se kritické hlasy umlčet. Něco podobného už jsme v Česku měli a nejsem určitě jediný, kdo si svobodnou diskusi představuje úplně jinak.

Zmíněné případy ukazují, že mezi progresivními klimatickými aktivisty vládne atmosféra naprosté konformity, kde není prakticky žádný prostor pro pochybování a odlišné názory. Není proto divu, že se ostrakizace nevyhýbá dokonce ani lidem na progresivní straně politického spektra, mezi něž patří všichni tři pánové Shellenberger, Pielke a Moore, o nichž byla řeč v tomto článku.

Ale tím to zřejmě neskončí. Hon na čarodějnice, tedy klimatické odpadlíky, začal ve velkém stylu. Je jen otázka času, kdo se stane jejich další obětí. Tipoval bych Grétu Thunbergovou. Bude jí k tomu stačit jeden nesouhlas a zakopnutí v nastolené agendě. A její pomyslné sochy budou okamžitě strženy. Nevěříte?

Přeji hezký den a veselou mysl!

Autor: Tomáš Zdechovský | pondělí 27.7.2020 8:06 | karma článku: 38.17 | přečteno: 2428x

Další články blogera

Tomáš Zdechovský

Reforma migrace musí vypadat úplně jinak

Nelegální a nekontrolovaná migrace představuje jeden z hlavních problémů, které nyní Evropa řeší. Už dlouhou dobu se budují ploty na vnější hranici, protože se 'zjistilo', že je děravá.

10.7.2023 v 7:15 | Karma článku: 17.25 | Přečteno: 514 | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Německé levicové neziskovky pomáhají Rusku

Problematika šíření (nejen) ruské propagandy a dezinformací se už několik let řeší ze všech možných a myslitelných úhlů.

3.7.2023 v 7:30 | Karma článku: 23.70 | Přečteno: 772 | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Učitelka šířila ruskou propagandu ve škole a skončila u soudu. Teď chce být ředitelkou!

Pro bezproblémové soužití mezi lidmi a vůbec fungování celé společnosti je nezbytná vzájemná důvěra. Záměrné šíření nepravdivých informací jde proti tomu a vyvolává v lidech pocit, že už nemůžou věřit nikomu.

26.6.2023 v 7:35 | Karma článku: 24.30 | Přečteno: 840 | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Má Lukašenko jaderné zbraně, které svět neviděl?

Rusko rozmístilo na území Běloruska taktické jaderné zbraně a běloruskému prezidentovi Aleksandru Lukašenkovi vlivem toho očividně narostlo sebevědomí. Chlubí se a skoro až vyhrožuje celému světu, že má atomovky.

19.6.2023 v 9:59 | Karma článku: 13.70 | Přečteno: 254 | Diskuse

Další články z rubriky Politická aréna - pro politiky

Petr Hannig

Nejistota ve všem

Shodou okolností jsem se díval na celou debatu Víta Rakušana ve Vyškově, protože jsem byl zvědavý na to, jestli se Ladislav Vrábel dostane k otázce. Dostal a dokonce více než jednou, protože měl doplňující otázky.

28.3.2024 v 15:04 | Karma článku: 30.62 | Přečteno: 432 | Diskuse

Jan Bartošek

Migrační pakt čeká poslední akt

Evropa se aktuálně plácá po ramenou, tedy spíš její čelní eurounijní představitelé, že v jednání členských států došlo ke shodě na konečné podobě tzv. migračního paktu. Obrazně, ale především mediálně.

28.3.2024 v 6:12 | Karma článku: 8.50 | Přečteno: 287 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Návod na opravu naší ekonomiky

Když jsme před více než třiceti lety prožívali revoluci, přáli jsme si stát se součástí západu. Západní svět pro nás představoval vzor. Něco se ovšem zvrtlo.

27.3.2024 v 16:55 | Karma článku: 42.59 | Přečteno: 2857 | Diskuse

Petr Lachnit

Jarní příroda čistí tělo i duši. Česnek medvědí obzvláště

Vítání jara má nespočet podob pro každého z nás. Osobně nástup teplejších dní slavím sběrem medvědího česneku v tvrdých luzích kolem mé milované řeky Labe.

27.3.2024 v 8:38 | Karma článku: 9.44 | Přečteno: 139 | Diskuse

Daniela Kovářová

Kdo hájí zájmy dětí

Zájem dítěte je nejvyšší metou, kterou si jako zaklínadlo opakují rodiče, rodinní advokáti, opatrovníci i opatrovničtí soudci při každém rozhodování o dětech.

26.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 19.24 | Přečteno: 425 | Diskuse
Počet článků 678 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4404

Tomáš Zdechovský (1979) - optimista i snílek, kterému nikdy nebylo lhostejno dění kolem sebe. Rád mění vize v realitu a realitu ve vizi. Miluje filmy Forrest Gump, Up in the air, Vrtěti psem a Thank you for smoking, Iluzionista, skupiny The Cranberries, Jelen a U2 a lidi, kteří umí říci své názory. Nezná slova "to nejde" a "to se nikdy nenaučím".

Od roku 2014 poslanec Evropského parlamentu a člen předsednictva KDU-ČSL, členem prestižního Výboru pro zahraniční věci (AFET) a Výboru pro zaměstnanost a sociální věci (EMPL), předseda parlamentní delegace pro státy Střední Asie.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...