Dočkáme se Nobelovky za napomáhání pašerákům lidí?

24. 07. 2019 12:49:05
Svět se už dočista zbláznil. Jak jinak si vysvětlit, že na Nobelovu cenu míru je nominována levicová aktivistka Carol Racketeová, která pomáhala dovážet zjevné ekonomické migranty do EU a fakticky tak spolupracovala s pašeráky?

A ne, opravdu nejde o žádnou opožděnou aprílovou zprávu. Peruánský spisovatel Mario Vargas Llosa, který je sám držitelem Nobelovy ceny a Racketeovou nominoval, není se svým postojem zdaleka osamocený a Racketeová se tak těší i přirovnání k Wintonovi a další podpoře. Určitě dostane Nejvyšší vyznamenání města Paříže a lidé na její právníky už vybrali 500 000 euro. Upřímně, po tom, co v roce 2009 získal Nobelovu za mír z nepříliš přesvědčivých důvodů Barack Obama, se ale zrovna u této Nobelovky nedivím už vůbec ničemu.

Politický naivismus Racketeové

Zajímavé je udělat si malý exkurz do myšlení Carol Racketeové. Výroky kapitánky lodi See-Watch 3 jsou dokonalou karikaturou současného „progresivního“ myšlení. Musím říct, že tolik různých levicových klišé vedle sebe, a tak děsivou přehlídku politického naivismu, jsem už dlouho u jednoho člověka neviděl.

Racketeová se nechala slyšet, že se ke své činnosti rozhodla kvůli svému „privilegovanému vychování.“ Jednoduše řečeno, tato mladá paní měla pocit viny z toho, že je, jak o sobě prohlašuje, bílá Němka, má ten správný pas a příliš jednoduchý život ve srovnání s většinou světa.

Vedle toho také prohlásila v rozhovoru pro německý deník Bild, že do Evropy by se mělo dopravit až půl milionu migrantů, kteří jsou nyní v Libyi. Německo a další evropské země podle ní nesou historickou zodpovědnost za současnou situaci v Africe kvůli své koloniální minulosti.

Opravdu kapitánce lodi uniklo, že od dekolonizace uplynulo ve většině zemí více než půlstoletí? Africké země jsou už několik desetiletí nezávislé a měly tak moře času se postavit na vlastní nohy. Podle stejné logiky by např. Turecko muselo dodnes cítit odpovědnost za situaci na Balkáně či Rusko za situaci států ve střední a východní Evropě. Živě si umím představit reakci těchto dvou zemí, kdyby měly projevit lítost nad svým dřívějším chováním! A když už byl zmíněn půl milion běženců v Libyi, tak proč ne všichni Libyjci? V zemi žije „jen“ 6,2 milionu obyvatel. (ironie!)

Racketeovou je možné kritizovat za spolupráci s pašeráky

U Carol Racketeové je ke komplexnímu náhledu na celou situaci nutné dodat, že zrovna s organizací Sea Watch jsou dlouhodobé problémy ohledně podezření z napomáhání pašerákům, kdy i v roce 2017 odmítli podepsat kodex italské vlády, aby jejich lodě mohly ve Středozemním moři provádět záchranné operace. Navíc násilně vjela do přístavu už jen se 40 z původních 53 migrantů, protože italská prokuratura se hned postarala o mladistvé, ženy a vážně nemocné. U ostatních bylo konstatováno, že by neměli nárok na azyl, protože pocházeli z afrických zemí, kde jim žádné nebezpečí nehrozí a bylo jasné, že jde jen o ekonomické migranty, kteří se snaží využít situace a jakéhosi „spasitelského komplexu“ Racketeové.

Umím si představit, že situace přímo na lodi musela být po několika týdnech na malém prostoru už zoufalá, ale aktuální nepohodlí nemůže být důvodem pro udělení azylu! Nemůže jím být ani situace, že by případně trpěli v Libyi, kdyby Racketeová jednala podle dosavadního výkladu mezinárodního práva a nepřevezla je od hranic Afriky až do Evropy. Oni se totiž vůbec neměli vydat na nelegální cestu! Případně měli využít současných legálních cest přes humanitární, studijní, pracovní a další víza. Ta nabídka je široká, je ale nutná komunikace se zahraničními zastupitelskými úřady, doklady, výpis z rejstříku trestů... A ať mi nikdo nevykládá, že je to „moc složité“. Složitá, drahá, náročnější na organizaci, čas, extrémně nebezpečná a navíc s nejistým výsledkem, je jednoznačně cesta s pašeráky přes Afriku a Středozemní moře!

