Pohádka o „švýcarských" termokamerách má hořkou dohru

25. 05. 2020 8:44:34
Od ledna nabízela česká firma vládě termokamery k pomoci proti COVID-19. Na konci března ale raději koupili čínské, protože měly dojít obratem. Výsledek? V nemocnicích slouží po měsíci a půl jen jedna kamera, ta česká.

Pamatujete si, jak ministerstvo zdravotnictví (MZd) na sklonku března nakoupilo za 63 milionů korun přes neznámou švýcarskou společnost Avastech 500 čínských termokamer? Tak pokud o tom ještě nevíte, tyto termokamery ani po měsíci a půl zatím nedorazily. Buďto jsou stále ve skladech, nebo teprve na cestě. A to i přesto, že MZd obhajovalo nákup právě od této firmy tím, že chce, aby se kamery k měření teploty návštěvníků nemocnic mohly používat co nejrychleji.

Firma se sice měření teploty pomocí termokamer dříve nevěnovala, termokamery ale měla podle ministerstva dodat „téměř obratem“. Nevím, co znamená pro ministerstvo zdravotnictví spojení „téměř obratem.“ Určitě ale nejsem sám, kdo má za to, že nyní po odvolání stavu nouze, už je trochu pozdě.

Pochybné čínské termokamery

Jak už jsem také dříve zmiňoval, nebyl problém získat daleko dříve zásadně kvalitnější termokamery od české firmy Workswell. Ta už v lednu nabízela ministerstvu své produkty, ovšem bez jakékoli odezvy. Až po velké medializaci konečně začátkem dubna přišla z MZd oficiální žádost o nabídku. Nicméně to bylo ve chvíli, kdy už kývnuli na nabídku švýcarské firmy Avastech a zpětné výběrové řízení tak byl jen čistý alibismus.

Tato firma je specializovaná na bezpečnostní kamery, které jsou vhodné třeba k ochraně objektů před vloupáním, absolutně ne však k měření tělesné teploty. Tak se i přišlo na to, že přes ně budou jen přeprodány čistě čínské termokamery Yantai iRay.

Obecně jsou pak termokamery s mikrobolometrickým senzorem samy o sobě schopny měřit jen s přesností ± 2 °C. Zrovna u kontroly tělesné teploty to ale vytvoří dost zásadní rozdíl mezi normální teplotou (36,8 °C) a vysokou horečkou (38,8 °C). Firma Workswell navíc přišla na možný podvod. Jeden nejmenovaný čínský výrobce totiž stáhl produktový list, přičemž jedinou změnou byla změna odchylky měření z 2 °C na 0,6 °C, což u nich z fyzikálního hlediska není možné. Seriózní výrobci ručních termokamer proto dál uvádějí v katalogových listech údaj ± 2 °C.

Jednoznačně vhodnější pro měření teplot by byla termokamera Workswell MEDICAS, co má díky využití tzv. černého tělesa maximální odchylku měření pouze ± 0,3 °C! Jinými slovy ať už byl důvod pro nákup čínských kamer jakýkoli, v každém případě předvedli lidé na MZd naprosto donebevolající absenci soudnosti a nulové kompetence pro podobný typ nákupů.

V českých nemocnicích funguje jen jedna kamera – a je od Workswellu

Jak už jsem psal na začátku, čínské kamery i přes slíbené dodání obratem stále v českých nemocnicích nejsou. Podařilo se mi ale aspoň zprostředkovat zapůjčení jedné termokamery zdarma do nemocnice v Kladně, kde už více než tři týdny měří u vstupu teplotu a chrání tak životy lékařů, zdravotních sester i dalšího personálu a pacientů.

Po pouhých třech týdnech od objednání navíc Workswell dodal na ministerstvo zdravotnictví 20 kusů objednaných termokamer Workswell MEDICAS. Jen 20 proto, že víc si neobjednali. Mohu jen hádat, kde skončily, v nemocnicích ale ne. Tam jen stále čekají na ty čínské, které jsou od konce března v nedohlednu.

Nákup termokamer tak skončil naprostou blamáží celého ministerstva. Namísto kamer snímajících teplotu příchozích lidí objednali termokamery, které (jestli se naplní nejčernější scénáře) budou namísto přesné tělesné teploty schopné zachytit tak leda požár, což bude nemocnicím platné asi jako mrtvému kabát. Termokamery navíc stále nedorazily.

Nejedná se o první a zdaleka ani poslední kiks resortu Adama Vojtěcha. Zvláště po slibech, že roušek je údajně dost a zprávách o zakázkách u velmi pochybných firem, už to ale snad ani nepřekvapuje. Skandální mi proto nepřijde ani tak tento nákup, jako fakt, že ministr stále nebyl odvolán a ani nikdo další nebyl hnán k odpovědnosti. Kéž bych mohl dodat „zatím“.

