Chtějí si Norové koupit úspěch u soudu ve Štrasburku?

30. 07. 2019 9:03:36
Hádanka: Co udělají Norové, když zjistí, že Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku uznal už neskutečných 26 stížností rodičů na jednání barnevernetu? ... Pošlou soudu darem 600 000 euro.

Už šestým rokem sleduji případ Evy Michalákové, učitelky v mateřské školce, které norská sociálka v roce 2011 Barnevernet odebrala dva syny, české občany. Ačkoliv matce nikdy nebylo naprosto nic prokázáno, policie všechny obvinění smetla, byla jí (na rozdíl od otce, který byl příčinou zásahu BV) odebrána rodičovská práva.

Po prohraných soudech v Norsku podala v roce 2017 stížnost na zemi k Evropskému soudu pro lidská práva. Od té doby stále čekáme, kdy konečně bude stanoven termín soudu, a to i přes příslib přednostního projednání v lednu 2018. V mezičase připustil ESLP k dalšímu projednání hned 26 dalších kauz, které se také týkají norského Barnevernetu! A i přes téměř dokonalou anonymizaci to vypadá, že případ Evy je mezi nimi a konečně tak došlo k malému, avšak alespoň nějakému posunu.

Pětimilionová země a 26 akceptovaných stížností

Kdo ví, jak funguje uznávání stížností u ESLP a zná statistiky, je z vládě Norska oznámených (nikoliv jen k soudu zaslaných) 26 případů vyloženě v šoku! Drtivá většina podnětů totiž bývá označena za nepřípustnou už při prvním posouzení samosoudcem. Šance, že pak ESLP dá za pravdu stěžovateli a ne žalované zemi, je vůbec rovna zázraku a každý takový rozsudek proto oprávněně vyvolává velký mediální humbuk.

Pár konkrétních čísel: Mezi lety 2016 – 2018 řešil alespoň sedmičlenný senát štrasburských soudců 28 stížností proti ČR, 22 jich ještě dodatečně označili za nepřípustné, v 5 případech dali za pravdu Česku a jen pouhý jeden člověk proti ČR vyhrál! U o zhruba polovinu menšího Norska také řešili 28 případů, za nepřípustné ale označili pouze 4, ve 23 případech vyhrálo Norsko a jen v jednom žalující.

Pro vyváženost dodám, že nejde říct, že by v poměru stát X žalující výhry Norska mezi 47 zeměmi Rady Evropy nějak vyčnívaly, protože např. Arménie vyhrála v 562 případech z 579, kdy soud dal za pravdu jen 5 žalujícím, 12 stížností ještě bylo dodatečně označeno za nepřípustné. V každém případě je současných 26 stížností v podstatě stejná suma, co bylo za 3 roky předtím dohromady a rozhodně jde říct, že v Norsku dochází k systémovému porušování lidských práv, co se práce tamní sociálky týče. Těch 26 stížností je totiž vyloženě jen k jednání barnevernetu, nejde o počet všech aktuálních stížností proti Norsku, kdy jsme teprve mírně za polovinou roku.

Zásadní bude rozsudek u kauzy Strand Lobben vs. Norsko

Mezi uznanými 26 případy určitě je i v ČR známý případ rumunsko-norské rodiny Bodnariu, kterým BV odebral 5 dětí a případ vyvolal statisícové celosvětové protesty. Tato rodina má už děti zpět a utekli s nimi do Rumunska, do medializace proto opět jdou naplno. I oni ale pravděpodobně budou muset čekat na to, jak dopadne rozsudek v případě Strand Lobben vs. Norsko.

O klíčovém případu Strand Lobben jsem informoval už v tiskové zprávě z dubna 2018. Norsko je v něm žalováno za odebrání čerstvě narozeného chlapečka a jeho pozdější nucenou adopci pěstouny. Soudní stání už proběhlo v říjnu 2018 a o průběhu podrobně informoval např. portál Česká justice, který jednání sledoval. Mladá matka po velmi náročném porodu sama zodpovědně požádala o pomoc se synem, aby se mohla zotavit. Když po třech týdnech v domě pro matky s dětmi chtěla už jít domů, syna jí nedali, ačkoliv za celou dobu nebyl jediný problém. Všechny vysvětlení se omezují jen na „rozhodli profesionálové“. Syn byl později adoptován pěstouny, přestože bylo konstatováno, že paní Strand Lobben je vzorná matka a skvěle se stará o další dvě děti (v době rozsudku o nucené adopci měla jen dceru). Synovi je nyní 11 a už 7 let o něm vůbec nic neví, ačkoliv mu nikdy ani náznakem neublížila.

Dar 600 000 euro

V úvodu jsem si dovolil jednu hádanku, která byla myšlena předně jako vtip. Podnět k této nadsázce mi dal oficiálně publikovaný fakt, že Norsko letos v březnu věnovalo štrasburskému soudu mimořádným darem neskutečných 600 000 euro (zhruba 15 000 000 Kč).

