Proč nejezdíme zachraňovat migranty i do Indického oceánu?

13. 08. 2018 8:05:53
Během podzimu 2017 začali různí pašeráci lidí měnit taktiku. Tím, jak Itálie přitvrdila v migrační politice a kontrole lodí, na kterých bývali zcela výhradně muži, začali na moře posílat i ženy (hlavně těhotné) a děti.

Taktéž se v roce 2017 zvětšil počet lidí ve věku 18 - 29 let, kteří začali tvrdit, že jim ještě nebylo 18 a jde „o děti“. To je také důvod, proč se najednou např. na lodi Aquarius a na dalších lodích neziskových organizací operujících ve Středozemním moři, začalo objevovat takové množství mladistvých. Perličkou pak je, že se z nich často velmi rychle stávají „dospělí“ v momentě, co je v uprchlických táborech umístí mezi děti a omezí jim televizi do 9 hodin, musí spát v pokoji po osmi a začnou dostávat menší porce jídel.

Nejen kvůli těmto změnám tvrzení proto některé státy chtěly zavést automatické prověřování věku přes rentgen kostí a zubů, setkaly se ale s odporem různých neziskovek i lékařů, kteří opakovaně protestovali, protože je to prý ponižující a diskriminační. Z mého pohledu přitom jde o zcela zásadní klíč pro vyřešení migrace, protože právě možnost lhát o věku běženců je jedním z nejčastějších důvodů zpochybňování migrační politiky EU a nezřídka neochoty lidí přijmout byť i jen jednoho uprchlíka.

Deklarace věku podmíněna výhodami

Nezletilí běženci mají celkově oproti dospělým řadu výhod. Nejvíce využívanou je téměř automatická cesta k získání azylu a následně ke sjednocení rodiny, kdy jsou známé případy, kdy rodiny schválně vysílaly do Německa starší chlapce, aby později mohla přijet a získat azyl celá rodina. Jak mi ale už v létě 2017 potvrdili na Sicílii pracovníci Frontexu, u 42 procent mladistvých, kteří deklarují svůj věk mezi 15 - 18 lety, se později tento údaj ukázal jako falešný. Proto je potřeba jakoukoliv propagandu levicových stran a několika neziskovek o vylovených dětech odmítnout. A jsem rád, že Evropská komise s Radou a Parlamentem již připravila novou legislativu s cílem zpřesnit statistiky. Obávám se však, že ani to neodradí stále velké množství současných podvodníků.

Nedávno jsme se i bavili v Evropském parlamentu s lidmi z Europolu o tom, proč neziskovky tak aktivně nezachraňují lidi třeba také v Indickém oceánu nebo nebojují proti převaděčství v Libyi. Když prý najdeme odpověď na tuto otázku, pak budeme rozumět lépe otázce migrace. Odpověď je přitom poměrně jednoduchá: pokud bychom začali lovit migranty v Indickém oceánu a vozit je do zemí EU, určitě by tam začali také přijíždět. Třeba ze Somálska. Proto se nemůže nikdo divit tomu, že řada expertů a akademiků zpochybňuje činnost neziskových organizací ve Středozemním moři. Prostě práce některých neziskovek jen počet migrantů zvyšuje.

Dublin IV v současné době nic nevyřeší

V souvislosti s odmítnutím přijetí lodě Aquarius s údajnými mladistvými a ženami zkusili opět levicové strany v Evropské parlamentu zvýšit tlak na přijetí Dublinu IV. Ten ale podle odborníků nic nevyřeší. Pokud by totiž existovalo jakékoliv rozdělování žadatelů o azyl (i třeba jen na dobrovolné bázi), namísto zkrácení celé procedury by jen došlo k jejímu výraznému prodloužení a zvýšil by se příchod dalších žadatelů, které se dnes už daří od nebezpečné cesty po moři do Evropy odrazovat.

Ze statistik za rok 2017 z Itálie vyplývá, že ze 130 000 lidí, kteří zažádali o azyl, získalo status uprchlíka pouhých 6 827 lidí a na doplňkovou ochranu mělo nárok 6 880. Tzn., že přes 90 % příchozích jsou opravdu ekonomičtí migranti, nikoliv uprchlíci. Bavit se proto o jakémkoliv přerozdělování je naprostý nesmysl. Řešením je spíše urychlení procedury v prvním místě žádosti na 6 týdnů, nebo zřízení uprchlických táborů pro případnou proceduru mimo Evropskou unii.

V tomto ohledu se jako ideální partneři jeví Maroko, Tunisko, Alžírsko nebo Albánie, kterým ale musí EU výrazně finančně pomoci. Vše by dále fungovalo tak, že každý případný odmítnutý žadatel již bude mít záznam v systému, a tak bude jasné, že jakákoliv cesta do EU je naprosto zbytečná. Budeme ho totiž moci okamžitě poslat zpět domů.

