Pirátská cesta k demenci

11. 09. 2019 7:55:00
Jedním z cílů českých Pirátů je „vzdělaná společnost“. Dosáhnout jí ale chtějí zrušením maturity. A tím, že vše přizpůsobíme těm neúspěšným.

České školství je dlouhodobě podfinancované a platy českých učitelů jsou podle OECD nejhorší mezi vyspělými státy. To se samozřejmě projevuje i na výsledcích studentů a konkurenceschopnosti, kdy se mluví o tom, že ČR „ujíždí vlak“. Reforma školství je jednoznačně nutná, nedokážeme se ale dohodnout ani na tom, jestli bychom měli mít povinnou maturitu z matematiky nebo ne. Hodně studentů totiž u maturity propadá a mají prý „zničený život“. Seriózní diskuzi o příčinách a snahu o nápravu člověk ale v médiích v podstatě nenajde, řešení problému s efektivní výukou se odkládá. Asi se najela léčba „vytvořte dva kruhy, jděte proti sobě a zdravte se - tak se uzdravíte“. Bohužel, čas nemusí být vždy všelékem.

Naštěstí tu ale máme Piráty. A ti řekli: „Už dost! Máme plán, jak vše vyřešit: maturitu prostě zrušíme! Už žádní trpící a neúspěšní studenti!“ Střední škola bude uznaná všem, co nějak prolezli až prochlastali čtyři roky docházky. Jejich vzdělání bude pořád vyšší než těch z učebních oborů, kteří vstávali na praxe v brzkých ranních hodinách a museli si zisk výučního listu tvrdě odmakat. V řemeslu jim totiž nikdo nic zadarmo nedá, auto musí jezdit, záchod odtýkat, postel se pod vámi nesmí rozpadnout.

Maturita je často jediná motivace, aby se studenti učili

Docela by mě zajímalo, jestli se Piráti zamysleli nad tím, jak by studenti v nejdivočejších letech na něco podobného reagovali. Pomohlo by to učitelům k lepší výuce? Často je totiž maturita ten jediný „strašák“, nebo pozitivněji řečeno motivace, kvůli čemu se studenti vybičují k lepším výkonům. Je to jasně dané pravidlo a hranice, které učí, že v budoucnu ani autoškolu nestačí jen absolvovat, člověk musí úspěšně složit zkoušku. Do práce nestačí jen chodit zívat, musí být výsledky. Proto se i maturitě říká zkouška dospělosti – připravuje na dospělost a na to, že hezké oči v drtivé většině případů nestačí.

Jasně, ani já už si nepamatuji, co jsem se k maturitě učil, ba co víc, už ani to, jaké jsem vlastně dostal otázky. K životu jsem to nepotřeboval. Potřeboval jsem ale ten stres okolo toho, pocit zodpovědnosti a virtuální koudel u zadku. Sice v podstatě všichni zpětně říkáme, jaká maturita byla fraška a v porovnání se státnicemi a dalšími výzvami a „testy“ v pozdějším životě je to i pravda, ale tak hodinu před zkouškou byli nervózní i ti největší borci a radost z úspěchu pak byla obrovská. Vždyť se komisařka mohla blbě vyspat a tisíce dalších věcí! A pak už si stačí pro příště říkat: zvládl jsem maturitu, tohle bude taky brnkačka.

Naučíte se, že úspěchy se dají replikovat. A při neúspěchu, že se nic nesmí vzdávat. Někdy se nepodaří, ale člověk ví, že se příště musí připravit líp. I neúspěch patří k životu a učí zodpovědnosti. Proto jsou i na maturitu hned tři pokusy – a ruku na srdce, kolikrát v životě jich dostanete tolik? Třeba u automobilových nehod, když už jsem výš zmiňoval ty řidičáky?

V maturitním věku ani není pro studenty jednodušší a efektivnější cesty, jak nasimulovat další životní stres než: lumírovci, ruchovci, matice, integrály a další podobné parády. Rovná a jasná pravidla pro všechny, kdy s nutností složit maturitu už se na ty střední školy a gymply chodí. Ano, maturita není, co bývala a potřebuje reformu, ale proč se přizpůsobovat neúspěšným? Hledání výmluv a omluv nás někam posune? Není na čase, aby maturita opět byla certifikátem pro nejlepší?

Konzervativec chce inovace a konkurenceschopnost

Na příkladu Pirátů a jejich přístupu ke školství se zase jednou ukázalo, jak jsou vlastně liberálně levicoví. Zatímco konzervativci by do školství dali co nejvíce peněz a opravdu se zamysleli nad efektivitou výuky, přísnými testy a praktičností pro další rozvoj vědy a výzkumu, Piráti řeší „právo na střední školu“ a jak dát maturitu i těm, kteří na to nemají nebo se "bojí" využívat druhých a třetích pokusů.

