Česká vláda musí přestat ignorovat naše české firmy!

2. 04. 2020 13:44:33
Už nyní musí být každému jasné, že koronavirová krize velmi tvrdě dolehne na celou českou ekonomiku. A bohužel nepůjde jen o nějaká čísla ve statistikách, různé důsledky pozná na vlastní kůži každý z nás.

Většině českých firem a drobným živnostníkům kvůli nařízeným karanténám významně poklesl zisk i produkce a mnozí z nich museli svoji výrobu či poskytování služeb ze dne na den úplně zastavit. Některé firmy už proto také bohužel musely přistoupit k propouštění zaměstnanců. Je zcela evidentní, že se budou muset hledat cesty k obnově ekonomiky a udržení zaměstnanosti. Samozřejmě jich bude celá řada, daly by se ale shrnout pod jedno pravidlo: podporovat české firmy v Česku. A včera bylo pozdě. Už teď je třeba aktivní zapojení českých firem, především těch, jejichž produkty už nyní mohou výrazně pomoci řešit současnou situaci.

Vláda prostě musí maximálně zapojit české soukromníky a firmy a nelétat jen pro věci do Číny, kdy ceny nemusí být lepší, rychlotesty měly jen 20% účinnost a mnoho otazníků visí i nad kvalitou jejich respirátorů, které už několik zemí proto stáhlo z oběhu. Navíc, např. Deník N už spočítal, že by Česko dokázalo boj s nákazou zvládnout i bez cizí pomoci.

Nesplněné sliby naší vlády

Českých firem schopných pomoci, je jednoduše dostatek. I proto v minulých dnech i pan premiér a pan ministr zdravotnictví řekli, že je potřeba podporovat české firmy a vědecká centra. Bohužel zůstalo jen u slov. Jak totiž ukazuje následujících několik případů, realita je podstatně odlišná od toho, co jsme mohli slyšet od představitelů naší vlády. Přestože toho mají české firmy mnoho co nabídnout, pro vládu jako by v reálu vůbec neexistovaly.

Odmítnuté špičkové české termokamery

Již před dvěma týdny jsem vládním představitelům doporučoval přístroj ke screeningu horečnatých projevů infekčních onemocnění od firmy Workswell dvou českých absolventů ČVUT. Tato firma si získala za svou termokameru špičkové kvality světové renomé. A co udělala česká vláda? O výrobky této firmy neměla zájem a ve středu oznámil ministr Vojtěch, že bude pořízeno 500 jiných termokamer. Později upřesnil, že to nemá být z Číny, ale od záhadného švýcarského výrobce, kterého však vůbec nikdo nezná. I tak to prostě není z Česka...

Namísto podpory české firmy, která prokazatelně vymyslela naprosto nový způsob měření lidí na dálku, dala přednost výrobku, který navíc není tak přesný. Já se ptám, proč!? Tento krok ministra zdravotnictví je zcela nepochybně porušením slibu, vrcholem nesoudnosti a také nehoráznou urážkou českého inovativního průmyslu. Ukázalo se, že sliby o podpoře českých firem byly jen další účelovou lží! A nejednalo se o jediné opomenutí českých výrobců!

Desítky dalších pochybení

Existují i další firmy schopné dodat materiál důležitý pro boj s koronavirem, nicméně ze strany státu není o jejich produkty vůbec zájem. Různých sporných případů je hodně, zmíním jen pár. Např. jednu svoji čerstvou zkušenost. Technologické centrum v Hradci Králové zaznamenalo desítky firem a OSVČ, které začaly šít roušky nebo vyrábět štíty na 3D tiskárnách pro nemocnice a sociální služby. Jsou schopni zajistit celou poptávku v kraji. Opět se jedná o skvělou příležitost pro vládu, jak dostát svému slibu. A jaká je skutečnost? V současné době nemají tyto firmy od státu a krajů žádné objednávky.

A ještě jeden příklad: Akutní problém představuje také nedostatek výtěrových tyčinek, kterými se nabírají vzorky od pacientů s podezřením na COVID-19. Naše firmy jsou schopné vyrábět je ve velkém. Jak si ale všiml Pavel Bělobrádek, namísto toho je musíme draze dovážet ze zahraničí. Proč? Protože naše firmy bohužel nemohou nakoupit dost materiálu pro svoji výrobu. Fakultní nemocnice a další státní instituce jim platí pozdě a nedají jim zálohovou fakturu, kterou dodavatelé surovin požadují...

