Za Dukou stojí činy lidskosti a pokora. A co je za vámi?

15. 02. 2018 8:17:41
O popeleční středě bychom si měli sypat popel na hlavu, ne protestovat proti smyšleným chybám kardinála Dominika Duky, který navíc už sám během ledna prohlásil, že ke dni svých 75. narozenin pošle papeži svou rezignaci....

Podepsal jsem petici na podporu kardinála Duky adresovanou papeži, v níž se píše:

V době, kdy se v médiích objevují nespravedlivá obvinění proti osobě pražského kardinála Dominika Duky, cítíme mravní povinnost vyjádřit Vaší Svatosti i náš odlišný názor. Pražský arcibiskup Dominik Duka vykonává svoji službu způsobem, který lze popsat jako velmi přátelský a vyvážený, a to i směrem k názorovým oponentům z řad kléru a věřících. Účastní se častých ekumenických aktivit a má dobré vztahy s představiteli jiných křesťanských církví a místní Židovské obce. Kardinál se dostal do konfliktu pouze s představiteli extrémní levice, což je proud v české církvi zcela marginální. Tato skupina kardinála kritizovala například za to, že v jedné z farností diecéze nedovolil pořádat akce festivalu Gay Pride nebo že několikrát vyjádřil podporu rodině tvořené matkou a otcem. Veřejných happeningů proti kardinálovi, pořádaných skupinou okolo sdružení Radikálně feministické křesťanky, se dosud nikdy neúčastnilo více než deset osob. I mediální pokrytí těchto akcí bylo velmi okrajové. Kardinál není zastáncem politicky extrémních ani jinak vyhrocených názorů, snaží se na veřejnosti vystupovat jako mediátor. Je plně v kompetenci Svatého otce prodloužit či neprodloužit pražskému arcibiskupovi mandát. Chceme se však vyslovit proti diskreditační kampani, která je vůči němu vedena.“

... a začaly mi chodit rozzlobené reakce, jak jsem jen mohl. Nezbývá mi než zopakovat to, co jsem už publikoval na sociálních sítích:

Veřejně odsuzuji dopis "skupiny katolíků“ papeži, který ho vyzývá k neprodlužování mandátu kardinála Dominika Duky. Nemluví mým jménem. Kardinál je člověk, kterého si osobně obrovsky vážím za jeho postoje v době komunismu a práci pro církev v době dnešní. Nikdy nebudu hodnotit lidi podle mediálních zkratek, ale podle osobní zkušenosti.

Má osobní zkušenost s kardinálem Dukou

Už před svým zvolením do Evropského parlamentu jsem sliboval, že se pokusím pro královehradecký kraj získat nějakou památku UNESCO, protože zde žádnou nemáme. Volba padla na Broumovsko s jeho barokními kostely, klášterem a komplexem Adršpašsko-teplických skal. Oslovili jsme různé významné osobnosti a ústní podporu získali od exministra kultury Daniela Hermana a pana prezidenta Zemana. Jediný, kdo nám z představitelů církve (a vyzdvihuji, že jde o kostely) pomohl, byl pan kardinál Duka, který dokonce jako jediný skutečně poslal oficiální záštitu písemně.

Pan kardinál Duka v čase, kdy může mít volno, navštěvuje i ty nejmenší obce. Například jsme se setkali v obci Bělá u Rychnova nad Kněžnou s 86 obyvateli či v Sedloňově se zhruba 200 obyvateli, kde vysvětil opravenou kapličku, ale i mnoho dalších. Vždy pro něj bylo charakteristické, že se zde bavil se všemi lidmi a nechoval se "paplášsky". I tu poslední babičku pozdravil - přátelsky, s pokorou a bez moralizování.

Dále jsem velmi ocenil, když jako předseda České biskupské konference vyzval kněze českých i moravských církevních provincií, aby se připojili ke vzpomínce na při teroristickém útoku brutálně zavražděného francouzského kněze Jacquesa Hamela v Saint-Etienne-du-Rouvray. Nebo když zkritizoval Lidl, který na svých výrobcích odstranil kříže ze střech kostelů. To dělá člověk, který je skutečnou morální autoritou, která hájí naše křesťanské kořeny.