Obětí jsou také řidiči kamionů

Budeme-li přijímat všechny, které k nám neziskovky jako Sea Watch dovezou, budou důsledkem dvě věci. První jsou odmítnutí žadatelé, kteří se nám budou potulovat po EU, protože se místo nakázaného odchodu z EU „ztratí“. Za rok 2018 podle oficiálních statistik Eurostatu poslechlo příkaz odejít jen 158 000 běženců ze 478 000, kterým to bylo nakázáno. V EU tak loni bylo nalezelo 602 000 lidí, kteří zde pobývali ilegálně. Druhým důsledkem jsou statisícové pokuty a čím dál častěji i vězení pro nic netušící řidiče kamionů, občany EU, jejichž vozy tito ilegálové z třetích zemí zneužijí k dalšímu pohybu po EU.

Ano, narážím tím třeba na případ Jiřího Sagana, u kterého nikdy nenašli žádné peníze za údajné pašování, což je jen jeden ze 12 důvodů, proč považuji francouzský rozsudek za nespravedlivý. Jak je známo z médií, ve Francii byl nyní odsouzen ke 2 letům vězení i další český řidič, jehož případ ale není tak jednoznačný jako u pana Sagana. Zde se totiž jednalo o extra cestu, za kterou měl dostat poměrně vysokou částku, a že bude využit jako bílý kůň pašeráků mohl minimálně tušit.

Osobně eviduji pak ještě jeden případ českého řidiče, který je momentálně ve vazbě v anglickém Kentu, kde mu hrozí 6 – 8 let vězení. První soud 17. července pro nedostatek důkazů nerozhodl, další by měl proběhnout do 28. října, kdy ať dopadne jakkoliv, jeho těhotná přítelkyně už mu porodí dceru a on u toho ani nebude moci být.

Kamioňáci asi musí začít argumentovat ve stylu Racketeové

U Jiřího Sagana jsem už někdy v únoru docílil přeložení do části věznice, kde je nejvolnější režim a má tam možnost volat každý den domů. Intenzivně s jeho advokátem řešíme aspoň podmínečné propuštění, protože termín dovolacího soudu stále není znám. Není to bohužel jednoduché, protože kvůli podanému dovolání není pravomocný rozsudek. Bojujeme však dál a snad už brzy budu moci oznámit nějaký pozitivní výsledek.

Jak je ale naznačeno výše a už jsem psal v článku Reportéři ČT objevili dalšího českého řidiče „pašeráka“. Hrozilo mu 14 let, pokutovaných kamioňáků jsou desítky, v rámci celé EU vyloženě stovky a zatím žádné z interpelací EU na Francii a Velkou Británii nezabraly. Podobně jako Jan Palička ve svém komentáři se proto domnívám, že bychom asi měli začít řidičům doporučovat, aby neříkali pravdu, že o uprchlících v kamionech nevěděli, ale vykašlali se na všechny kontroly, otevřeli přívěsy a veřejně se začali chlubit tím, že je nechali nastoupit z ryzího altruismu, protože jim chtěli pomoci v uskutečnění jejich snu o lepším životě v Anglii. Žít ilegálně v EU v různých squatech a táborech typu bývalé Džungle u Calais je přeci tak nedůstojné a nelidské utrpení! Třeba by se v očích levicových kruhů pak také stali hrdiny nominovanými na Nobelovku.

Prostě Kocourkov!

Takže si to na závěr shrňme. Současný stav je následující: Když důsledky ilegální imigrace odskáčou nevinní řidiči, kteří si „měli vše lépe kontrolovat,“ (přestože to nebylo možné) je to v pořádku. Když budete naopak napomáhat k ilegální imigraci a pašeráckému byznysu, budou vás někteří dokonce vynášet do nebes a dělat z vás div ne druhou Matku Terezu. A hlavně, můžete pak aspirovat na Nobelovku za mír.

Kocourkov je proti zmíněnému opravdu slabým odvarem. Pokud by současný vývoj vyzníval aspoň trochu vtipně, pivovar Bernard by měl postaráno o námět na další sérii reklam „svět se zbláznil, držte se!“ Jenomže ke vtipnosti má současná situace bohužel na hony daleko. Opravdu nechci, aby naprosto naivní a nezodpovědné napomáhání pašování ilegálních imigrantů ničilo životy nevinným lidem!

Přeji hezký den a veselou mysl!