Když to shrnu, musíme o migraci začít přemýšlet jinak. Pokud to většina premiérů včetně pana Babiše a komisařů včetně Věry Jourové nepochopí, bude skepticismus vůči EU stále narůstat. A je jen otázkou, zda to za současného stavu některým politikům tak trochu prostě nevyhovuje. Nebo se mýlím?

Přeji hezký den a veselou mysl!

Související blogy:

  1. Nikdo nesmí pomáhat pašovat lidi do Evropy! - https://zdechovsky.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=669188
  2. Evropská komise stále nechápe, proč jsou kvóty nefunkční a žaloba absurdní - https://zdechovsky.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=642007
Autor: Tomáš Zdechovský | pondělí 13.8.2018 8:05 | karma článku: 36.50 | přečteno: 2575x

Další články blogera

Tomáš Zdechovský

Reforma migrace musí vypadat úplně jinak

Nelegální a nekontrolovaná migrace představuje jeden z hlavních problémů, které nyní Evropa řeší. Už dlouhou dobu se budují ploty na vnější hranici, protože se 'zjistilo', že je děravá.

10.7.2023 v 7:15 | Karma článku: 17.25 | Přečteno: 509 | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Německé levicové neziskovky pomáhají Rusku

Problematika šíření (nejen) ruské propagandy a dezinformací se už několik let řeší ze všech možných a myslitelných úhlů.

3.7.2023 v 7:30 | Karma článku: 23.70 | Přečteno: 768 | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Učitelka šířila ruskou propagandu ve škole a skončila u soudu. Teď chce být ředitelkou!

Pro bezproblémové soužití mezi lidmi a vůbec fungování celé společnosti je nezbytná vzájemná důvěra. Záměrné šíření nepravdivých informací jde proti tomu a vyvolává v lidech pocit, že už nemůžou věřit nikomu.

26.6.2023 v 7:35 | Karma článku: 24.30 | Přečteno: 835 | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Má Lukašenko jaderné zbraně, které svět neviděl?

Rusko rozmístilo na území Běloruska taktické jaderné zbraně a běloruskému prezidentovi Aleksandru Lukašenkovi vlivem toho očividně narostlo sebevědomí. Chlubí se a skoro až vyhrožuje celému světu, že má atomovky.

19.6.2023 v 9:59 | Karma článku: 13.70 | Přečteno: 254 | Diskuse

Další články z rubriky Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Ruský prezident vyhrál volby na celé čáře

Když jsem se vcelku povrchně v pátek a v sobotu díval na zpravodajství České televize, celkem mě to pobavilo. Ruským volbám se v ČT věnovali po svém - způsobem, který je pro ně obvyklý.

18.3.2024 v 15:04 | Karma článku: 30.61 | Přečteno: 801 | Diskuse

Jan Bartošek

Ruská volební ztuhlost

Člověk nemusí být ani politolog, ani nijak intenzivně sledovat dění v Rusku, aby odtušil, co se tam aktuálně děje a jak to v blízké budoucnosti, resp. dnes po uzavření volebních místností, dopadne.

17.3.2024 v 14:40 | Karma článku: 14.85 | Přečteno: 280 | Diskuse

Bernard Habenicht

Stádo splašených guvernantek II a spol.

Konečně dostala inflace na frak... .Revoluce na Slovensku ... Evropo, chceš zastavit vraždění na Ukrajině? Ano? Nezbývá tedy než plán C!... Alláh Vám pomůže... Lobbista polských nákupních středisek vysvětluje...

17.3.2024 v 11:53 | Karma článku: 7.12 | Přečteno: 114 | Diskuse

Daniela Kovářová

Anticikanismus jako nová politická korektnost

Národy mluví různými jazyky. Pro leckoho je to možná novinka, ale platí to už od dob Babylónské věže. A různé jazyky překvapivě používají pro různé významy různá slova.

17.3.2024 v 10:05 | Karma článku: 36.86 | Přečteno: 835 | Diskuse

Daniela Kovářová

Vše škodlivé pro naše děti

Alkohol, heroin, tabák, kokain, HHC a mnohé další nezdravosti před dětmi zamykáme a trestáme každého dospělého, který je prodává nebo dává dětem.

16.3.2024 v 9:37 | Karma článku: 27.03 | Přečteno: 520 | Diskuse
Počet článků 678 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4404

Tomáš Zdechovský (1979) - optimista i snílek, kterému nikdy nebylo lhostejno dění kolem sebe. Rád mění vize v realitu a realitu ve vizi. Miluje filmy Forrest Gump, Up in the air, Vrtěti psem a Thank you for smoking, Iluzionista, skupiny The Cranberries, Jelen a U2 a lidi, kteří umí říci své názory. Nezná slova "to nejde" a "to se nikdy nenaučím".

Od roku 2014 poslanec Evropského parlamentu a člen předsednictva KDU-ČSL, členem prestižního Výboru pro zahraniční věci (AFET) a Výboru pro zaměstnanost a sociální věci (EMPL), předseda parlamentní delegace pro státy Střední Asie.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...