Norsko: Za všechno můžou ti hrozní Češi!

8. 12. 2018 8:53:34
Bývalá norská velvyslankyně v České republice ukázala neskutečnou míru absence norské sebereflexe. Přesvědčit jsme se o tom mohli na nedávném semináři „Norská péče o děti v mezinárodních očích“, který se konal 22. října v Oslu.

Seminář se konal na půdě norského parlamentu a nesl název „Norská péče o děti v mezinárodních očích“. Během něj zazněl projev bývalé velvyslankyně v Česku Siri Sletnerové, která příčiny ztráty reputace Norska způsobené děním kolem kauzy Evy Michalákové, hledala na mnoha místech, jen ne na straně Norska a tamního barnevernetu:

Hlavním problémem je podle paní exvelvyslankyně nedostatek informací a neschopnost lidí v Česku pochopit, jak funguje západní ochrana dětí. Poučením proto podle ní bylo nečekat příliš dlouho, pokud se takové případy objeví. Norské autority prý musí v takových případech rychle a aktivně jednat a více komunikovat s českými médii. (což bychom tu i uvítali, z norské strany totiž vždy přicházely jen informace, že na žádné otázky kvůli údajné ochraně dětí nebudou odpovídat)

Kdo nesouhlasí s kradením dětí, je součástí propagandy

Češi nesouhlasící s praktikami norské sociálky měli být rodiče malých dětí, kteří reagovali emocionálně na to, co nazývala „propagandou proti Barnevernetu.“ Lidé v tomto regionu jsou podle ní velmi negativně citliví na to, čemu říkají arogance moci, přičemž je prý rozšířený postoj, že kdo nekomunikuje, tak něco skrývá. Napadá mě, není náhodou prakticky v každé svobodné a demokratické společnosti nedostatečná ochota ze strany politiků a úřadů uspokojivě informovat o důležitých rozhodnutích důvodem k podezření z nekalostí?

Paní ex-velvyslankyně nemohla samozřejmě nechat nit suchou ani na skutečnosti, že zaostalost Česka se projevuje mj. i v tom, že zde není zákonný zákaz fyzických trestů dětí. Plácnutí na zadek je podle ní široce akceptované jako součást výchovy dětí, hlavně mimo větší města, postěžovala si publiku.

Vinu přikládala paní Sletnerová i českým médiím a jejich honbě za ziskem: Několik hlavních médií mělo být podle ní pod ostrým ekonomickým tlakem a v norské kauze viděli možnost většího nákladu, což mělo jít na úkor objektivity.

Dalšími viníky jsou údajně i bezskrupulózní čeští politici, kteří použili tento případ cynicky jako téma pro voliče. Ve zjevné narážce na novopečenou senátorku Jitku Chalánkovou proto zmínila volby do senátu, když mluvila o kandidátce podporující Evu Michalákovou, která se do horní komory dostala o pět hlasů.

Česko se spiklo proti Norsku

Takže si to celé shrňme. Viníků toho, proč paní Sletnerová narážela ve funkci velvyslankyně na řadu problémů, bylo hned několik: Postkomunistické uvažování lidí v Česku, přecitlivělí čeští rodiče, nepokroková česká výchova, údajně senzacechtivá česká média i populističtí čeští politici. Celé Česko se zkrátka spiklo proti ní, resp. samotnému Norsku.

Vina tedy podle ní leží na straně Česka a jedinou norskou chybou bylo, že severská země kauzu „píárově“ alespoň na začátku nezvládla. Upřímně se divím tomu, že člověk s takto přezíravým postojem k Česku mohl působit na místě velvyslance v Praze.

Ať hledám, jak hledám, sebemenší připuštění toho, že vina by mohla být i na straně Barnevernetu, jsem nikde najít nemohl ani u paní Sletnerové, ani třeba ve vystoupení norského advokáta před Evropským soudem pro lidská práva (ESLP), o němž jsem informoval v blogu Kradení dětí v Norsku je součástí státní politiky. Smysl některých lidí pro sebereflexi je jednoduše naprosto nulový.

Norsko ústy svého právního zástupce u ESLP fakticky přiznalo, že odebírání dětí je součástí státní politiky. Čekat ale od těchto lidí alespoň drobné připuštění toho, že chyba mohla být i na straně norského systému ochrany dětí, je dnes skoro jako čekání na Godota.

Přeji hezký den a veselou mysl!

