Opatrovnický spor vyřešte do 6 měsíců aneb šup na krávu a hned je tele!

16. 10. 2017 14:38:11
Dlouhodobě bojuji za zlepšení fungování opatrovnických soudů, přesto nemám radost z nového rozhodnutí, kdy soud "musí" vynést rozsudek do 6 měsíců. Je to další nesmysl, který nic nevyřeší a dětem naopak uškodí.

Nové rozhodnutí o tom, že by opatrovnické soudy měly vyřešit spor o dítě do šesti měsíců, nevítám z mnoha důvodů. Přijde mi to jako takový populistický krok z dob socialismu – poručíme větru dešti. Je totiž šité horkou jehlou a ve svém důsledku přinese více škod než užitku, protože neřeší příčiny protahování a celkově jde o nekoncepční řešení alá „šup na krávu, už je tele“. A v lepším případě dvě telata.

Zní to velice hezky a nevím o nikom, kdo by si nepřál, aby se spory o děti nevlekly roky a došlo na rychlé řešení. Nic ale nejde lusknutím prstu a před vydáním rozhodnutí se očividně nikdo nezamyslel nad tím, proč se spory ve skutečnosti tak vlečou? Vedle přeplněných soudů a mnohde zahlcených OSPOD jsou to totiž převážně samotní rodiče, kteří jednání o dětech z nějakého důvodu prodlužují.

Například matky velmi často úmyslně spor protahují účelovým podáváním trestních oznámení a třeba i křivých obvinění ze sexuálního zneužívání nebo vynucováním si různých psychologických posudků na otce, jak jsem psal v minulých blozích. V takových případech určitě nelze rozhodnout do 6 měsíců, protože ani nejsou stanoveny lhůty na vypracování zmiňovaných posudků, a ty nezřídka právě o toho půl roku jednání protáhnou.

Na straně druhé je stav opatrovnické agendy, kdy je soudců, zapisovatelů i asistentů dlouhodobý zoufalý nedostatek. V této situaci jen tak říct „a teď prostě rozhodnete do 6 měsíců“ povede jen k tomu, že se ještě více bude věřit jedné straně (matce) a rozsudky budou už zcela nefunkční a mimo nejlepší zájem dítěte.

Také vzhledem k tomu, že ani nejsou stanoveny žádné sankce za nedodržení lhůty, lze s velkou pravděpodobností očekávat, že se vlastně vůbec nic nezmění. Nařízení jednoduše neřeší žádnou z příčin protahování – ani zášť rodičů, ani systémové nedostatky české justice a zavání to jen ryzím populismem.

Šance na zlepšení existuje – je jí cochemský systém

Od roku 2014 intenzivně bojuji za zavedení tzv. cochemské praxe, která už více než deset let skvěle funguje v Německu. Jde v ní o to, že spoluprací OSPODu (orgán sociálně-právní ochrany dětí), soudu a dalších aktérů v kauze, tedy i advokátů, mediátorů, případně znalců (většinou ale ani nejsou potřeba), je rodičům vysvětlována společná rodičovská zodpovědnost a jsou vedeni k dohodě ve stylu: máte rádi své dítě? Tak proč mám rozhodovat já jako soudce, když vaše dítě rád nemám?

Nemění to náš právní řád, který je dobrý. Jen je to svým způsobem prevencí pověstného „když je blbý soudce, ani sebelepší zákon nepomůže“, protože odpovědnost za rozhodnutí je hlavně na rodičích. A divili byste se, co dokáže změnit, když se „všichni na oba rodiče domluví“ a oni na všechna jednání s OSPOD apod. prostě musí chodit spolu.

Možná namítnete, že si tu jen přihřívám svoji polívčičku. Přiznávám, že částečně ano. Celkově jde ale hlavně o to, že chci funkční řešení, ne tento krátce před volbami přijatý paskvil „na oko“. Cochemskému systému ministři Pelikán i Marksová několikrát vyjádřili podporu, považují ho za dobrý, pečlivě sledují soudy, které ho už samy zavedly (třeba v Novém Jičíně nebo v Mostě), vidí jen samé dobré výsledky... Když se ale přejde k činům, volí raději řešení „poručíme větru dešti“.

Zkrátit délku sporů o děti by určitě mělo být cílem všech politiků, kteří se o tuto oblast skutečně zajímají. Ale udělejme to prosím smysluplně a funkčně. Samotné uspěchané rozhodnutí o lhůtách nezaručí kvalitu rozhodnutí a už vůbec ne přístup dětí k oběma rodičům. To lze pouze zaručit, pokud rodiče vzděláme o jejich právech a povinnostech a přivedeme je k dohodě, která bude přijatelná pro všechny strany sporu.

Přeji hezký den a veselou mysl!

Související blogy:

Proč se beztrestně sdílejí postupy sexuálního zneužití dětí?

