Spor o sirotky ze Sýrie je zbytečně vyhrocený

20. 09. 2018 13:58:31
Když jsem poprvé z úst Michaely Šojdrové slyšel o návrhu přijmout z Řecka nějaké nezletilé bez doprovodu, věděl jsem, že ji motivuje upřímná snaha pomoci, ale že má tento návrh hodně rizikových míst. Jakých? Pojďme si je rozebrat.

Ještě, než začnu psát dál, připomenu, že už do voleb na jaře roku 2014, jsem šel s jasnou představou o postoji lidovců k migraci, kdy budeme jasně rozlišovat skutečné uprchlíky a ekonomické migranty a prosadil jsem to i do lidoveckého volebního programu, což dokazuje např. článek na iDNES.cz z 10. 4. 2014. Tehdy jsem si řekl, že pokud budu zvolen, přímo se budu věnovat problematice bezpečnosti a migrace.

Po svém zvolení jsem proto začal pracovat ve Výboru pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci (LIBE), kde se tato témata objevují nejvíce. Nechtěl jsem o věcech jen mluvit od stolu, proto jsem objížděl různá uprchlická zařízení v Evropě, ale i třeba v Libanonu, Jordánsku, Turecku, v afrických státech, a také v Kanadě. K dnešnímu dni jich mám na kontě už přes 70. Při těchto misích mluvím s policisty, pracovníky Frontexu a dalších agentur, s neziskovkami i běženci.

Mám s problematikou jednoduše přímou osobní zkušenost, a tak o migraci dlouhodobě mluvím otevřeně, protože věřím, že jedině jasná, faktická a konkrétní diskuze může přinést konstruktivní řešení. Hraní na city, zamlčování některých skutečností nebo na druhou stranu jejich zveličování či přílišné strašení až šíření lží, nás totiž nikam neposouvají a jen polarizují společnost, zvláště před volbami.

Riziková místa návrhu na přijetí nezletilých bez doprovodu

Jak jsem psal třeba v blogu Proč nejezdíme zachraňovat migranty i do Indického oceánu?, tzv. nezletilí bez doprovodu představují v celé Evropě obrovský problém, protože velké procento běženců se za ně jen vydává, aby snáze získali azyl a další výhody, například možnost sloučení s rodinou, která se najednou objeví. V záchytných táborech se tyto podvody nedají spolehlivě prokázat, protože běženci si třeba vezmou pas mladšího sourozence nebo žádné doklady nemají a rovnou řeknou například údaje o dítěti, které zahynulo nebo je v táborech mimo EU.

Vše se dá spolehlivě ověřit jen náročnými a drahými testy, které se dělají až přímo při azylové proceduře a při bezpečnostních testech. A jak mi už v létě 2017 potvrdili na Sicílii pracovníci Frontexu, údaje o věku se zpětně mění u 42 % původních mladistvých. Ve Švédsku mají zkušenosti ještě horší, protože tam testy odhalily lež u 6 628 běženců ze 7 858, tedy u 84 %, o čemž informovala i BBC. Jsem proto rád, že Evropská komise již připravila novou legislativu s cílem zpřesnit statistiky o tom, kolik dětí do 18 let do EU vlastně přichází.

Celá česká diskuse o přijetí sirotků, respektive o nezletilých, jež v našem prostředí považujeme za sirotky, protože přišli bez rodičů a leckdy si neumíme připustit, že by je rodina mohla i nechat jít samotné jako některé z Wintonových dětí, je tak mnohem složitější a je škoda, že se v ČR otevřela až s nepromyšleným a příliš rychlým odmítnutím Andreje Babiše, že nepomůžeme naprosto nikomu.

Skutečným válečným uprchlíkům je potřeba pomáhat, ale takhle celá věc jen vyvolala negativní emoce. Celé to bylo nešťastně pojaté, protože se nepřišlo s konkrétním řešením, jen s velmi nedopracovaným návrhem, aby se to řešilo a svým způsobem se proto nedivím, že z toho pan Babiš udělal demagogii postavenou na opětovném rozdělování společnosti na dva nesmiřitelné tábory.

Zbytečná Babišova hulvátská reakce

Premiér Babiš není diplomat. I kdybych si sebevíc myslel, že návrh na to dovést sem na rok 17leté kluky z úplně jiného kulturního prostředí, umístit je tu do dětských center (a to je jinak velmi chválím – viz můj blog Opravdu jsou české dětské domovy plné nešťastných dětí?), a pak je poslat zpět do Sýrie, není prevencí radikalizace ani nějakou výraznou pomocí Řecku, nikdy to neodmítnu stylem, jakým to udělal pan Babiš. Pořád tu totiž jde o pomoc konkrétním lidem a premiér by proto neměl reagovat hulvátsky a sobecky.

