Na zlepšení situace Romů vydělají všichni

6. 07. 2020 7:51:51
Romskou problematikou se zabývám již mnoho let. Navštívil jsem stovky romských komunit v Evropě a mohl jsem se na vlastní oči přesvědčit, že řada projektů na jejich podporu byla v minulosti nesmyslná a nepřinesla žádné výsledky.

Prací s Romy se zabývám už od studií na vysoké škole, kdy jsem jako dobrovolník jezdil na různé diagnostické víkendy a pracoval s romskou komunitou na jednom z českobudějovických sídlišť. I proto jsem se začal tématu věnovat také v Evropském parlamentu. A čím déle problematiku poznávám a navštěvuji romské komunity po celé Evropě, tím silněji vidím, že se dosavadní přístup k problematice musí změnit.

Měl jsem mnoho příležitostí se na vlastní oči přesvědčit, že řada projektů byla v minulosti totálně nesmyslná a nepřinesla naprosto žádné výsledky. Situace řady Romů zůstává stejná a platí, že i přes všechny investice dnes v Evropě stále nalezneme komunity, kde lidé žijí jako ve středověku. Bydlí v osadách plných spíš než domů jen chatrčí s hliněnou podlahou, kdy nemají zavedenou elektřinu, ke svícení používají svíčky a pro pitnou vodu chodí do nedalekého potoka, kde se i koupají a perou.

Současný stav dobře vystihují slova mého kolegy, slovenského europoslance romského původu Petera Polláka, s nímž spolupracuji. Ten v tiskové zprávě věnované přijetí pozičního dokumentu o situaci Romů v Evropě prohlásil, že desetileté úsilí pomoci šesti milionům Romů v EU naprosto selhalo a pro ty nejchudší se nic nezměnilo.

Mezi hlavními problémy zmiňoval vedle diskriminace a protiromských nálad také nedostatek vůle a neefektivní využití finančních prostředků. Na řešení problémů romské komunity je podle našeho názoru peněz dost, nicméně problém je s efektivitou jejich využití. Nepotřebujeme desítky nesmyslných konferencí a školení. Potřebujeme konkrétní programy, které něco opravdu změní. A pokud nenajdeme odvahu věci otevřeně pojmenovat, nezmění se nic.

Pojďme si vzít příklad z úspěšných projektů

Společně s Petrem Pollákem jsme na základě úspěšné praxe připravili jedno řešení. Jedná se o projekt sociálního bydlení, který se osvědčil na Slovenku. Chceme ho vyzkoušet na dalších místech Slovenska a uplatnit ho i v České republice. Záměrem je cíleně pomoci extrémně sociálně slabým rodinám, které získají šanci na startovací bydlení, aby pak přešli do normálního života. To pak musí sami řádně splácet, což je nutí si najít práci a začít do ní chodit.

Princip je jednoduchý: Pokud romská rodina nemá dluhy, chodí do práce, děti do školy, může si požádat o sociální bydlení. Pokud splní celkové parametry, je jim udělena půjčka a postaven dům z unimobuněk. V podstatě se jedná o něco podobného tomu, co ve Vsetíně udělal tehdejší starosta a současný hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek. Lidé se přestěhují do montovaných domků a v nich mohou žít. Z absolutní chudoby se tak dostanou do mnohem důstojnějšího prostředí, které po čase vymění za byt nebo domek.

Pamatuji si, jak stěhování ve Vsetíně kritizovali levicoví aktivisté, kteří vůbec romské problematice nerozumí. Nikdy nebyli v původní zástavbě, kde dřív Romové žili v naprosto katastrofálních podmínkách bez vody a v šíleném nepořádku. Jiří Čunek dal řadě Romů naději a pomohl jim se zařadit do normálního života.

Když přijedete do Vsetína, uvidíte, že to funguje. Řada romských rodin si prošla montovanou stavbou a dnes už žijí ve svém bytě. Děti začaly chodit pravidelně do školy a rodiče do práce. A to je cesta. Tím, že bydlení musí splácet nebo by se opět dostali do původních chatrčí, je motivujeme. Celkově je to princip, kdy učíme lidi rybařit a nedáváme jim jen ryby.