Ne, milí Piráti, přizpůsobování systému těm nejslabším není cesta ke vzdělanější společnosti, to je cesta k demenci. A proto s vaším návrhem nikdy nebudu souhlasit.

Přeji hezký den a veselou mysl!

Autor: Tomáš Zdechovský | středa 11.9.2019 7:55 | karma článku: 47.74 | přečteno: 13273x

Další články blogera

Tomáš Zdechovský

Reforma migrace musí vypadat úplně jinak

Nelegální a nekontrolovaná migrace představuje jeden z hlavních problémů, které nyní Evropa řeší. Už dlouhou dobu se budují ploty na vnější hranici, protože se 'zjistilo', že je děravá.

10.7.2023 v 7:15 | Karma článku: 17.25 | Přečteno: 509 | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Německé levicové neziskovky pomáhají Rusku

Problematika šíření (nejen) ruské propagandy a dezinformací se už několik let řeší ze všech možných a myslitelných úhlů.

3.7.2023 v 7:30 | Karma článku: 23.70 | Přečteno: 768 | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Učitelka šířila ruskou propagandu ve škole a skončila u soudu. Teď chce být ředitelkou!

Pro bezproblémové soužití mezi lidmi a vůbec fungování celé společnosti je nezbytná vzájemná důvěra. Záměrné šíření nepravdivých informací jde proti tomu a vyvolává v lidech pocit, že už nemůžou věřit nikomu.

26.6.2023 v 7:35 | Karma článku: 24.30 | Přečteno: 835 | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Má Lukašenko jaderné zbraně, které svět neviděl?

Rusko rozmístilo na území Běloruska taktické jaderné zbraně a běloruskému prezidentovi Aleksandru Lukašenkovi vlivem toho očividně narostlo sebevědomí. Chlubí se a skoro až vyhrožuje celému světu, že má atomovky.

19.6.2023 v 9:59 | Karma článku: 13.70 | Přečteno: 254 | Diskuse

Další články z rubriky Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Ruský prezident vyhrál volby na celé čáře

Když jsem se vcelku povrchně v pátek a v sobotu díval na zpravodajství České televize, celkem mě to pobavilo. Ruským volbám se v ČT věnovali po svém - způsobem, který je pro ně obvyklý.

18.3.2024 v 15:04 | Karma článku: 33.39 | Přečteno: 1082 | Diskuse

Jan Bartošek

Ruská volební ztuhlost

Člověk nemusí být ani politolog, ani nijak intenzivně sledovat dění v Rusku, aby odtušil, co se tam aktuálně děje a jak to v blízké budoucnosti, resp. dnes po uzavření volebních místností, dopadne.

17.3.2024 v 14:40 | Karma článku: 14.86 | Přečteno: 282 | Diskuse

Daniela Kovářová

Anticikanismus jako nová politická korektnost

Národy mluví různými jazyky. Pro leckoho je to možná novinka, ale platí to už od dob Babylónské věže. A různé jazyky překvapivě používají pro různé významy různá slova.

17.3.2024 v 10:05 | Karma článku: 36.94 | Přečteno: 849 | Diskuse

Daniela Kovářová

Vše škodlivé pro naše děti

Alkohol, heroin, tabák, kokain, HHC a mnohé další nezdravosti před dětmi zamykáme a trestáme každého dospělého, který je prodává nebo dává dětem.

16.3.2024 v 9:37 | Karma článku: 27.03 | Přečteno: 524 | Diskuse

Margit Balaštíková

Evropou obchází strašidlo - škrtání zemědělských dotací

V Berlíně nedávno vyvrcholily protesty živnostníků, dopravců a zemědělců proti úsporným opatřením německé vlády.

15.3.2024 v 11:57 | Karma článku: 15.47 | Přečteno: 318 | Diskuse
Počet článků 678 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4404

Tomáš Zdechovský (1979) - optimista i snílek, kterému nikdy nebylo lhostejno dění kolem sebe. Rád mění vize v realitu a realitu ve vizi. Miluje filmy Forrest Gump, Up in the air, Vrtěti psem a Thank you for smoking, Iluzionista, skupiny The Cranberries, Jelen a U2 a lidi, kteří umí říci své názory. Nezná slova "to nejde" a "to se nikdy nenaučím".

Od roku 2014 poslanec Evropského parlamentu a člen předsednictva KDU-ČSL, členem prestižního Výboru pro zahraniční věci (AFET) a Výboru pro zaměstnanost a sociální věci (EMPL), předseda parlamentní delegace pro státy Střední Asie.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...