Věřím, že kdyby to byli opravdu sirotci a ideálně ve věku do 12 let, kterých ale zrovna v Řecku najdeme jen úplné minimum, protože na cestu přes Egejské moře nemají peníze pro pašeráky nebo by ji prostě sami vzhledem k věku nezvládli (mladší děti tam jsou s příbuznými), najde se v České republice pět set nebo i tisíc rodin, které nějakým způsobem nejen finančně, ale i přímo osobně pomohou. Ale nesmí to být žádná hurá akce, ale do všech detailů promyšlený projekt. Jinak raději pošleme peníze tomu, kdo těmto dětem skutečně dokáže pomáhat a pomůže. Naivita ani hulvátství nemá mít v dialogu o pomoci dětem v Řecku žádné místo.

Přeji hezký den a veselou mysl!

Autor: Tomáš Zdechovský | čtvrtek 20.9.2018 13:58 | karma článku: 30.38 | přečteno: 2176x

Další články blogera

Tomáš Zdechovský

Reforma migrace musí vypadat úplně jinak

Nelegální a nekontrolovaná migrace představuje jeden z hlavních problémů, které nyní Evropa řeší. Už dlouhou dobu se budují ploty na vnější hranici, protože se 'zjistilo', že je děravá.

10.7.2023 v 7:15 | Karma článku: 17.25 | Přečteno: 509 | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Německé levicové neziskovky pomáhají Rusku

Problematika šíření (nejen) ruské propagandy a dezinformací se už několik let řeší ze všech možných a myslitelných úhlů.

3.7.2023 v 7:30 | Karma článku: 23.70 | Přečteno: 768 | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Učitelka šířila ruskou propagandu ve škole a skončila u soudu. Teď chce být ředitelkou!

Pro bezproblémové soužití mezi lidmi a vůbec fungování celé společnosti je nezbytná vzájemná důvěra. Záměrné šíření nepravdivých informací jde proti tomu a vyvolává v lidech pocit, že už nemůžou věřit nikomu.

26.6.2023 v 7:35 | Karma článku: 24.30 | Přečteno: 835 | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Má Lukašenko jaderné zbraně, které svět neviděl?

Rusko rozmístilo na území Běloruska taktické jaderné zbraně a běloruskému prezidentovi Aleksandru Lukašenkovi vlivem toho očividně narostlo sebevědomí. Chlubí se a skoro až vyhrožuje celému světu, že má atomovky.

19.6.2023 v 9:59 | Karma článku: 13.70 | Přečteno: 254 | Diskuse

Další články z rubriky Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Ruský prezident vyhrál volby na celé čáře

Když jsem se vcelku povrchně v pátek a v sobotu díval na zpravodajství České televize, celkem mě to pobavilo. Ruským volbám se v ČT věnovali po svém - způsobem, který je pro ně obvyklý.

18.3.2024 v 15:04 | Karma článku: 34.14 | Přečteno: 1155 | Diskuse

Jan Bartošek

Ruská volební ztuhlost

Člověk nemusí být ani politolog, ani nijak intenzivně sledovat dění v Rusku, aby odtušil, co se tam aktuálně děje a jak to v blízké budoucnosti, resp. dnes po uzavření volebních místností, dopadne.

17.3.2024 v 14:40 | Karma článku: 14.86 | Přečteno: 282 | Diskuse

Daniela Kovářová

Anticikanismus jako nová politická korektnost

Národy mluví různými jazyky. Pro leckoho je to možná novinka, ale platí to už od dob Babylónské věže. A různé jazyky překvapivě používají pro různé významy různá slova.

17.3.2024 v 10:05 | Karma článku: 37.01 | Přečteno: 853 | Diskuse

Daniela Kovářová

Vše škodlivé pro naše děti

Alkohol, heroin, tabák, kokain, HHC a mnohé další nezdravosti před dětmi zamykáme a trestáme každého dospělého, který je prodává nebo dává dětem.

16.3.2024 v 9:37 | Karma článku: 27.14 | Přečteno: 526 | Diskuse

Margit Balaštíková

Evropou obchází strašidlo - škrtání zemědělských dotací

V Berlíně nedávno vyvrcholily protesty živnostníků, dopravců a zemědělců proti úsporným opatřením německé vlády.

15.3.2024 v 11:57 | Karma článku: 15.47 | Přečteno: 319 | Diskuse
Počet článků 678 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4404

Tomáš Zdechovský (1979) - optimista i snílek, kterému nikdy nebylo lhostejno dění kolem sebe. Rád mění vize v realitu a realitu ve vizi. Miluje filmy Forrest Gump, Up in the air, Vrtěti psem a Thank you for smoking, Iluzionista, skupiny The Cranberries, Jelen a U2 a lidi, kteří umí říci své názory. Nezná slova "to nejde" a "to se nikdy nenaučím".

Od roku 2014 poslanec Evropského parlamentu a člen předsednictva KDU-ČSL, členem prestižního Výboru pro zahraniční věci (AFET) a Výboru pro zaměstnanost a sociální věci (EMPL), předseda parlamentní delegace pro státy Střední Asie.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...