Proč ve Švédsku zlehčují problémy s bombovými útoky?

6. 08. 2019 8:13:41
Švédsko má už několik let problémy s násilím a bombovými útoky, který bohužel neustává. Jakémukoliv řešení ale brání falešná politická korektnost.

Už loni jsem psal, že falešná korektnost problémy Švédska nevyřeší a země má problémy s nezvládnutou imigrací. Za ten rok se situace nezměnila, a pokud ano, tak rozhodně ne k lepšímu. A co je ještě horší, Švédsko bohužel jen pokračuje ve své politice přehlížení.

Jedním z největších problémů jsou časté útoky výbušninami a je naprosto jasné, že dosavadní benevolentní přístup nefunguje. Známá švédská novinářka, která se sama označovala za neo-socialistickou feministku, Paulina Neuding, si ve svém článku It’s Time for Sweden to Admit Explosions Are a National Emergency (volně přeloženo: Je na čase, aby Švédsko přiznalo, že exploze jsou vážný národní problém) všímá toho, že vláda vyhlásila loni na podzim v reakci na neutěšenou situaci amnestii na výbušniny. Lidé mohli odevzdat výbušniny bez postihu. Velkorysý přístup se ale zjevně příliš neosvědčil. Dalším výbuchům se zabránit nepodařilo a nepodařilo se ani snížit jejich počet.

Paulina Neuding vedle toho zmiňuje další pro Švédsko nepříjemné skutečnosti. V prvních třech měsících letošního roku bylo hlášeno 50 výbuchů, což znamenalo zvýšení oproti stejnému období v roce 2018, kdy Švédsko zažívalo v průměru tři výbuchy za týden. Výbušniny se staly zbraní gangů, nicméně v posledních čtyřech letech, patří mezi oběti i 63letý muž, který nevědomě sebral ruční granát ležící na ulici, dále také 8letý chlapec, který zrovna spal, když do bytu dopadl ruční granát, nebo také 4letá holčička Luna Mandić, která v roce 2015 zahynula se svým otcem, když bomba vyhodila do vzduchu jejich auto.

Skutečně děsivý červen

Opravdu děsivý byl i letošní červen. V pátek 7. června 2019 ráno v 9 hodin explodovala bomba. Výbuch zdevastoval dvě bytové budovy a bylo ho slyšet kilometry daleko. 25 lidí při něm utrpělo řezné rány a pohmožděniny a poškozeno bylo 250 bytů. Blízká školka byla evakuována a nemocnice naskočily do katastrofického modu. Naštěstí nikdo nebyl vážně zraněn. Podobné zprávy by člověk za normálních okolností očekával hlavně v zemích zmítaných vnitřními konflikty, jako je Afghánistán, Sýrie nebo Jemen. Jenomže k tomuto neštěstí došlo v Linköpingu, jinak poklidném univerzitním městě na jihu Švédska. A nebyla to jediná exploze v tentýž den. Další výbuch byl hlášený dříve ráno na parkovišti v Göteborgu.

Vlnu násilné kriminality zažilo v červnu letošního roku i město Malmö. 11. a 12. června zde došlo v průběhu 24 hodin ke třem explozím a o den dříve (10. června) také ke střelbě na hlavním nádraží v Malmö, kdy policisté postřelili člověka, který volal, že má u sebe bombu, kterou chce odpálit. K tomu bych ještě rád dodal, že dalších násilných incidentů se ve zmíněných dnech odehrálo více.

Skutečně jde Malmö správným směrem?

U poměrně známého města Malmö, kde se v posledních letech odehrála řada antisemitských útoků, se ještě zdržím. Když se švédský list Sydsvenskan zeptal sociální demokratky Katrin Stjernfeldt Jammeh, starostky města Malmö, na názor na poslední události, řekla: „Město se opravdu pozitivně rozvíjí. Malmö jde správným směrem.“

Konkrétní kroky města přitom svědčí o úplně něčem jiném, než o tom, že by v Malmö mělo být vše v pořádku. Jak jinak si totiž vysvětlit skutečnost, že radnice rozeslala personálu ve zdravotnictví a sociální péči seznam rad, jak se vyhnout nechtěným situacím?

V seznamu se například radí, aby si zaměstnanci vždy dobře naplánovali cestu i případné alternativní trasy. Dále by se lidé měli snažit minimalizovat čas, kdy parkují vlastní kolo. Před opuštěním schodišťové šachty si mají také dávat pozor, rozhlídnout se a vyhodnotit situaci ve svém okolí tak, aby se vyhnuli nechtěné situaci. Seznam radí i nekoukat do mobilu, držet se dál od lidí považovaných za potenciálně ohrožující či nebezpečné a celkově se mají všichni snažit minimalizovat „čas mezi domem a autem“.

Nemám nic proti radám pro větší bezpečnost práce. U radnice, která jinak do médií v podstatě říká, že ve městě nikdy nebylo bezpečněji, jsou ale konkrétně tyto rady opravdu zarážející. Navíc ani nejsou určeny přímo pro pracovní dobu.

Bagatelizace problémů nic neřeší

Problémem dle výše zmíněné Pauliny Neuding je, že podle převládajícího mínění v politické diskusi musí být tyto zločiny chápány v socio-ekonomických termínech a opatření v sociální oblasti mají být všelékem na sociální nepokoje. Jenomže právě Švédsko je dlouhodobě známé jako jeden z nejštědřejších sociálních států. Podle řady odborníků by se vláda měla zaměřit na reformu systému trestního práva, protože to současné bylo určené pro výrazně mírumilovnější společnost, než je ta nynější.