Český průmysl je připraven vyrábět a je potřeba toho využít. Proč se tedy úplně zbytečně kupuje zdravotnický materiál v zahraničí, když ho můžou české firmy vyrobit dostatek a někdy i mnohem kvalitněji? Takhle si česká vláda představuje pomoc naší ekonomice v době útlumu? Musím kroutit hlavou nad tím, jak se naše vláda může chovat takhle absurdně a v době té největší krize poškozovat českou ekonomiku.

Česká vláda musí přestat ignorovat české firmy!

Hezký den a veselou mysl!

Autor: Tomáš Zdechovský | čtvrtek 2.4.2020 13:44 | karma článku: 45.27 | přečteno: 10066x

Další články blogera

Tomáš Zdechovský

Reforma migrace musí vypadat úplně jinak

Nelegální a nekontrolovaná migrace představuje jeden z hlavních problémů, které nyní Evropa řeší. Už dlouhou dobu se budují ploty na vnější hranici, protože se 'zjistilo', že je děravá.

10.7.2023 v 7:15 | Karma článku: 17.25 | Přečteno: 509 | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Německé levicové neziskovky pomáhají Rusku

Problematika šíření (nejen) ruské propagandy a dezinformací se už několik let řeší ze všech možných a myslitelných úhlů.

3.7.2023 v 7:30 | Karma článku: 23.70 | Přečteno: 768 | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Učitelka šířila ruskou propagandu ve škole a skončila u soudu. Teď chce být ředitelkou!

Pro bezproblémové soužití mezi lidmi a vůbec fungování celé společnosti je nezbytná vzájemná důvěra. Záměrné šíření nepravdivých informací jde proti tomu a vyvolává v lidech pocit, že už nemůžou věřit nikomu.

26.6.2023 v 7:35 | Karma článku: 24.30 | Přečteno: 835 | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Má Lukašenko jaderné zbraně, které svět neviděl?

Rusko rozmístilo na území Běloruska taktické jaderné zbraně a běloruskému prezidentovi Aleksandru Lukašenkovi vlivem toho očividně narostlo sebevědomí. Chlubí se a skoro až vyhrožuje celému světu, že má atomovky.

19.6.2023 v 9:59 | Karma článku: 13.70 | Přečteno: 254 | Diskuse

Další články z rubriky Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Ruský prezident vyhrál volby na celé čáře

Když jsem se vcelku povrchně v pátek a v sobotu díval na zpravodajství České televize, celkem mě to pobavilo. Ruským volbám se v ČT věnovali po svém - způsobem, který je pro ně obvyklý.

18.3.2024 v 15:04 | Karma článku: 31.03 | Přečteno: 861 | Diskuse

Jan Bartošek

Ruská volební ztuhlost

Člověk nemusí být ani politolog, ani nijak intenzivně sledovat dění v Rusku, aby odtušil, co se tam aktuálně děje a jak to v blízké budoucnosti, resp. dnes po uzavření volebních místností, dopadne.

17.3.2024 v 14:40 | Karma článku: 14.85 | Přečteno: 280 | Diskuse

Daniela Kovářová

Anticikanismus jako nová politická korektnost

Národy mluví různými jazyky. Pro leckoho je to možná novinka, ale platí to už od dob Babylónské věže. A různé jazyky překvapivě používají pro různé významy různá slova.

17.3.2024 v 10:05 | Karma článku: 36.90 | Přečteno: 838 | Diskuse

Daniela Kovářová

Vše škodlivé pro naše děti

Alkohol, heroin, tabák, kokain, HHC a mnohé další nezdravosti před dětmi zamykáme a trestáme každého dospělého, který je prodává nebo dává dětem.

16.3.2024 v 9:37 | Karma článku: 27.03 | Přečteno: 521 | Diskuse

Margit Balaštíková

Evropou obchází strašidlo - škrtání zemědělských dotací

V Berlíně nedávno vyvrcholily protesty živnostníků, dopravců a zemědělců proti úsporným opatřením německé vlády.

15.3.2024 v 11:57 | Karma článku: 15.47 | Přečteno: 318 | Diskuse
Počet článků 678 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4404

Tomáš Zdechovský (1979) - optimista i snílek, kterému nikdy nebylo lhostejno dění kolem sebe. Rád mění vize v realitu a realitu ve vizi. Miluje filmy Forrest Gump, Up in the air, Vrtěti psem a Thank you for smoking, Iluzionista, skupiny The Cranberries, Jelen a U2 a lidi, kteří umí říci své názory. Nezná slova "to nejde" a "to se nikdy nenaučím".

Od roku 2014 poslanec Evropského parlamentu a člen předsednictva KDU-ČSL, členem prestižního Výboru pro zahraniční věci (AFET) a Výboru pro zaměstnanost a sociální věci (EMPL), předseda parlamentní delegace pro státy Střední Asie.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...