Více informací najdete:

https://www.facebook.com/finrod.felagund/posts/10216475421973076

https://www.facebook.com/Steven.R.O.Bennett/posts/1641616005938344

Související blog:

Kradení dětí v Norsku je součástí státní politiky - https://zdechovsky.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=689978

Autor: Tomáš Zdechovský | sobota 8.12.2018 8:53 | karma článku: 47.63 | přečteno: 15481x

Další články blogera

Tomáš Zdechovský

Reforma migrace musí vypadat úplně jinak

Nelegální a nekontrolovaná migrace představuje jeden z hlavních problémů, které nyní Evropa řeší. Už dlouhou dobu se budují ploty na vnější hranici, protože se 'zjistilo', že je děravá.

10.7.2023 v 7:15 | Karma článku: 17.25 | Přečteno: 509 | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Německé levicové neziskovky pomáhají Rusku

Problematika šíření (nejen) ruské propagandy a dezinformací se už několik let řeší ze všech možných a myslitelných úhlů.

3.7.2023 v 7:30 | Karma článku: 23.70 | Přečteno: 768 | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Učitelka šířila ruskou propagandu ve škole a skončila u soudu. Teď chce být ředitelkou!

Pro bezproblémové soužití mezi lidmi a vůbec fungování celé společnosti je nezbytná vzájemná důvěra. Záměrné šíření nepravdivých informací jde proti tomu a vyvolává v lidech pocit, že už nemůžou věřit nikomu.

26.6.2023 v 7:35 | Karma článku: 24.30 | Přečteno: 835 | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Má Lukašenko jaderné zbraně, které svět neviděl?

Rusko rozmístilo na území Běloruska taktické jaderné zbraně a běloruskému prezidentovi Aleksandru Lukašenkovi vlivem toho očividně narostlo sebevědomí. Chlubí se a skoro až vyhrožuje celému světu, že má atomovky.

19.6.2023 v 9:59 | Karma článku: 13.70 | Přečteno: 254 | Diskuse

Další články z rubriky Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Ruský prezident vyhrál volby na celé čáře

Když jsem se vcelku povrchně v pátek a v sobotu díval na zpravodajství České televize, celkem mě to pobavilo. Ruským volbám se v ČT věnovali po svém - způsobem, který je pro ně obvyklý.

18.3.2024 v 15:04 | Karma článku: 32.90 | Přečteno: 1056 | Diskuse

Jan Bartošek

Ruská volební ztuhlost

Člověk nemusí být ani politolog, ani nijak intenzivně sledovat dění v Rusku, aby odtušil, co se tam aktuálně děje a jak to v blízké budoucnosti, resp. dnes po uzavření volebních místností, dopadne.

17.3.2024 v 14:40 | Karma článku: 14.86 | Přečteno: 282 | Diskuse

Daniela Kovářová

Anticikanismus jako nová politická korektnost

Národy mluví různými jazyky. Pro leckoho je to možná novinka, ale platí to už od dob Babylónské věže. A různé jazyky překvapivě používají pro různé významy různá slova.

17.3.2024 v 10:05 | Karma článku: 36.94 | Přečteno: 848 | Diskuse

Daniela Kovářová

Vše škodlivé pro naše děti

Alkohol, heroin, tabák, kokain, HHC a mnohé další nezdravosti před dětmi zamykáme a trestáme každého dospělého, který je prodává nebo dává dětem.

16.3.2024 v 9:37 | Karma článku: 27.03 | Přečteno: 523 | Diskuse

Margit Balaštíková

Evropou obchází strašidlo - škrtání zemědělských dotací

V Berlíně nedávno vyvrcholily protesty živnostníků, dopravců a zemědělců proti úsporným opatřením německé vlády.

15.3.2024 v 11:57 | Karma článku: 15.47 | Přečteno: 318 | Diskuse
Počet článků 678 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4404

Tomáš Zdechovský (1979) - optimista i snílek, kterému nikdy nebylo lhostejno dění kolem sebe. Rád mění vize v realitu a realitu ve vizi. Miluje filmy Forrest Gump, Up in the air, Vrtěti psem a Thank you for smoking, Iluzionista, skupiny The Cranberries, Jelen a U2 a lidi, kteří umí říci své názory. Nezná slova "to nejde" a "to se nikdy nenaučím".

Od roku 2014 poslanec Evropského parlamentu a člen předsednictva KDU-ČSL, členem prestižního Výboru pro zahraniční věci (AFET) a Výboru pro zaměstnanost a sociální věci (EMPL), předseda parlamentní delegace pro státy Střední Asie.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...