Japonsko dokazuje, že to jde i bez izolací

29. 03. 2020 12:32:59
Japonsko bylo jednou z prvních zemí mimo Čínu zasažených COVID-19. Dnes má přitom méně nakažených než ČR, a to ani nezavedlo drakonické izolace. Motá to hlavy nejen zdravotnickým expertům...

Na rozdíl od drakonických izolačních opatření v Číně, masových karantén v evropských zemích a nucených izolací obyvatel amerických měst, Japonsko žádné omezování pohybu nezavedlo. Omezení se sice dotkla školáků, jejichž školy byly uzavřeny, drtivá většina populace však žije zcela běžným životem. Vlaky v tokijské ranní špičce jsou obsazené k prasknutí a restaurace zůstávají otevřené.

Otázka je nasnadě: vyhnulo se Japonsko letící kulce, nebo na zásah teprve čeká? Vláda tvrdí, že je to její velmi rychlá až agresivní identifikace zdrojů nákaz, co zamezuje šíření viru. Díky tomu má být japonský počet nakažených v přepočtu na obyvatele jeden z nejmenších ve vyspělých státech (pozn. Japonsko má zhruba 126,4 mil. obyvatel). Kritici kontrují, že se země záměrně snažila udržet čísla nákaz nízká s cílem neohrozit Letní olympijské hry v červenci tohoto roku, které byly o rok odloženy teprve před týdnem.

Ať je to jak je, v každém případě nemá nyní země přeplněné nemocnice, ani zde není nárůst případů nějakých plicních poruch – a to přesto, že se nachází nedaleko od Číny a první případy se tu tak objevily už v lednu. Něco tak očividně dělají dobře!

Kritika pomohla nastartovat opatření

Původní na první pohled slabá odpověď Japonska na šíření viru, stejně jako opatření kolem výletní lodi Diamond Princess, kde se během její karantény v Jokohamě virem nakazil zhruba každý pátý turista, nebo rozhodnutí ze začátku neomezovat cestování z Číny, otevřela prostor pro obavy, že se z Japonska může stát druhý Wuhan. Japonské uzavření škol totiž ve světle přísných karanténních opatření, která přijaly jiné státy, totiž stále vypadá jako nedostatečné.

Ale k 18. březnu 2020 zaznamenalo Japonsko jen něco málo přes 900 potvrzených případů, nepočítaje onu výletní loď. Toho dne byly Spojené státy, Francie a Německo daleko přes číslo 7 000, Itálie se blížila k cifře 36 000. Sousedící Jižní Korea, která zavedla masivní plošné testování (viz v článku Proč v Koreji oproti Itálii zvládají pandemii koronaviru?), měla k tomuto datu 8 500 potvrzených. K 29. 3. dopoledne má Japonsko oficiálně jen 1 693 nakažených.

Profesor londýnské Královské Univerzity a bývalý šéf zdravotní politiky Světové zdravotnické organizace (WHO), Kenji Shibuya, vidí jen dvě vysvětlení. Japonsko buď dokázalo zamezit šíření viru, nebo k šíření teprve dojde. „Obě možnosti jsou odůvodnitelné, ale můj názor je, že Japonsko teprve na největší skokový nárůst čeká,“ řekl Shibuya. K tomu lze jen dodat, že osobně mohu zatím soudit jen čísla, která jsou teď, a ta jsou skutečně (minimálně zatím) relativně nízká, v porovnání s dalšími vyspělými zeměmi rozhodně. A také mohu vypsat skutečnosti, které potvrzují pravdivost spíše první varianty.

Včasné varování a důkladná příprava

Japonsko nepodcenilo prevenci. Důvodem včasného rozšíření povědomí o nebezpečí může být blízkost, v jaké se Japonsko vůči Číně nachází. Když se už v lednu objevil první komunitně nakažený, který necestoval do Číny, obchody se okamžitě začaly plnit dezinfekčními prostředky, prodej roušek raketově vzrostl a lidé sami začali přijímat vlastní opatření ve jménu ochrany veřejného zdraví.

Japonsko mělo to štěstí, že se do země dostal jen velmi malý počet osob nakažených virem SARS-CoV-2. Ti se poté zdržovali v dohledatelných a lehce izolovatelných oblastech,“ řekl k tomu Laurie Garrett, americký vědec a přispěvatel do časopisů o světovém zdravotnictví.

Země navíc disponuje i přirozenými výhodami, zejména proto, že podávání ruky a objímání je zde daleko méně časté než v ostatních zemích G7. V žebříčku mytí rukou se Japonsko umisťuje daleko výše než evropské země.

Podle zprávy japonských úřadů z 9. března také zhruba 80 % všech nakažených nedokázalo nakazit nikoho jiného. Co za tímto číslem stojí je ale stále předmětem debat, a sílí skepticismus, jestli vláda přistupuje k nebezpečí pandemie správně.

Vláda má ale poměrně jasno: „Mnoho zdrojů nákazy se podařilo objevit v relativně krátkém čase a v ranném stádiu,“ citoval z vládní zprávy premiér Japonska Shinzo Abe při svém projevu, v němž odůvodňoval proč Japonsko nemá v plánu vyhlásit stav nouze.