Nyní nezbývá, než všem rodičům a zvláště Evě Michalákové držet pěsti a doufat v to, že štrasburský soud rozhodne opravdu spravedlivě - a nezávisle na štědré finanční podpoře od norského království.

Přeji hezký den a veselou mysl!

Související blogy:

Jakých zločinů se dopustil dědeček kluků Michalákových? - https://zdechovsky.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=623449

Dítě sem, dítě tam - https://fialovajitka.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=501862

Autor: Tomáš Zdechovský | úterý 30.7.2019 9:03 | karma článku: 45.21 | přečteno: 11061x

Další články blogera

Tomáš Zdechovský

Reforma migrace musí vypadat úplně jinak

Nelegální a nekontrolovaná migrace představuje jeden z hlavních problémů, které nyní Evropa řeší. Už dlouhou dobu se budují ploty na vnější hranici, protože se 'zjistilo', že je děravá.

10.7.2023 v 7:15 | Karma článku: 17.25 | Přečteno: 509 | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Německé levicové neziskovky pomáhají Rusku

Problematika šíření (nejen) ruské propagandy a dezinformací se už několik let řeší ze všech možných a myslitelných úhlů.

3.7.2023 v 7:30 | Karma článku: 23.70 | Přečteno: 768 | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Učitelka šířila ruskou propagandu ve škole a skončila u soudu. Teď chce být ředitelkou!

Pro bezproblémové soužití mezi lidmi a vůbec fungování celé společnosti je nezbytná vzájemná důvěra. Záměrné šíření nepravdivých informací jde proti tomu a vyvolává v lidech pocit, že už nemůžou věřit nikomu.

26.6.2023 v 7:35 | Karma článku: 24.30 | Přečteno: 835 | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Má Lukašenko jaderné zbraně, které svět neviděl?

Rusko rozmístilo na území Běloruska taktické jaderné zbraně a běloruskému prezidentovi Aleksandru Lukašenkovi vlivem toho očividně narostlo sebevědomí. Chlubí se a skoro až vyhrožuje celému světu, že má atomovky.

19.6.2023 v 9:59 | Karma článku: 13.70 | Přečteno: 254 | Diskuse

Další články z rubriky Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Ruský prezident vyhrál volby na celé čáře

Když jsem se vcelku povrchně v pátek a v sobotu díval na zpravodajství České televize, celkem mě to pobavilo. Ruským volbám se v ČT věnovali po svém - způsobem, který je pro ně obvyklý.

18.3.2024 v 15:04 | Karma článku: 33.62 | Přečteno: 1095 | Diskuse

Jan Bartošek

Ruská volební ztuhlost

Člověk nemusí být ani politolog, ani nijak intenzivně sledovat dění v Rusku, aby odtušil, co se tam aktuálně děje a jak to v blízké budoucnosti, resp. dnes po uzavření volebních místností, dopadne.

17.3.2024 v 14:40 | Karma článku: 14.86 | Přečteno: 282 | Diskuse

Daniela Kovářová

Anticikanismus jako nová politická korektnost

Národy mluví různými jazyky. Pro leckoho je to možná novinka, ale platí to už od dob Babylónské věže. A různé jazyky překvapivě používají pro různé významy různá slova.

17.3.2024 v 10:05 | Karma článku: 36.97 | Přečteno: 852 | Diskuse

Daniela Kovářová

Vše škodlivé pro naše děti

Alkohol, heroin, tabák, kokain, HHC a mnohé další nezdravosti před dětmi zamykáme a trestáme každého dospělého, který je prodává nebo dává dětem.

16.3.2024 v 9:37 | Karma článku: 27.03 | Přečteno: 524 | Diskuse

Margit Balaštíková

Evropou obchází strašidlo - škrtání zemědělských dotací

V Berlíně nedávno vyvrcholily protesty živnostníků, dopravců a zemědělců proti úsporným opatřením německé vlády.

15.3.2024 v 11:57 | Karma článku: 15.47 | Přečteno: 318 | Diskuse
Počet článků 678 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4404

Tomáš Zdechovský (1979) - optimista i snílek, kterému nikdy nebylo lhostejno dění kolem sebe. Rád mění vize v realitu a realitu ve vizi. Miluje filmy Forrest Gump, Up in the air, Vrtěti psem a Thank you for smoking, Iluzionista, skupiny The Cranberries, Jelen a U2 a lidi, kteří umí říci své názory. Nezná slova "to nejde" a "to se nikdy nenaučím".

Od roku 2014 poslanec Evropského parlamentu a člen předsednictva KDU-ČSL, členem prestižního Výboru pro zahraniční věci (AFET) a Výboru pro zaměstnanost a sociální věci (EMPL), předseda parlamentní delegace pro státy Střední Asie.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...