Romové potřebují práci, ne dávky!

16. 09. 2019 8:08:06
Integrace Romů do společnosti se příliš nedaří. Zkoušelo se to po dobrém i po zlém a spousta peněz se nalila do různých bohulibých projektů. A výsledek? Většinou nula.

Integrace Romů do společnosti se v Česku, na Slovensku i v dalších zemích příliš nedaří. Řešení už bylo vyzkoušeno bezpočet. Zkoušelo se to po dobrém i po zlém a spousta peněz se nalila do různých bohulibých projektů. A výsledek? Většinou nula. Situace Romů se bohužel nezlepšila ani o píď. Nelze se pak divit, že s množstvím neúspěšných projektů bohužel roste frustrace jak mezi Romy, tak i mezi většinovou populací.

Zázrak ve Spišském Hrhově

Na každý problém ale existuje nějaké řešení a problémy romské menšiny proto nemůžou být výjimkou. Zkušenost s projektem integrace Romů ve slovenské vesnici Spišský Hrhov je pak důkazem toho, že někdy stačí, aby lidé začali používat svůj mozek.

V této východoslovenské vesnici tvoří pětinu z 1800 místních obyvatel Romové a integrace zde byla zásluhou současného starosty Vladimíra Ledeckého natolik úspěšná, že vesnice se dočkala vedle řady ocenění i pozornosti daleko za hranicemi Slovenska. Reportáž o ní přinesla např. německá televize ARD a před dvěma lety jí věnoval svůj článek i přední americký deník The New York Times.

Začátky současného starosty ale nebyly vůbec jednoduché. Když se Vladimír Ledecký v roce 1998 ujímal své funkce, byl na tom Spišský Hrhov podobně, jako mnoho dalších obcí na východě Slovenska s početnou romskou komunitou. Vesnice měla tehdy jen 700 obyvatel, z nichž polovinu tvořili Romové a s výjimkou romské komunity vymírala. Romové žili v chatrčích bez elektřiny, skoro všichni byli nezaměstnaní a pětina dětí chodila do zvláštních škol.

A jaká je současná situace? Nezaměstnanost mezi Romy klesla na 20 procent, což lze považovat za ohromný úspěch. Romské děti chodí do normálních škol a tři Romové studovali dle zmíněného článku v New York Times vysokou školu. Zlepšila se samozřejmě i úroveň bydlení. Někdejší ilegální romské chatrče se změnily v legální cihlové domy a bytovky, které si Romové koupili či pronajali. Do vesnice se díky skvělé pověsti a nízkým cenám pozemků začali ve velkém stěhovat i lidé z okolí. Počet obyvatel se tak více než zdvojnásobil. Zájem o tamní nemovitosti byl i ze zahraničí. Prázdninovou vilu si zde koupil člověk z Londýna a přistěhovala se sem také rodina z Nizozemska. A co je hlavní, vztahy mezi Romy s ostatními lidmi jsou nyní naprosto bezproblémové.

Geniální a jednoduché řešení místního starosty

Spišský Hrhov můžeme nepochybně považovat za „success story“, tedy příběh úspěchu. Co ale bylo tajemstvím tohoto úspěchu? Starosta této východoslovenské vesnice, Vladimír Ledecký, přišel s jedním geniálním, a přitom velmi jednoduchým řešením. Zaměstnal místní Romy v obecní stavební firmě, kterou on sám založil s tím, že se bude podílet na projektech stavby místní infrastruktury a domů.

Výsledek se za nějakou dobu opravdu dostavil. Romové přijali nabídnutou pomocnou ruku a začali pracovat. Svojí prací zvelebili celou obec a dokázali se lépe začlenit do společnosti. Vedle toho také odpadly předsudky vůči Romům. Prosté, že?

Z této lekce vyplývá jediné: Romové nepotřebují sociální dávky. Potřebují především zaměstnání a osvojit si pracovní návyky. Problémy romské komunity se nevyřeší vymýšlením x způsobů, jak do Romů jen neustále cpát peníze a dávky. Romové musí především začít pracovat a bydlet. Pak se také začnou lépe chovat. Také Romové v Británii mají bydlení a práci a daří se jim dobře, stejně jako ve Spišském Hrhově. Napadá mě jediná otázka: Proč se lidi nedokážou více inspirovat tam, kde to funguje?

Přeji hezký den a veselou mysl!

