ARD a ORF: Školky mohly umožňovat pedofilům hrátky s dětmi

9. 12. 2019 10:17:51
Představte si, že si stačí koupit za 200 – 250 eur dvoudenní kurz na to, jak se správně „mazlit s dětmi“. Nemusíte mít žádné pedagogické vzdělání, můžete být recidivista, a přesto vás pak hned pustí do školek za dětmi.

O níže popsané kauze informovala ve společné reportáži německá televize ARD a rakouská ORF. Postavili se tak za rodiče, kterým nikdo nevěřil, že by se něco podobného mohlo dít.

Aktivit, jakými mohou trávit svůj čas malé děti ve školkách, dnes existuje opravdu nepřeberné množství. Stačí si jen vybrat. Jenomže platí, že zdaleka ne všechny nabízené činnosti dětem prospívají. A co je ještě horší, některé dokonce mohou způsobit dětem vážná traumata, která si s sebou mohou nést po celý zbytek života.

Nedávno vzbudila zvláště v německy mluvících zemích i mezi širší veřejností rozruch vzdělávací metoda Original Play, která prý „hledá cestu ke zlepšení vztahů mezi jednotlivci i skupinami nahrazením agrese a násilí mezi lidmi ohleduplností a láskou.“ Tuto metodu „vyvinul“ Američan Fred Donaldson a je popisována jako zábava, „která pomáhá řešit potíže dětských kolektivů. Outsideři se dostanou do hry, vůdčí typy reagují s respektem. A při tom všem září dětem obličeje!“ Na první pohled působí tohle všechno jako krásná myšlenka. Při bližším zkoumání této pedagogické metody bychom ale měli zbystřet. „Sovy“ totiž nejsou, čím se zdají být...

Donaldsonova „ezoterická“ pedagogika

Silné pochybnosti musí vyvolávat už samotná osoba zakladatele. Fred Donaldson bývá často prezentovaný jako profesor psychologie, který působil na několika univerzitách. Ve skutečnosti však tento člověk není ani profesor, a dokonce ani nemá vystudovanou psychologii či obor související se vzděláváním. Má doktorát z geografie a na rozdíl od vystudovaných pedagogů tedy nemá žádné potřebné vzdělání potřebné pro práci s dětmi, i když svoji činnost provádí několik desítek let. Je tedy více než zarážející, že Original Play měla být dokonce uznána UNICEF jako prevence násilí.

Základem toho, co tento pán hlásá, se stalo jeho dílo „Playing by Heart“. Jedná se o knihu, kterou by spíše než mezi pedagogickou literaturu, bylo lepší zařadit do kategorie ezoterika. Sám Donaldson mluví o své metodě vzdělávání jako o originální hře zaměřené proti dětské agresi na ezoterické úrovni. Original Play má být podle jeho slov pokusem přeložit, co děti a zvířata demonstrují bez řeči. Popis metody zní velice zvláštně, ale v praxi to znamená, že děti spolu s naprosto cizími dospělými lidmi lezou po sobě, tlačí se na sebe, povalují se, hladí se nebo se mačkají.

Určitě vás teď napadá, že takové aktivity mohou být vítanou příležitostí pro pedofily a rozhodně nejste sami. Stejného názoru jsou totiž i odborníci, kteří se výchovnou metodou Original Play zabývali. V Německu známá psycholožka Michaela Huber z Göttingenu, která se specializuje na psychotraumatologii a dělá poradkyni mimo jiné Spolkovému kriminalistickému úřadu, se podrobně zabývala Donaldsonovou knihou a došla ke znepokojujícím závěrům: „Pro mě, v mých očích, je to pozvánka k překračování mezí u dětí.“ Ještě ostřeji a přímočařeji se vyjádřil Rakušan Karl-Heinz Brisch, dětský psychiatr z Paracelsovy soukromé lékařské univerzity v Salcburku: „Naskočila mi opravdu husí kůže po zádech, protože se zde vyskytuje celá řada pasáží, které se dají číst jako návod pro pedofily.“

Metodu Freda Donaldsona pomáhají po celém světě šířit desítky jeho tzv. učňů působících v rámci organizace International Foundation for Original Play (Mezinárodní nadace pro Original Play). Dalším důvodem k vážnému znepokojení je skutečnost, že učněm se může stát každý, kdo absolvuje Donaldsonův workshop, na který nejsou vyžadovány žádné zvláštní podmínky. Mohou ho absolvovat nejen lidé bez pedagogického vzdělání (což by asi vadilo ze všeho nejméně), ale dokonce i kriminálníci s prokázanými pedofilními sklony. Jak píše Berliner Zeitung, pro účast ve workshopu není vyžadována žádná legitimace nebo výpis z rejstříku trestů. Registrace na workshop stojí v Německu mezi 200 – 250 €. Workshopy jsou dvoudenní a po jejich ukončení může zájemce, který si kurs zaplatil, jít do školek mezi děti.