Přeji hezký den a veselou mysl!

Související blog:

Když si ministr zdravotnictví Vojtěch plete Čínu a Švýcarsko –

https://zdechovsky.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=749546

Autor: Tomáš Zdechovský | pondělí 25.5.2020 8:44 | karma článku: 41.42 | přečteno: 8860x

Další články blogera

Tomáš Zdechovský

Reforma migrace musí vypadat úplně jinak

Nelegální a nekontrolovaná migrace představuje jeden z hlavních problémů, které nyní Evropa řeší. Už dlouhou dobu se budují ploty na vnější hranici, protože se 'zjistilo', že je děravá.

10.7.2023 v 7:15 | Karma článku: 17.25 | Přečteno: 509 | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Německé levicové neziskovky pomáhají Rusku

Problematika šíření (nejen) ruské propagandy a dezinformací se už několik let řeší ze všech možných a myslitelných úhlů.

3.7.2023 v 7:30 | Karma článku: 23.70 | Přečteno: 768 | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Učitelka šířila ruskou propagandu ve škole a skončila u soudu. Teď chce být ředitelkou!

Pro bezproblémové soužití mezi lidmi a vůbec fungování celé společnosti je nezbytná vzájemná důvěra. Záměrné šíření nepravdivých informací jde proti tomu a vyvolává v lidech pocit, že už nemůžou věřit nikomu.

26.6.2023 v 7:35 | Karma článku: 24.30 | Přečteno: 835 | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Má Lukašenko jaderné zbraně, které svět neviděl?

Rusko rozmístilo na území Běloruska taktické jaderné zbraně a běloruskému prezidentovi Aleksandru Lukašenkovi vlivem toho očividně narostlo sebevědomí. Chlubí se a skoro až vyhrožuje celému světu, že má atomovky.

19.6.2023 v 9:59 | Karma článku: 13.70 | Přečteno: 254 | Diskuse

Další články z rubriky Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Ruský prezident vyhrál volby na celé čáře

Když jsem se vcelku povrchně v pátek a v sobotu díval na zpravodajství České televize, celkem mě to pobavilo. Ruským volbám se v ČT věnovali po svém - způsobem, který je pro ně obvyklý.

18.3.2024 v 15:04 | Karma článku: 30.45 | Přečteno: 796 | Diskuse

Jan Bartošek

Ruská volební ztuhlost

Člověk nemusí být ani politolog, ani nijak intenzivně sledovat dění v Rusku, aby odtušil, co se tam aktuálně děje a jak to v blízké budoucnosti, resp. dnes po uzavření volebních místností, dopadne.

17.3.2024 v 14:40 | Karma článku: 14.85 | Přečteno: 280 | Diskuse

Bernard Habenicht

Stádo splašených guvernantek II a spol.

Konečně dostala inflace na frak... .Revoluce na Slovensku ... Evropo, chceš zastavit vraždění na Ukrajině? Ano? Nezbývá tedy než plán C!... Alláh Vám pomůže... Lobbista polských nákupních středisek vysvětluje...

17.3.2024 v 11:53 | Karma článku: 7.12 | Přečteno: 114 | Diskuse

Daniela Kovářová

Anticikanismus jako nová politická korektnost

Národy mluví různými jazyky. Pro leckoho je to možná novinka, ale platí to už od dob Babylónské věže. A různé jazyky překvapivě používají pro různé významy různá slova.

17.3.2024 v 10:05 | Karma článku: 36.86 | Přečteno: 835 | Diskuse

Daniela Kovářová

Vše škodlivé pro naše děti

Alkohol, heroin, tabák, kokain, HHC a mnohé další nezdravosti před dětmi zamykáme a trestáme každého dospělého, který je prodává nebo dává dětem.

16.3.2024 v 9:37 | Karma článku: 27.03 | Přečteno: 520 | Diskuse
Počet článků 678 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4404

Tomáš Zdechovský (1979) - optimista i snílek, kterému nikdy nebylo lhostejno dění kolem sebe. Rád mění vize v realitu a realitu ve vizi. Miluje filmy Forrest Gump, Up in the air, Vrtěti psem a Thank you for smoking, Iluzionista, skupiny The Cranberries, Jelen a U2 a lidi, kteří umí říci své názory. Nezná slova "to nejde" a "to se nikdy nenaučím".

Od roku 2014 poslanec Evropského parlamentu a člen předsednictva KDU-ČSL, členem prestižního Výboru pro zahraniční věci (AFET) a Výboru pro zaměstnanost a sociální věci (EMPL), předseda parlamentní delegace pro státy Střední Asie.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...