A samozřejmě také to, že napsal otevřený dopis pražskému primátorovi Svobodovi, aby ještě jednou zvážil svou záštitu nad akcí Prague Pride, protože se podle jeho názoru: „nejedná o otázku práva menšiny na toleranci, ale o propagaci uvolněného životního stylu, který není zodpovědný ani důstojný a krásný.“

Ty, kdož jsi bez viny, první hoď kamenem

Kardinál Duka rozhodně není černobílý a můžeme s ním třeba polemizovat o tom, jestli je správné blahopřát všem vítězným parlamentním stranám, ale když se přečte skutečný obsah dopisu, tak lze těžko kardinálovi něco vytknout. I Ježíš se snažil obrátit hříšníky. Ten, kdo morálně kritizuje pana kardinála, by se i měl zamyslet nad tím, jestli jen nevidí třísku v oku druhého a nepřehlíží trám v tom svém. A k tomuto pokrytectví podle mě došlo u signatářů oné petice proti kardinálovi.

Tu nejprve podepsalo 99 lidí převážně z Prahy, což samo o sobě není nic proti ničemu. Pro mě bylo překvapivé, že seznam zveřejnili až včera, na popeleční středu. A v den, kdy se máme připravovat na půst, stálo před arcibiskupstvím zhruba deset aktivistů, kteří zde dost divadelním způsobem protestovali. V maskách.

Nemá smysl zjišťovat, kdo přesně tam na "protestu" byl. Stačí jména pod peticí, kde je třeba Magdalena Šipka a další vzory "křesťanské morálky". Sexuální aktivistka, která se rozvedla a nyní žije ve třech se dvěma bisexuálními muži, o čemž ráda na potkání vypráví. A ta chce hodnotit morální integritu kardinála Duky? Proč? Kardinál jí také za její osobní život nehodnotí.

Takto si nepředstavuji věřící křesťany, ani ti „laické“, jak sami sebe v petici označili. Jsou to prostě jen lidé, kteří touží po vlastním zviditelnění. A to v momentě, kdy se už během ledna kardinál Duka nechal slyšet, že na své 75. narozeniny v dubnu napíše papeži rezignační dopis, předá mu jej přes papežského velvyslance a nechá jej rozhodnout. On prý stále více chápe, že ta hranice 75 let je dobrá. Člověku opravdu ubývá sil, i když je zdravý. Nároky úřadu znamenají neustálé cestování, jednání, řešení sporů, rozhodování a je to opravdu služba.

Své vysvětlení, proč stojím za kardinálem Dukou, bych proto zakončil citací jednoho z kardinálových textů, v němž hodnotil výsledky voleb: „Největšími nepřáteli demokracie v naší zemi jsme my sami, jestliže nebudeme čestnými a pravdivými občany se zodpovědností za společné dobro, nikoliv pouhými bojovníky za naši stranu.“ A pokud se někomu nelíbí, že se církev údajně snaží ovlivňovat světský život, nevměšujme se do rozhodnutí papeži a nechme jej rozhodnout. Znám Dominika Duku osobně přes 20 let. A pokud zůstane ve svém úřadu ještě další dva roky, určitě tím papež František české Katolické církvi neublíží. Ba naopak.

Přeji hezký den a veselou mysl!

Autor: Tomáš Zdechovský | čtvrtek 15.2.2018 8:17 | karma článku: 47.28 | přečteno: 8610x

Další články blogera

Tomáš Zdechovský

Reforma migrace musí vypadat úplně jinak

Nelegální a nekontrolovaná migrace představuje jeden z hlavních problémů, které nyní Evropa řeší. Už dlouhou dobu se budují ploty na vnější hranici, protože se 'zjistilo', že je děravá.