Související blogy:

srpen 2017: Jaký je rozdíl mezi některými neziskovkami a pašeráky? Bohužel žádný - https://zdechovsky.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=617515

září 2017: Proč se neziskovky tak brání přítomnosti policistů na palubě - https://zdechovsky.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=622123

únor 2019: Reportéři ČT objevili dalšího českého řidiče „pašeráka“. Hrozilo mu 14 let - https://zdechovsky.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=701325

Autor: Tomáš Zdechovský | středa 24.7.2019 12:49 | karma článku: 46.09 | přečteno: 7080x

Další články blogera

Tomáš Zdechovský

Reforma migrace musí vypadat úplně jinak

Nelegální a nekontrolovaná migrace představuje jeden z hlavních problémů, které nyní Evropa řeší. Už dlouhou dobu se budují ploty na vnější hranici, protože se 'zjistilo', že je děravá.

10.7.2023 v 7:15 | Karma článku: 17.25 | Přečteno: 509 | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Německé levicové neziskovky pomáhají Rusku

Problematika šíření (nejen) ruské propagandy a dezinformací se už několik let řeší ze všech možných a myslitelných úhlů.

3.7.2023 v 7:30 | Karma článku: 23.70 | Přečteno: 768 | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Učitelka šířila ruskou propagandu ve škole a skončila u soudu. Teď chce být ředitelkou!

Pro bezproblémové soužití mezi lidmi a vůbec fungování celé společnosti je nezbytná vzájemná důvěra. Záměrné šíření nepravdivých informací jde proti tomu a vyvolává v lidech pocit, že už nemůžou věřit nikomu.

26.6.2023 v 7:35 | Karma článku: 24.30 | Přečteno: 835 | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Má Lukašenko jaderné zbraně, které svět neviděl?

Rusko rozmístilo na území Běloruska taktické jaderné zbraně a běloruskému prezidentovi Aleksandru Lukašenkovi vlivem toho očividně narostlo sebevědomí. Chlubí se a skoro až vyhrožuje celému světu, že má atomovky.

19.6.2023 v 9:59 | Karma článku: 13.70 | Přečteno: 254 | Diskuse

Další články z rubriky Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Ruský prezident vyhrál volby na celé čáře

Když jsem se vcelku povrchně v pátek a v sobotu díval na zpravodajství České televize, celkem mě to pobavilo. Ruským volbám se v ČT věnovali po svém - způsobem, který je pro ně obvyklý.

18.3.2024 v 15:04 | Karma článku: 32.44 | Přečteno: 1014 | Diskuse

Jan Bartošek

Ruská volební ztuhlost

Člověk nemusí být ani politolog, ani nijak intenzivně sledovat dění v Rusku, aby odtušil, co se tam aktuálně děje a jak to v blízké budoucnosti, resp. dnes po uzavření volebních místností, dopadne.

17.3.2024 v 14:40 | Karma článku: 14.85 | Přečteno: 282 | Diskuse

Daniela Kovářová

Anticikanismus jako nová politická korektnost

Národy mluví různými jazyky. Pro leckoho je to možná novinka, ale platí to už od dob Babylónské věže. A různé jazyky překvapivě používají pro různé významy různá slova.

17.3.2024 v 10:05 | Karma článku: 36.94 | Přečteno: 844 | Diskuse

Daniela Kovářová

Vše škodlivé pro naše děti

Alkohol, heroin, tabák, kokain, HHC a mnohé další nezdravosti před dětmi zamykáme a trestáme každého dospělého, který je prodává nebo dává dětem.

16.3.2024 v 9:37 | Karma článku: 27.03 | Přečteno: 523 | Diskuse

Margit Balaštíková

Evropou obchází strašidlo - škrtání zemědělských dotací

V Berlíně nedávno vyvrcholily protesty živnostníků, dopravců a zemědělců proti úsporným opatřením německé vlády.

15.3.2024 v 11:57 | Karma článku: 15.47 | Přečteno: 318 | Diskuse
Počet článků 678 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4404

Tomáš Zdechovský (1979) - optimista i snílek, kterému nikdy nebylo lhostejno dění kolem sebe. Rád mění vize v realitu a realitu ve vizi. Miluje filmy Forrest Gump, Up in the air, Vrtěti psem a Thank you for smoking, Iluzionista, skupiny The Cranberries, Jelen a U2 a lidi, kteří umí říci své názory. Nezná slova "to nejde" a "to se nikdy nenaučím".

Od roku 2014 poslanec Evropského parlamentu a člen předsednictva KDU-ČSL, členem prestižního Výboru pro zahraniční věci (AFET) a Výboru pro zaměstnanost a sociální věci (EMPL), předseda parlamentní delegace pro státy Střední Asie.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...