Romové nepotřebují dávky, ale příležitost, aby na sebe mohli začít být hrdí

Na Slovensku se už vyzkoušel podobný postup a také se osvědčil. Řada lidí z těchto buněk přešla do vlastního bydlení a jsou normálně zařazení do běžného života. Romové nepotřebují dávky, ale příležitost, aby na sebe mohli začít být hrdí. Pak jsou schopní spoustu věcí změnit. Vždy je třeba ukazovat pozitivní příklady. Jedná se samozřejmě jen o sociální bydlení, které rozhodně není žádným luxusem. Důležité ale je, že lidé dostanou šanci bydlet v lepších podmínkách.

Zatímco na tom původním místě byla absence dětí ve škole asi 93 procent, v montovaných domcích najednou spadlo číslo na pět procent! V Česku už jsem o záměru informoval na Úřadu vlády Radu pro menšiny a jsem v kontaktu i s romskými organizacemi. A jsem moc rád, že podobný způsob uvažování řada z nich podporuje a má především podporu romských organizací.

Rozdávání peněz nepomůže

Součástí pomoci není nikomu dávat dávky, protože systém dávek a různých grantů je zvrácený a nefunguje. Jak už jsem naznačoval výše, chceme dát půjčku, která bude mít pevná kritéria, a buď splníš, nebo nesplníš. Je možné na začátku někomu pomoci, ale investici musí vrátit.

Levicový přístup neustálého rozdávání peněz, který dlouhodobě zastává např. sociální demokracie, piráti a komunisté, opravdu nesdílím, protože celý problém jen konzervuje. Za takové situace se pak nemůžeme divit, že si spousta lidí myslí, že všichni Romové jen zneužívají systém. Přitom to není vůbec pravda.

Řada Romů naopak prospívá svojí činností celé společnosti. Jsou mezi nimi vojáci, policisté, programátoři, právníci, lékaři, architekti nebo zdravotní sestry. Obdivuji například bývalou poslankyni a psycholožku Moniku Mihaličkovou nebo reportéra ČT Richarda Samka, který si vybudoval svou pozici obrovskou pílí a přehledem.

Musí se změnit způsob vzdělávání

Promyšlená musí být také podpora vzdělávání. Doučování nebo romská stipendia pomohla řadě lidí školu dokončit. Spousta Romů se uchytila ve společnosti a je aktivní i uvnitř romské komunity. Nesmí existovat program jen na tři roky, pak ho na další léta zastavit a potom zase spustit. Musí být rozhodnuto, že v příštích dvaceti letech se soustředíme na to, aby všichni Romové prostě chodili do školy a pak teprve se něco změní.

Peter Pollák by i další dávky fixoval na úspěšnost dětí ve škole. Je dobré vše nastavit motivačně – princip plníš podmínky, dostáváš, chceš na to kašlat, tak pardon, zadarmo ani kuře nehrabe. Jednoduše ne jako socialisté, kteří chtějí všem rozdat každý měsíc peníze a nic víc neřešit. Lidé pak raději celý život nepracují a žijí v chudobě. Nestačí jen mluvit o tom, že někdo nechodí do školy. Potřebujeme, aby Romové pochopili, že chceme nastavit motivační a výhodný systém, a že je pro ně výhodné učit se, chodit do školy a do práce.

Na zlepšení situace Romů vydělají všichni

Úspěšné začlenění Romů do společnosti se vyplatí. Na zlepšení situace romské komunity totiž v konečném důsledku vydělá celá společnost. Zvýší se zaměstnanost, a tím i příjmy do státního rozpočtu. Naopak se sníží sociální náklady a napětí ve společnosti. V této souvislosti Peter Pollák na slovenském webu Európske noviny velmi trefně poznamenal, že Romové mají obrovský potenciál, který ale byl dosud nevyužitý.

To ale rozhodně neznamená, že by byl postoj Petra Polláka k vlastní komunitě nekritický. Naopak je často v hodnocení svých lidí velmi tvrdý a vždy důsledně trval na tom, že Romové musí chodit do školy a pracovat. Kdo jiný by měl podobné věci říkat takto nahlas v Evropském parlamentu než právě samotní Romové? Od romských zástupců navíc zní všechny návrhy úplně jinak. Zatímco mě by mohl někdo nařknout za rasismus, tady nemůže nikdo nic namítat.

Dosavadní přístup k řešení romských problémů v řadě zemí EU naprosto selhal a musí se změnit. Veškerá opatření by měla konečně přinést nějaké viditelné výsledky. V praxi to především znamená začít lidi z romské komunity pozitivně motivovat, aby se začlenili do společnosti, a ne pouze rozhazovat peníze. To se tu dělalo 70 let a žádné výsledky to nepřineslo.

