Absurdita: STK stojí nad lidským životem?

1. 06. 2020 8:06:25
Během koronavirové krize se dělalo maximum k zabránění šíření viru. Hranice se téměř neprodyšně uzavřely a bylo omezeno i vycházení. Ale na STK se do Česka muselo, i když jste byli třeba na Maltě.

V době trvání nouzového stavu vláda důrazně nedoporučovala cestovat, a už vůbec ne přes hranice. Vzhledem k velkému propojení příhraničních měst občas kvůli tomu docházelo i k vyloženě absurdním situacím, kdy třeba lidé z Českého Těšína nemohli pár metrů přes řeku k lékaři v polském Těšíně a obráceně – určitě by totiž roznesli nákazu. Zároveň však vláda nutila Čechy v zahraničí s vyprchávající technickou zkouškou, aby na ni za každou cenu i tak jeli klidně přes celou Evropu.

Začátkem května se na mě obrátil zoufalý pan B. Koronavirová krize jej zastihla v momentě, když byl se svým v Česku registrovaným autem v Lucembursku, kde si našel práci. A zrovna se i blížil konec platnosti STK. Hned 2. dubna proto napsal na ministerstvo dopravy žádost, zda půjde zkoušku odložit stejně, jak to o několik měsíců posunula Belgie nebo Francie. Nechtěl totiž v této době jen kvůli STK jet 850 km přes několik států. Odpověď mu nepřišla ani po více než 30 dnech, ačkoliv na ministerstvo v mezičase 2x volal a oni mu potvrdili, že jeho žádost obdrželi.

Ministerstvo vnitra: je to důvod k mimořádné cestě

Pan B. výjimku prostě nedostal, musel na technickou dojet nejdéle k 11. květnu, tedy v poslední den platnosti jeho předchozí STK. Přes byť jen další noc by se totiž auto asi stalo ještě nebezpečnějším než koronavirus, a to přece už vůbec nesmíme dovolit! Jenže jak to vlastně udělat, když se přes hranice nesmí? Kontaktoval proto tým ministerstva vnitra, aby mu poradili. A co se stalo pak by ani Švejk nevymyslel lépe.

Tým ministerstva vnitra označil STK za "mimořádnou událost" a pan B. měl prostě dojet – samozřejmě s nutností následné 14denní karantény, na což si musel vzít dovolenou. Zároveň ale nebylo jasné, jestli jej skutečně do České republiky pustí, protože se musel prokázat relevantními dokumenty, které měla na místě vyhodnotit Policie. Nespecifikovali ale ani jakými. Klidně se tak mohlo stát, že by jej na hranicích otočili zpět směr Lucembursko.

Vzhledem k tomu, že jsem měl informaci, že se stejná situace týká minimálně 35 lidí dalších Čechů s autem v zahraničí a úředníci nutí jednoho občana dojet i z Malty, poslal jsem dopis ministru Havlíčkovi, aby prodloužil lhůtu k absolvování testu. Odpověď jsem ještě nedostal, panu B. ale aspoň přišla zpráva, že od 11. 5. už budou pro případ „mimořádné cesty z důvodu účasti na STK“ aspoň pevně daná pravidla a nebude tak odsouzen jen na aktuální náladu hraniční kontroly. Vlastně stop, bude to platit až den poté, co do ČR bude muset dojet.

Jako podmínku dali mít s sebou velký technický průkaz vozidla. Nevím jak Vy, ale já když jedu do zahraničí, tak zrovna velký techničák nechávám doma. Kdyby mi totiž auto někdo ukradl, nemám jak dokázat, že bylo skutečně moje a vozím proto s sebou jen malý technický průkaz. A vůbec, copak státní úřady neví, že platnost technické je vyznačena přímo na známce na zadní registrační značce vozidla?

Sdělení českých úřadů pro všechny naše řidiče v zahraničí jednoduše bylo zhruba následující: „Koronavirus-nekoronavirus, STK má vyšší prioritu než cokoliv jiného. My totiž usoudili, že ten COVID vlastně není vůbec nic závažného ani rizikového, a proto vám vřele doporučujeme vydat se na 850 km dlouho cestu tak, abyste splnil náležitosti české STK. Děkujeme vám, že platíte daně."

Závěrem už jen dodám, že pan B. naštěstí narazil na dobré pohraničníky a na STK se 11. 5. skutečně dostavil. Nyní už má dokonce i po karanténě, takže se nemusíte bát ani z Lucemburska zavleklého viru, ani extrémně nebezpečného auta na našich silnicích.