10.7.2023 v 7:15 | Karma článku: 17.25 | Přečteno: 509 | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Německé levicové neziskovky pomáhají Rusku

Problematika šíření (nejen) ruské propagandy a dezinformací se už několik let řeší ze všech možných a myslitelných úhlů.

3.7.2023 v 7:30 | Karma článku: 23.70 | Přečteno: 768 | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Učitelka šířila ruskou propagandu ve škole a skončila u soudu. Teď chce být ředitelkou!

Pro bezproblémové soužití mezi lidmi a vůbec fungování celé společnosti je nezbytná vzájemná důvěra. Záměrné šíření nepravdivých informací jde proti tomu a vyvolává v lidech pocit, že už nemůžou věřit nikomu.

26.6.2023 v 7:35 | Karma článku: 24.30 | Přečteno: 835 | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Má Lukašenko jaderné zbraně, které svět neviděl?

Rusko rozmístilo na území Běloruska taktické jaderné zbraně a běloruskému prezidentovi Aleksandru Lukašenkovi vlivem toho očividně narostlo sebevědomí. Chlubí se a skoro až vyhrožuje celému světu, že má atomovky.

19.6.2023 v 9:59 | Karma článku: 13.70 | Přečteno: 254 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Karel Trčálek

Kateřina Konečná prozradila, že dnešní komunistické názory jsou docela nelidské

O tom, že se komunisté nepolepšili a že jsou pátou kolonou putinovského Ruska, víme už dlouho. Ale že komunisté dnes vyhánějí demokratické politiky z televizních studií, otřáslo námi všemi. Kde se nová komunistická zvůle zastaví?

19.3.2024 v 7:56 | Karma článku: 10.59 | Přečteno: 98 | Diskuse

Tomáš Flaška

Tak si ty ruské volby shrňme

A řekněme si, co to vypovídá o nás. Stačí se podívat na různé reakce. A řeknu to takto – nestačíte se divit.

19.3.2024 v 7:04 | Karma článku: 17.54 | Přečteno: 182 | Diskuse

Ladislav Pokorný

Kateřina Konečná nechtíc prozradila, že dnešní komunistické názory jsou naprosto nelidské

O tom, že se komunisté nepolepšili a že jsou pátou kolonou putinovského Ruska, víme už dlouho. Ale že komunisté dnes vyhánějí demokratické politiky z televizních studií, otřáslo námi všemi. Kde se nová komunistická zvůle zastaví?

19.3.2024 v 0:59 | Karma článku: 30.10 | Přečteno: 562 | Diskuse

Eva Kislingerová

Budeme válčit se Slovenskem?

Z vyjádření některých politiků může nezúčastněný pozorovat nabýt dojmu, že diplomatické vztahy se Slovenskem jsou na bodu mrazu. Z médií to vypadá, že válka začíná a u Hodonína bude tanková bitva.

18.3.2024 v 13:24 | Karma článku: 22.14 | Přečteno: 569 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak s Babišem dohnat a předehnat ne Západ, ale Putinovo Rusko?

Západ se nám rozpadá před očima. Zato Rusko doslova vzkvétá. S doháněním Západu je konec, teď už nám zbývá, než jen dohánět a předhánět Rusko...

18.3.2024 v 11:15 | Karma článku: 18.72 | Přečteno: 244 | Diskuse
Počet článků 678 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4404

Tomáš Zdechovský (1979) - optimista i snílek, kterému nikdy nebylo lhostejno dění kolem sebe. Rád mění vize v realitu a realitu ve vizi. Miluje filmy Forrest Gump, Up in the air, Vrtěti psem a Thank you for smoking, Iluzionista, skupiny The Cranberries, Jelen a U2 a lidi, kteří umí říci své názory. Nezná slova "to nejde" a "to se nikdy nenaučím".

Od roku 2014 poslanec Evropského parlamentu a člen předsednictva KDU-ČSL, členem prestižního Výboru pro zahraniční věci (AFET) a Výboru pro zaměstnanost a sociální věci (EMPL), předseda parlamentní delegace pro státy Střední Asie.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...