Německo prošetřuje podezření z pedofilie

Asi nikoho proto nemůže překvapit, že zvláště Německem nedávno otřásl skandál týkající se sexuálního a fyzického zneužívání dětí v mateřských školách, v nichž se využívala právě metoda Original Play. Nadace „Original Play“ zde čelí těžkým obviněním z poskytování služeb pedofilům a následnému přístupu do mateřských škol, kde v rámci her mělo podle výpovědí dětí a jejich rodičů a psychologů docházet ke zneužívání. Německá veřejnoprávní televize ARD ve spolupráci s rakouskou veřejnoprávní ORF natočily společně reportáž, ve které odkryly praktiky odehrávající se za zdmi mateřských škol.

Rodiče dětí, u kterých mělo dojít k sexuálnímu zneužití, znásilnění anebo k zlomeninám končetin, uváděli děsivá svědectví o tom, co se dělo s jejich dětmi v mateřských školkách. Rodiče si v reportáži přáli zůstat v anonymitě, protože už nyní čelí obrovským tlakům, a také proto, aby byla zajištěna jejich bezpečnost.

Za zmínku proto stojí následujících několik výpovědí: Otec zneužitého dítěte prohlásil v reportáži pro německou televizi ARD: „Když jsem na fotkách viděl, kolik naprosto cizích lidí si hrálo s našimi dětmi, udělalo se mi skutečně špatně z toho, co se stalo.“

V některých případech měly hry vést k trestným činům tvrdí také další otec: „Náš syn nám v kontextu s touto "Original Play" popsal velmi přesně sexuální a násilné skutečnosti, které nám i předvedl. My zde nehovoříme jen o těžkých sexuálních zneužitích, znásilnění, ale také o násilí, ponížení, sadismu. Byla zde informace, že měl do školky přijít jeden Američan, zakladatel těchto her. Uvedlo se také, že dětem udělá v této souvislosti přednášku. Nevěděli jsme ale, že přišlo minimálně devět cizích dospělých lidí, které jsme nikdy před tím neviděli.“

Vyšetřování naráží na problémy, rodičům nikdo nevěří

Ve dvou největších německých městech, Berlíně a Hamburku, proto čelí organizace „Original Play“ už podezřením ze spáchání sexuálního a fyzického zneužití dětí v mateřských školkách. V obou městech se objevilo celkem šest případů podezření. Rodiče podali několik trestních oznámení, vyšetřování byla ale státním zastupitelstvím zastavena.

Vyšetřování komplikovalo hned několik věcí. Rodiče naráželi na to, že jejich obviněním nikdo nevěřil a problémem byl také strach a stud. Obvinění považovalo Státní zastupitelství za nevěrohodná a chyběly důkazy. Navíc došlo i k mnoha pochybením ve vyšetřování. Jak např. informoval německý zpravodajský portál RBB24, podezřelí se o vyšetřování dozvěděli ještě předtím, než u nich vůbec mohla být provedena kontrola! Vyšetřovací orgány také neprozkoumaly osobní počítače podezřelých a nevyslechly z terapeutických důvodů samotné oběti – tedy děti, jak o tom svědčí i následující případ, kdy došlo dokonce ke zranění na intimních místech.

Matka dívenky z Hamburku v reportáži vypověděla o možném sexuálním zneužití své dcery při „Original Play“ následující: „Na začátku to bylo vždycky tak, že když jsem přivedla dceru ze školky, řekla mi, že ji bolí zadeček nebo intimní místa. Že tam uvnitř měla trn. Nechtěla už chodit do školky.“ To samé vypověděla dívenka i před doktorkou, z terapeutických důvodů už ale bohužel ne na policii.

Naděje na znovuotevření případů ale stále existuje a děti by nakonec vyslechnuté být mohly. Postižení se totiž obrátili na berlínského politika Burkarda Dreggera (CDU), který chce podle informací německého listu Berliner Zeitung dosáhnout znovuotevření případů. Zda se mu to podaří, ukáže až budoucnost.