Japonci šli cestou rychlé reakce a jsou připraveni

Japonsko dále dramaticky navýšilo svou testovací kapacitu - i tak ale protestovalo k tomu 18. 3. jen asi 5 % toho, co sousedící Jižní Korea, a to navzdory daleko vyšší populaci. Předně v regionu Wakayama pak využili rychlého a cíleného testování naprosto všech v okolí jednoho potvrzeného nakaženého bez ohledu na cestovatelskou anamnézu. Vzhledem k tomu, že prvním nakaženým byl lékař, vyšlo to na 470 lidí. Také hned vydezinfikovali a vyčistili místa, kde nemocný byl – tedy nemocnici apod. V regionu se tak daří nemoci vzdorovat, což podrobněji popsaly i Lidovky.

Dost možná Japonsko ještě zasáhne nějaké skokové navýšení počtu případů. Stane-li se ale tak, je na něj ale připraveno lépe než ostatní země. Na 1 000 obyvatel disponuje 13 lůžky na JIP, nejvíce z celé skupiny G7, a dle dat Světové banky je to více než třikrát tolik, co má Itálie, Velká Británie či Kanada. Vývoj v Japonsku proto hodlám dále sledovat!

Přeji hezký den a veselou mysl!

Související článek:

Proč v Koreji oproti Itálii zvládají pandemii koronaviru? -

https://zdechovsky.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=747339

Autor: Tomáš Zdechovský | neděle 29.3.2020 12:32 | karma článku: 40.13 | přečteno: 19505x

Další články blogera

Tomáš Zdechovský

Reforma migrace musí vypadat úplně jinak

Nelegální a nekontrolovaná migrace představuje jeden z hlavních problémů, které nyní Evropa řeší. Už dlouhou dobu se budují ploty na vnější hranici, protože se 'zjistilo', že je děravá.

10.7.2023 v 7:15 | Karma článku: 17.25 | Přečteno: 509 | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Německé levicové neziskovky pomáhají Rusku

Problematika šíření (nejen) ruské propagandy a dezinformací se už několik let řeší ze všech možných a myslitelných úhlů.

3.7.2023 v 7:30 | Karma článku: 23.70 | Přečteno: 768 | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Učitelka šířila ruskou propagandu ve škole a skončila u soudu. Teď chce být ředitelkou!

Pro bezproblémové soužití mezi lidmi a vůbec fungování celé společnosti je nezbytná vzájemná důvěra. Záměrné šíření nepravdivých informací jde proti tomu a vyvolává v lidech pocit, že už nemůžou věřit nikomu.

26.6.2023 v 7:35 | Karma článku: 24.30 | Přečteno: 835 | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Má Lukašenko jaderné zbraně, které svět neviděl?

Rusko rozmístilo na území Běloruska taktické jaderné zbraně a běloruskému prezidentovi Aleksandru Lukašenkovi vlivem toho očividně narostlo sebevědomí. Chlubí se a skoro až vyhrožuje celému světu, že má atomovky.

19.6.2023 v 9:59 | Karma článku: 13.70 | Přečteno: 254 | Diskuse

Další články z rubriky Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Ruský prezident vyhrál volby na celé čáře

Když jsem se vcelku povrchně v pátek a v sobotu díval na zpravodajství České televize, celkem mě to pobavilo. Ruským volbám se v ČT věnovali po svém - způsobem, který je pro ně obvyklý.

18.3.2024 v 15:04 | Karma článku: 32.37 | Přečteno: 996 | Diskuse

Jan Bartošek

Ruská volební ztuhlost

Člověk nemusí být ani politolog, ani nijak intenzivně sledovat dění v Rusku, aby odtušil, co se tam aktuálně děje a jak to v blízké budoucnosti, resp. dnes po uzavření volebních místností, dopadne.

17.3.2024 v 14:40 | Karma článku: 14.85 | Přečteno: 281 | Diskuse

Daniela Kovářová

Anticikanismus jako nová politická korektnost

Národy mluví různými jazyky. Pro leckoho je to možná novinka, ale platí to už od dob Babylónské věže. A různé jazyky překvapivě používají pro různé významy různá slova.

17.3.2024 v 10:05 | Karma článku: 36.94 | Přečteno: 844 | Diskuse

Daniela Kovářová

Vše škodlivé pro naše děti

Alkohol, heroin, tabák, kokain, HHC a mnohé další nezdravosti před dětmi zamykáme a trestáme každého dospělého, který je prodává nebo dává dětem.

16.3.2024 v 9:37 | Karma článku: 27.03 | Přečteno: 523 | Diskuse

Margit Balaštíková

Evropou obchází strašidlo - škrtání zemědělských dotací

V Berlíně nedávno vyvrcholily protesty živnostníků, dopravců a zemědělců proti úsporným opatřením německé vlády.

15.3.2024 v 11:57 | Karma článku: 15.47 | Přečteno: 318 | Diskuse
Počet článků 678 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4404

Tomáš Zdechovský (1979) - optimista i snílek, kterému nikdy nebylo lhostejno dění kolem sebe. Rád mění vize v realitu a realitu ve vizi. Miluje filmy Forrest Gump, Up in the air, Vrtěti psem a Thank you for smoking, Iluzionista, skupiny The Cranberries, Jelen a U2 a lidi, kteří umí říci své názory. Nezná slova "to nejde" a "to se nikdy nenaučím".

Od roku 2014 poslanec Evropského parlamentu a člen předsednictva KDU-ČSL, členem prestižního Výboru pro zahraniční věci (AFET) a Výboru pro zaměstnanost a sociální věci (EMPL), předseda parlamentní delegace pro státy Střední Asie.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...