Křivé obvinění ze sexuálního zneužívání je hnusný zločin!

Více ke cochemskému systému:

Rodiče musí vědět, na čem se mají po rozchodu domlouvat

Autor: Tomáš Zdechovský | pondělí 16.10.2017 14:38 | karma článku: 24.07 | přečteno: 2168x

Další články blogera

Tomáš Zdechovský

Reforma migrace musí vypadat úplně jinak

Nelegální a nekontrolovaná migrace představuje jeden z hlavních problémů, které nyní Evropa řeší. Už dlouhou dobu se budují ploty na vnější hranici, protože se 'zjistilo', že je děravá.

10.7.2023 v 7:15 | Karma článku: 17.25 | Přečteno: 509 | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Německé levicové neziskovky pomáhají Rusku

Problematika šíření (nejen) ruské propagandy a dezinformací se už několik let řeší ze všech možných a myslitelných úhlů.

3.7.2023 v 7:30 | Karma článku: 23.70 | Přečteno: 768 | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Učitelka šířila ruskou propagandu ve škole a skončila u soudu. Teď chce být ředitelkou!

Pro bezproblémové soužití mezi lidmi a vůbec fungování celé společnosti je nezbytná vzájemná důvěra. Záměrné šíření nepravdivých informací jde proti tomu a vyvolává v lidech pocit, že už nemůžou věřit nikomu.

26.6.2023 v 7:35 | Karma článku: 24.30 | Přečteno: 835 | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Má Lukašenko jaderné zbraně, které svět neviděl?

Rusko rozmístilo na území Běloruska taktické jaderné zbraně a běloruskému prezidentovi Aleksandru Lukašenkovi vlivem toho očividně narostlo sebevědomí. Chlubí se a skoro až vyhrožuje celému světu, že má atomovky.

19.6.2023 v 9:59 | Karma článku: 13.70 | Přečteno: 254 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Veronika Valíková Šubová

O neobyčejné češtinářce a sbormistryni - Lenka Dohnalová (Mlynářová) z Olomouce

Loni jsem chtěla popřát Lence ke kulatinám, ale okolnosti mi to nedopřály. Proto letos stojím v koutě s gratulací. Lenka je češtinářka i hudebnice - a obojí dělá s láskou. Snad proto spolu můžeme mluvit o mnohém bez obav.

19.3.2024 v 14:54 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 0 |

Karel Trčálek

Kateřina Konečná prozradila, že dnešní komunistické názory jsou docela nelidské

O tom, že se komunisté nepolepšili a že jsou pátou kolonou putinovského Ruska, víme už dlouho. Ale že komunisté dnes vyhánějí demokratické politiky z televizních studií, otřáslo námi všemi. Kde se nová komunistická zvůle zastaví?

19.3.2024 v 7:56 | Karma článku: 19.74 | Přečteno: 320 | Diskuse

Tomáš Flaška

Tak si ty ruské volby shrňme

A řekněme si, co to vypovídá o nás. Stačí se podívat na různé reakce. A řeknu to takto – nestačíte se divit.

19.3.2024 v 7:04 | Karma článku: 32.91 | Přečteno: 1092 | Diskuse

Ladislav Pokorný

Kateřina Konečná nechtíc prozradila, že dnešní komunistické názory jsou naprosto nelidské

O tom, že se komunisté nepolepšili a že jsou pátou kolonou putinovského Ruska, víme už dlouho. Ale že komunisté dnes vyhánějí demokratické politiky z televizních studií, otřáslo námi všemi. Kde se nová komunistická zvůle zastaví?

19.3.2024 v 0:59 | Karma článku: 37.53 | Přečteno: 1032 | Diskuse

Eva Kislingerová

Budeme válčit se Slovenskem?

Z vyjádření některých politiků může nezúčastněný pozorovat nabýt dojmu, že diplomatické vztahy se Slovenskem jsou na bodu mrazu. Z médií to vypadá, že válka začíná a u Hodonína bude tanková bitva.

18.3.2024 v 13:24 | Karma článku: 23.29 | Přečteno: 634 | Diskuse
Počet článků 678 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4404

Tomáš Zdechovský (1979) - optimista i snílek, kterému nikdy nebylo lhostejno dění kolem sebe. Rád mění vize v realitu a realitu ve vizi. Miluje filmy Forrest Gump, Up in the air, Vrtěti psem a Thank you for smoking, Iluzionista, skupiny The Cranberries, Jelen a U2 a lidi, kteří umí říci své názory. Nezná slova "to nejde" a "to se nikdy nenaučím".

Od roku 2014 poslanec Evropského parlamentu a člen předsednictva KDU-ČSL, členem prestižního Výboru pro zahraniční věci (AFET) a Výboru pro zaměstnanost a sociální věci (EMPL), předseda parlamentní delegace pro státy Střední Asie.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...