Autor: Tomáš Zdechovský | pondělí 16.9.2019 8:08 | karma článku: 46.22 | přečteno: 13991x

Další články blogera

Tomáš Zdechovský

Reforma migrace musí vypadat úplně jinak

Nelegální a nekontrolovaná migrace představuje jeden z hlavních problémů, které nyní Evropa řeší. Už dlouhou dobu se budují ploty na vnější hranici, protože se 'zjistilo', že je děravá.

10.7.2023 v 7:15 | Karma článku: 17.25 | Přečteno: 509 | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Německé levicové neziskovky pomáhají Rusku

Problematika šíření (nejen) ruské propagandy a dezinformací se už několik let řeší ze všech možných a myslitelných úhlů.

3.7.2023 v 7:30 | Karma článku: 23.70 | Přečteno: 768 | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Učitelka šířila ruskou propagandu ve škole a skončila u soudu. Teď chce být ředitelkou!

Pro bezproblémové soužití mezi lidmi a vůbec fungování celé společnosti je nezbytná vzájemná důvěra. Záměrné šíření nepravdivých informací jde proti tomu a vyvolává v lidech pocit, že už nemůžou věřit nikomu.

26.6.2023 v 7:35 | Karma článku: 24.30 | Přečteno: 835 | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Má Lukašenko jaderné zbraně, které svět neviděl?

Rusko rozmístilo na území Běloruska taktické jaderné zbraně a běloruskému prezidentovi Aleksandru Lukašenkovi vlivem toho očividně narostlo sebevědomí. Chlubí se a skoro až vyhrožuje celému světu, že má atomovky.

19.6.2023 v 9:59 | Karma článku: 13.70 | Přečteno: 254 | Diskuse

Další články z rubriky Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Ruský prezident vyhrál volby na celé čáře

Když jsem se vcelku povrchně v pátek a v sobotu díval na zpravodajství České televize, celkem mě to pobavilo. Ruským volbám se v ČT věnovali po svém - způsobem, který je pro ně obvyklý.

18.3.2024 v 15:04 | Karma článku: 30.70 | Přečteno: 808 | Diskuse

Jan Bartošek

Ruská volební ztuhlost

Člověk nemusí být ani politolog, ani nijak intenzivně sledovat dění v Rusku, aby odtušil, co se tam aktuálně děje a jak to v blízké budoucnosti, resp. dnes po uzavření volebních místností, dopadne.

17.3.2024 v 14:40 | Karma článku: 14.85 | Přečteno: 280 | Diskuse

Bernard Habenicht

Stádo splašených guvernantek II a spol.

Konečně dostala inflace na frak... .Revoluce na Slovensku ... Evropo, chceš zastavit vraždění na Ukrajině? Ano? Nezbývá tedy než plán C!... Alláh Vám pomůže... Lobbista polských nákupních středisek vysvětluje...

17.3.2024 v 11:53 | Karma článku: 7.12 | Přečteno: 115 | Diskuse

Daniela Kovářová

Anticikanismus jako nová politická korektnost

Národy mluví různými jazyky. Pro leckoho je to možná novinka, ale platí to už od dob Babylónské věže. A různé jazyky překvapivě používají pro různé významy různá slova.

17.3.2024 v 10:05 | Karma článku: 36.86 | Přečteno: 835 | Diskuse

Daniela Kovářová

Vše škodlivé pro naše děti

Alkohol, heroin, tabák, kokain, HHC a mnohé další nezdravosti před dětmi zamykáme a trestáme každého dospělého, který je prodává nebo dává dětem.

16.3.2024 v 9:37 | Karma článku: 27.03 | Přečteno: 520 | Diskuse
Počet článků 678 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4404

Tomáš Zdechovský (1979) - optimista i snílek, kterému nikdy nebylo lhostejno dění kolem sebe. Rád mění vize v realitu a realitu ve vizi. Miluje filmy Forrest Gump, Up in the air, Vrtěti psem a Thank you for smoking, Iluzionista, skupiny The Cranberries, Jelen a U2 a lidi, kteří umí říci své názory. Nezná slova "to nejde" a "to se nikdy nenaučím".

Od roku 2014 poslanec Evropského parlamentu a člen předsednictva KDU-ČSL, členem prestižního Výboru pro zahraniční věci (AFET) a Výboru pro zaměstnanost a sociální věci (EMPL), předseda parlamentní delegace pro státy Střední Asie.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...