Přeji hezký den a veselou mysl!

Autor: Tomáš Zdechovský | pondělí 9.12.2019 10:17 | karma článku: 42.21 | přečteno: 6430x

Další články blogera

Tomáš Zdechovský

Reforma migrace musí vypadat úplně jinak

Nelegální a nekontrolovaná migrace představuje jeden z hlavních problémů, které nyní Evropa řeší. Už dlouhou dobu se budují ploty na vnější hranici, protože se 'zjistilo', že je děravá.

10.7.2023 v 7:15 | Karma článku: 17.25 | Přečteno: 509 | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Německé levicové neziskovky pomáhají Rusku

Problematika šíření (nejen) ruské propagandy a dezinformací se už několik let řeší ze všech možných a myslitelných úhlů.

3.7.2023 v 7:30 | Karma článku: 23.70 | Přečteno: 768 | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Učitelka šířila ruskou propagandu ve škole a skončila u soudu. Teď chce být ředitelkou!

Pro bezproblémové soužití mezi lidmi a vůbec fungování celé společnosti je nezbytná vzájemná důvěra. Záměrné šíření nepravdivých informací jde proti tomu a vyvolává v lidech pocit, že už nemůžou věřit nikomu.

26.6.2023 v 7:35 | Karma článku: 24.30 | Přečteno: 835 | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Má Lukašenko jaderné zbraně, které svět neviděl?

Rusko rozmístilo na území Běloruska taktické jaderné zbraně a běloruskému prezidentovi Aleksandru Lukašenkovi vlivem toho očividně narostlo sebevědomí. Chlubí se a skoro až vyhrožuje celému světu, že má atomovky.

19.6.2023 v 9:59 | Karma článku: 13.70 | Přečteno: 254 | Diskuse

Další články z rubriky Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Ruský prezident vyhrál volby na celé čáře

Když jsem se vcelku povrchně v pátek a v sobotu díval na zpravodajství České televize, celkem mě to pobavilo. Ruským volbám se v ČT věnovali po svém - způsobem, který je pro ně obvyklý.

18.3.2024 v 15:04 | Karma článku: 32.51 | Přečteno: 1021 | Diskuse

Jan Bartošek

Ruská volební ztuhlost

Člověk nemusí být ani politolog, ani nijak intenzivně sledovat dění v Rusku, aby odtušil, co se tam aktuálně děje a jak to v blízké budoucnosti, resp. dnes po uzavření volebních místností, dopadne.

17.3.2024 v 14:40 | Karma článku: 14.85 | Přečteno: 282 | Diskuse

Daniela Kovářová

Anticikanismus jako nová politická korektnost

Národy mluví různými jazyky. Pro leckoho je to možná novinka, ale platí to už od dob Babylónské věže. A různé jazyky překvapivě používají pro různé významy různá slova.

17.3.2024 v 10:05 | Karma článku: 36.94 | Přečteno: 846 | Diskuse

Daniela Kovářová

Vše škodlivé pro naše děti

Alkohol, heroin, tabák, kokain, HHC a mnohé další nezdravosti před dětmi zamykáme a trestáme každého dospělého, který je prodává nebo dává dětem.

16.3.2024 v 9:37 | Karma článku: 27.03 | Přečteno: 523 | Diskuse

Margit Balaštíková

Evropou obchází strašidlo - škrtání zemědělských dotací

V Berlíně nedávno vyvrcholily protesty živnostníků, dopravců a zemědělců proti úsporným opatřením německé vlády.

15.3.2024 v 11:57 | Karma článku: 15.47 | Přečteno: 318 | Diskuse
Počet článků 678 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4404

Tomáš Zdechovský (1979) - optimista i snílek, kterému nikdy nebylo lhostejno dění kolem sebe. Rád mění vize v realitu a realitu ve vizi. Miluje filmy Forrest Gump, Up in the air, Vrtěti psem a Thank you for smoking, Iluzionista, skupiny The Cranberries, Jelen a U2 a lidi, kteří umí říci své názory. Nezná slova "to nejde" a "to se nikdy nenaučím".

Od roku 2014 poslanec Evropského parlamentu a člen předsednictva KDU-ČSL, členem prestižního Výboru pro zahraniční věci (AFET) a Výboru pro zaměstnanost a sociální věci (EMPL), předseda parlamentní delegace pro státy Střední Asie.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...