Přeji hezký den a veselou mysl!

Související blog:

Romové potřebují práci, ne dávky! - https://zdechovsky.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=728052

Autor: Tomáš Zdechovský | pondělí 6.7.2020 7:51 | karma článku: 40.57 | přečteno: 8893x

Další články blogera

Tomáš Zdechovský

Reforma migrace musí vypadat úplně jinak

Nelegální a nekontrolovaná migrace představuje jeden z hlavních problémů, které nyní Evropa řeší. Už dlouhou dobu se budují ploty na vnější hranici, protože se 'zjistilo', že je děravá.

10.7.2023 v 7:15 | Karma článku: 17.25 | Přečteno: 509 | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Německé levicové neziskovky pomáhají Rusku

Problematika šíření (nejen) ruské propagandy a dezinformací se už několik let řeší ze všech možných a myslitelných úhlů.

3.7.2023 v 7:30 | Karma článku: 23.70 | Přečteno: 768 | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Učitelka šířila ruskou propagandu ve škole a skončila u soudu. Teď chce být ředitelkou!

Pro bezproblémové soužití mezi lidmi a vůbec fungování celé společnosti je nezbytná vzájemná důvěra. Záměrné šíření nepravdivých informací jde proti tomu a vyvolává v lidech pocit, že už nemůžou věřit nikomu.

26.6.2023 v 7:35 | Karma článku: 24.30 | Přečteno: 835 | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Má Lukašenko jaderné zbraně, které svět neviděl?

Rusko rozmístilo na území Běloruska taktické jaderné zbraně a běloruskému prezidentovi Aleksandru Lukašenkovi vlivem toho očividně narostlo sebevědomí. Chlubí se a skoro až vyhrožuje celému světu, že má atomovky.

19.6.2023 v 9:59 | Karma článku: 13.70 | Přečteno: 254 | Diskuse

Další články z rubriky Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Ruský prezident vyhrál volby na celé čáře

Když jsem se vcelku povrchně v pátek a v sobotu díval na zpravodajství České televize, celkem mě to pobavilo. Ruským volbám se v ČT věnovali po svém - způsobem, který je pro ně obvyklý.

18.3.2024 v 15:04 | Karma článku: 32.37 | Přečteno: 1002 | Diskuse

Jan Bartošek

Ruská volební ztuhlost

Člověk nemusí být ani politolog, ani nijak intenzivně sledovat dění v Rusku, aby odtušil, co se tam aktuálně děje a jak to v blízké budoucnosti, resp. dnes po uzavření volebních místností, dopadne.

17.3.2024 v 14:40 | Karma článku: 14.85 | Přečteno: 281 | Diskuse

Daniela Kovářová

Anticikanismus jako nová politická korektnost

Národy mluví různými jazyky. Pro leckoho je to možná novinka, ale platí to už od dob Babylónské věže. A různé jazyky překvapivě používají pro různé významy různá slova.

17.3.2024 v 10:05 | Karma článku: 36.94 | Přečteno: 844 | Diskuse

Daniela Kovářová

Vše škodlivé pro naše děti

Alkohol, heroin, tabák, kokain, HHC a mnohé další nezdravosti před dětmi zamykáme a trestáme každého dospělého, který je prodává nebo dává dětem.

16.3.2024 v 9:37 | Karma článku: 27.03 | Přečteno: 523 | Diskuse

Margit Balaštíková

Evropou obchází strašidlo - škrtání zemědělských dotací

V Berlíně nedávno vyvrcholily protesty živnostníků, dopravců a zemědělců proti úsporným opatřením německé vlády.

15.3.2024 v 11:57 | Karma článku: 15.47 | Přečteno: 318 | Diskuse
Počet článků 678 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4404

Tomáš Zdechovský (1979) - optimista i snílek, kterému nikdy nebylo lhostejno dění kolem sebe. Rád mění vize v realitu a realitu ve vizi. Miluje filmy Forrest Gump, Up in the air, Vrtěti psem a Thank you for smoking, Iluzionista, skupiny The Cranberries, Jelen a U2 a lidi, kteří umí říci své názory. Nezná slova "to nejde" a "to se nikdy nenaučím".

Od roku 2014 poslanec Evropského parlamentu a člen předsednictva KDU-ČSL, členem prestižního Výboru pro zahraniční věci (AFET) a Výboru pro zaměstnanost a sociální věci (EMPL), předseda parlamentní delegace pro státy Střední Asie.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...