Přeji hezký den a veselou mysl!

PS: Článek obsahuje prvky ironie a nadsázky.

Autor: Tomáš Zdechovský | pondělí 1.6.2020 8:06 | karma článku: 46.14 | přečteno: 14525x

Další články blogera

Tomáš Zdechovský

Reforma migrace musí vypadat úplně jinak

Nelegální a nekontrolovaná migrace představuje jeden z hlavních problémů, které nyní Evropa řeší. Už dlouhou dobu se budují ploty na vnější hranici, protože se 'zjistilo', že je děravá.

10.7.2023 v 7:15 | Karma článku: 17.25 | Přečteno: 516 | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Německé levicové neziskovky pomáhají Rusku

Problematika šíření (nejen) ruské propagandy a dezinformací se už několik let řeší ze všech možných a myslitelných úhlů.

3.7.2023 v 7:30 | Karma článku: 23.70 | Přečteno: 774 | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Učitelka šířila ruskou propagandu ve škole a skončila u soudu. Teď chce být ředitelkou!

Pro bezproblémové soužití mezi lidmi a vůbec fungování celé společnosti je nezbytná vzájemná důvěra. Záměrné šíření nepravdivých informací jde proti tomu a vyvolává v lidech pocit, že už nemůžou věřit nikomu.

26.6.2023 v 7:35 | Karma článku: 24.30 | Přečteno: 842 | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Má Lukašenko jaderné zbraně, které svět neviděl?

Rusko rozmístilo na území Běloruska taktické jaderné zbraně a běloruskému prezidentovi Aleksandru Lukašenkovi vlivem toho očividně narostlo sebevědomí. Chlubí se a skoro až vyhrožuje celému světu, že má atomovky.

19.6.2023 v 9:59 | Karma článku: 13.70 | Přečteno: 254 | Diskuse

Další články z rubriky Politická aréna - pro politiky

Petr Hannig

Nejistota ve všem

Shodou okolností jsem se díval na celou debatu Víta Rakušana ve Vyškově, protože jsem byl zvědavý na to, jestli se Ladislav Vrábel dostane k otázce. Dostal a dokonce více než jednou, protože měl doplňující otázky.

28.3.2024 v 15:04 | Karma článku: 40.96 | Přečteno: 1260 | Diskuse

Jan Bartošek

Migrační pakt čeká poslední akt

Evropa se aktuálně plácá po ramenou, tedy spíš její čelní eurounijní představitelé, že v jednání členských států došlo ke shodě na konečné podobě tzv. migračního paktu. Obrazně, ale především mediálně.

28.3.2024 v 6:12 | Karma článku: 9.37 | Přečteno: 332 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Návod na opravu naší ekonomiky

Když jsme před více než třiceti lety prožívali revoluci, přáli jsme si stát se součástí západu. Západní svět pro nás představoval vzor. Něco se ovšem zvrtlo.

27.3.2024 v 16:55 | Karma článku: 43.36 | Přečteno: 3269 | Diskuse

Petr Lachnit

Jarní příroda čistí tělo i duši. Česnek medvědí obzvláště

Vítání jara má nespočet podob pro každého z nás. Osobně nástup teplejších dní slavím sběrem medvědího česneku v tvrdých luzích kolem mé milované řeky Labe.

27.3.2024 v 8:38 | Karma článku: 9.47 | Přečteno: 142 | Diskuse

Daniela Kovářová

Kdo hájí zájmy dětí

Zájem dítěte je nejvyšší metou, kterou si jako zaklínadlo opakují rodiče, rodinní advokáti, opatrovníci i opatrovničtí soudci při každém rozhodování o dětech.

26.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 19.25 | Přečteno: 427 | Diskuse
Počet článků 678 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4404

Tomáš Zdechovský (1979) - optimista i snílek, kterému nikdy nebylo lhostejno dění kolem sebe. Rád mění vize v realitu a realitu ve vizi. Miluje filmy Forrest Gump, Up in the air, Vrtěti psem a Thank you for smoking, Iluzionista, skupiny The Cranberries, Jelen a U2 a lidi, kteří umí říci své názory. Nezná slova "to nejde" a "to se nikdy nenaučím".

Od roku 2014 poslanec Evropského parlamentu a člen předsednictva KDU-ČSL, členem prestižního Výboru pro zahraniční věci (AFET) a Výboru pro zaměstnanost a sociální věci (EMPL), předseda parlamentní delegace pro státy Střední Asie.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...