Jak Babišova ministryně vyzrála na podvodné směnárny

26. 11. 2019 10:28:17
Česko nemá příliš dobrou pověst, pokud jde o poctivost při jednání s cizinci. Zvláště Praha se proslavila jako místo, kde si mají turisté dávat veliký pozor na taxikáře a směnárny. Vše ale revolučně změní jedna cedule

Rozhodně ne nadarmo se pražští taxikáři stali námětem několika hlášek ve slavném americkém seriálu Gilmorova děvčata. Nyní se podobné pověsti těší především české směnárny. V minulosti byly totiž mj. zaznamenány případy, kdy si důvěřiví turisté nemohli být jistí ani tím, že místo eur nedostanou třeba bezcenné běloruské rubly. Na podvodné praktiky směnáren zaznamenala ČNB v minulém roce 338 stížností, což bylo ještě o čtyři desítky více než o rok zpět. ČNB udělila kvůli porušení zákona pokuty o celkovém objemu 2,6 milionů korun. Nic se ale nezměnilo.

Zázračná cedule Aleny Schillerové

Neexistuje ale problém, na který by zároveň nebylo nějaké řešení. Máme zde paní ministryni financí Alenu Schillerovou, a ta ví samozřejmě nejlépe, jak problém s podvodnými směnárnami originálně vyřešit. Posuďte sami. Garantuji vám, že budete ohromeni jejím geniálním důvtipem!

Celý problém s podvodnými směnárnami, bankomaty Euronet, skrytými poplatky a částečně i nevýhodnými kurzy se podle ní vyřešil tím, že byla na pražském letišti znovu umístěná cedule s oficiálními kurzy ČNB. Díky tomu už prý není třeba se obávat, že bude někdo podveden. V době internetu v mobilu, na letišti o rozloze 1000 ha, které v roce 2018 odbavilo rekordních 16,8 milionů cestujících při 155 tisících vzletech/přistání letadel, prostě podle paní ministryně zachrání dobrou pověst České republiky ve světě CEDULE!

Ministryně Schillerová se zřejmě inspirovala u pohádky Pat a Mat

Namísto flastrů a vypovězení smluv podvodníkům tak ministryně přišla s opravdu originálním řešením. Jen se nemůžu zbavit pocitu, že o podobnou ceduli na tom letišti spíš člověk zakopne, než že by mu jakkoliv pomohla. Ne nadarmo se totiž v minulosti odstranily. Jednoduše překážely a informační hodnota pro cizince, kteří si jí náhodou všimli, byla minimální. Vždyť co se změní, když budu vědět standardní kurz a nebudu mít informaci, kde tedy jinde české koruny pořídit za lepších podmínek? Jak tohle pomůže proti už zmíněným skrytým a dalším poplatkům? Dozvědí se turisté, že za určitých podmínek mohou od výměny do tří hodin ještě odstoupit? Ale tak potěšme se ještě jednou tím, co k tomu na svém twitterovém profilu vítězoslavně paní ministryně napsala: „Podařilo se! Na pražském letišti už zase stojí cedule s kurzy ČNB. A definitivně!“ Neméně sebevědomě zněla i její další slova: „Nebudeme tolerovat, že první směnárna, na kterou turisté v ČR narazí, má šílené kurzy. Teď už budou vědět, jaký kurz je normální, a neudělají zbytečně nevýhodný obchod. Všechno jde, když se chce.“

Paní ministryně si zaslouží obdiv a pomníky

Paní ministryně si jednoduše za svůj brilantní nápad s cedulí zaslouží upřímný obdiv a dva pomníky přímo na letišti. Vyznamenala se totiž neotřesitelnou vírou, kterou vložila do smysluplnosti tohoto opatření. Místo toho, aby MF jako jediný akcionář Letiště Praha usilovalo o postihovaní podvodných praktik a šizení zákazníků, nechala paní ministryně na letiště zhruba dle logiky pětiletého dítěte umístit ceduli. To jsou asi ty velké plány, které na twitteru avizovala v půlce listopadu. Vlastně zbývá jen vyřešit, jak cizince dostat na letiště, když náhodou do Prahy dorazí vlakem na Hlavní nádraží nebo mezinárodním autobusem na Florenc...

Ale ať má pohádka šťastný konec: Všichni podvodní směnárníci se od okamžiku umístění cedule na letiště začali třást o svůj byznys a ve strachu před turisty, kteří si právě přečetli oficiální kurzy ČNB, své směnárny raději zavřeli!