Jedním z důsledků nastavení současného systému jsou podle ní také neadekvátně nízké tresty pro mladé kriminálníky. Např. 16letý člověk usvědčený z vraždy v pizzerii ve Stockholmu v roce 2018 dostal jen tři roky institucionální péče pro mladistvé, což v žádným případě nelze považovat za adekvátní trest. Ke zvýšení pocitu bezpečnosti rozhodně nenapomáhá ani skutečnost, že země má jeden z nejmenších policejních sborů na počet obyvatel v celé EU.

Vážnost situace dokazují také slova Ulfa Kristerssona, lídra opoziční Umírněné strany. Ten v reakci na bombové útoky velmi ostře kritizoval vládní Sociální demokracii za to, že “ztratila kontrolu nad tím, co se děje ve Švédsku.“ Zprávy o nepokojích v některých čtvrtích, o nichž informují i mnohá seriózní zahraniční média, už delší dobu výrazně kazí severské zemi její image ve světě.

Země kdysi proslulá jako jedna z nejlepších míst k životu musela samozřejmě reagovat. Namísto řešení problému zahájilo Švédsko přesvědčovací kampaň, jejímž cílem bylo problémy v oblastech obývaných imigranty bagatelizovat. Jenomže zlehčování problémů opravdu nezabralo, ani zabrat nemůže. Ale na to si zřejmě Švédi musí přijít sami.

Přeji hezký den a veselou mysl!

Autor: Tomáš Zdechovský | úterý 6.8.2019 8:13 | karma článku: 47.52 | přečteno: 13079x

Další články blogera

Tomáš Zdechovský

Reforma migrace musí vypadat úplně jinak

Nelegální a nekontrolovaná migrace představuje jeden z hlavních problémů, které nyní Evropa řeší. Už dlouhou dobu se budují ploty na vnější hranici, protože se 'zjistilo', že je děravá.

10.7.2023 v 7:15 | Karma článku: 17.25 | Přečteno: 509 | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Německé levicové neziskovky pomáhají Rusku

Problematika šíření (nejen) ruské propagandy a dezinformací se už několik let řeší ze všech možných a myslitelných úhlů.

3.7.2023 v 7:30 | Karma článku: 23.70 | Přečteno: 768 | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Učitelka šířila ruskou propagandu ve škole a skončila u soudu. Teď chce být ředitelkou!

Pro bezproblémové soužití mezi lidmi a vůbec fungování celé společnosti je nezbytná vzájemná důvěra. Záměrné šíření nepravdivých informací jde proti tomu a vyvolává v lidech pocit, že už nemůžou věřit nikomu.

26.6.2023 v 7:35 | Karma článku: 24.30 | Přečteno: 835 | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Má Lukašenko jaderné zbraně, které svět neviděl?

Rusko rozmístilo na území Běloruska taktické jaderné zbraně a běloruskému prezidentovi Aleksandru Lukašenkovi vlivem toho očividně narostlo sebevědomí. Chlubí se a skoro až vyhrožuje celému světu, že má atomovky.

19.6.2023 v 9:59 | Karma článku: 13.70 | Přečteno: 254 | Diskuse

Další články z rubriky Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Ruský prezident vyhrál volby na celé čáře

Když jsem se vcelku povrchně v pátek a v sobotu díval na zpravodajství České televize, celkem mě to pobavilo. Ruským volbám se v ČT věnovali po svém - způsobem, který je pro ně obvyklý.

18.3.2024 v 15:04 | Karma článku: 32.44 | Přečteno: 1021 | Diskuse

Jan Bartošek

Ruská volební ztuhlost

Člověk nemusí být ani politolog, ani nijak intenzivně sledovat dění v Rusku, aby odtušil, co se tam aktuálně děje a jak to v blízké budoucnosti, resp. dnes po uzavření volebních místností, dopadne.

17.3.2024 v 14:40 | Karma článku: 14.85 | Přečteno: 282 | Diskuse

Daniela Kovářová

Anticikanismus jako nová politická korektnost

Národy mluví různými jazyky. Pro leckoho je to možná novinka, ale platí to už od dob Babylónské věže. A různé jazyky překvapivě používají pro různé významy různá slova.

17.3.2024 v 10:05 | Karma článku: 36.94 | Přečteno: 846 | Diskuse

Daniela Kovářová

Vše škodlivé pro naše děti

Alkohol, heroin, tabák, kokain, HHC a mnohé další nezdravosti před dětmi zamykáme a trestáme každého dospělého, který je prodává nebo dává dětem.

16.3.2024 v 9:37 | Karma článku: 27.03 | Přečteno: 523 | Diskuse

Margit Balaštíková

Evropou obchází strašidlo - škrtání zemědělských dotací

V Berlíně nedávno vyvrcholily protesty živnostníků, dopravců a zemědělců proti úsporným opatřením německé vlády.

15.3.2024 v 11:57 | Karma článku: 15.47 | Přečteno: 318 | Diskuse
Počet článků 678 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4404

Tomáš Zdechovský (1979) - optimista i snílek, kterému nikdy nebylo lhostejno dění kolem sebe. Rád mění vize v realitu a realitu ve vizi. Miluje filmy Forrest Gump, Up in the air, Vrtěti psem a Thank you for smoking, Iluzionista, skupiny The Cranberries, Jelen a U2 a lidi, kteří umí říci své názory. Nezná slova "to nejde" a "to se nikdy nenaučím".

Od roku 2014 poslanec Evropského parlamentu a člen předsednictva KDU-ČSL, členem prestižního Výboru pro zahraniční věci (AFET) a Výboru pro zaměstnanost a sociální věci (EMPL), předseda parlamentní delegace pro státy Střední Asie.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...