Přeji hezký den a veselou mysl!

Pozn. autora: Článek obsahuje prvky ironie a nadsázky.

Autor: Tomáš Zdechovský | úterý 26.11.2019 10:28 | karma článku: 44.83 | přečteno: 11083x

Další články blogera

Tomáš Zdechovský

Reforma migrace musí vypadat úplně jinak

Nelegální a nekontrolovaná migrace představuje jeden z hlavních problémů, které nyní Evropa řeší. Už dlouhou dobu se budují ploty na vnější hranici, protože se 'zjistilo', že je děravá.

10.7.2023 v 7:15 | Karma článku: 17.25 | Přečteno: 509 | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Německé levicové neziskovky pomáhají Rusku

Problematika šíření (nejen) ruské propagandy a dezinformací se už několik let řeší ze všech možných a myslitelných úhlů.

3.7.2023 v 7:30 | Karma článku: 23.70 | Přečteno: 768 | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Učitelka šířila ruskou propagandu ve škole a skončila u soudu. Teď chce být ředitelkou!

Pro bezproblémové soužití mezi lidmi a vůbec fungování celé společnosti je nezbytná vzájemná důvěra. Záměrné šíření nepravdivých informací jde proti tomu a vyvolává v lidech pocit, že už nemůžou věřit nikomu.

26.6.2023 v 7:35 | Karma článku: 24.30 | Přečteno: 835 | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Má Lukašenko jaderné zbraně, které svět neviděl?

Rusko rozmístilo na území Běloruska taktické jaderné zbraně a běloruskému prezidentovi Aleksandru Lukašenkovi vlivem toho očividně narostlo sebevědomí. Chlubí se a skoro až vyhrožuje celému světu, že má atomovky.

19.6.2023 v 9:59 | Karma článku: 13.70 | Přečteno: 254 | Diskuse

Další články z rubriky Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Ruský prezident vyhrál volby na celé čáře

Když jsem se vcelku povrchně v pátek a v sobotu díval na zpravodajství České televize, celkem mě to pobavilo. Ruským volbám se v ČT věnovali po svém - způsobem, který je pro ně obvyklý.

18.3.2024 v 15:04 | Karma článku: 31.20 | Přečteno: 886 | Diskuse

Jan Bartošek

Ruská volební ztuhlost

Člověk nemusí být ani politolog, ani nijak intenzivně sledovat dění v Rusku, aby odtušil, co se tam aktuálně děje a jak to v blízké budoucnosti, resp. dnes po uzavření volebních místností, dopadne.

17.3.2024 v 14:40 | Karma článku: 14.85 | Přečteno: 281 | Diskuse

Daniela Kovářová

Anticikanismus jako nová politická korektnost

Národy mluví různými jazyky. Pro leckoho je to možná novinka, ale platí to už od dob Babylónské věže. A různé jazyky překvapivě používají pro různé významy různá slova.

17.3.2024 v 10:05 | Karma článku: 36.90 | Přečteno: 840 | Diskuse

Daniela Kovářová

Vše škodlivé pro naše děti

Alkohol, heroin, tabák, kokain, HHC a mnohé další nezdravosti před dětmi zamykáme a trestáme každého dospělého, který je prodává nebo dává dětem.

16.3.2024 v 9:37 | Karma článku: 27.03 | Přečteno: 521 | Diskuse

Margit Balaštíková

Evropou obchází strašidlo - škrtání zemědělských dotací

V Berlíně nedávno vyvrcholily protesty živnostníků, dopravců a zemědělců proti úsporným opatřením německé vlády.

15.3.2024 v 11:57 | Karma článku: 15.47 | Přečteno: 318 | Diskuse
Počet článků 678 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4404

Tomáš Zdechovský (1979) - optimista i snílek, kterému nikdy nebylo lhostejno dění kolem sebe. Rád mění vize v realitu a realitu ve vizi. Miluje filmy Forrest Gump, Up in the air, Vrtěti psem a Thank you for smoking, Iluzionista, skupiny The Cranberries, Jelen a U2 a lidi, kteří umí říci své názory. Nezná slova "to nejde" a "to se nikdy nenaučím".

Od roku 2014 poslanec Evropského parlamentu a člen předsednictva KDU-ČSL, členem prestižního Výboru pro zahraniční věci (AFET) a Výboru pro zaměstnanost a sociální věci (EMPL), předseda parlamentní delegace pro státy Střední Asie.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...