Výstava spoutaných nahých žen feministkám nevadí a reklama na pivo ano?!

11. 08. 2017 8:39:33
V srpnu se Praze uskuteční výstava Voayer, kde se lidé budou moci dotýkat skutečných nahých žen spoutaných v sexuálně „ponižujících“ pozicích. Ředitelka České ženské lobby Jana Smiggles Kavková s tím nemá problém. S akty ale měla.

O výstavě skutečných nahých žen jsem nejprve vůbec nechtěl psát, protože i negativní reklama této dekadentní pseudovýstavy bude reklamou. Nicméně jak jinak upozornit na fakt, že žena stylizována jen do role sexuálního objektu až vyloženě otrokyně a předmětu pro drsné pobavení českým feministkám zřejmě nevadí, zatímco vtípky a dvojsmysly ano. To mě nejdříve trochu pobavilo, ale pak jsem si řekl, že to stojí za komentář.

Když jsem o výstavě poprvé četl, čekal jsem kritiku z jiných míst, předně od feministek, které tímto podle mě dostaly perfektní příležitost se zviditelnit a dávat nám mužům další přednášky o sexismu. Žádná kritika ale není – jen vyjádření ředitelky České ženské lobby Jany Smiggles Kavkové, které to přijde v pořádku, protože viděla pár fotek. Ale to je možná ta chyba, paní Kavková. Nejsou fotky jako fotky.

Právě Kavková přitom společně ještě s Genderovou expertní komorou a Kongresem žen, před dvěma lety stála za stažením výstavy fotografií Karla Rychtera v Akademii věd s tím, že svými akty ženu degradoval jen na pouhý sexuální objekt (více zde). Podobné feministické neziskovky pak i napsaly otevřenou petici pivovaru Bernard, aby stáhli své sexistické a ještě dokonce prý feminismus urážející reklamy.

Proč výstava Kavkové nevadí? „Je to od 18 let, je to pro lidi, kteří mají rádi SM praktiky, je otevřeně koncipovaná, nemám problém s tím, že se taková akce pro specifické publikum koná. Vždycky záleží na kontextu,“ řekla ČTK a doplnila: "Ukázky z výstavy Voayer mi nepřišly nijak za hranou a možná i umělecky kvalitnější než ty, co byly na výstavě v Akademii věd."

Přemýšlím, na jaké fotky se Kavková dívala. Na ty z výstavy Voayer určitě ne, ani na jejich web, reklamy, videa na youtube nebo instagram účtu. Žádný ze zmíněných zdrojů u sebe ani nemá na podobných stránkách jinak povinné upozornění „určeno jen pro starší 18 let“, takže ke všemu se mohou velmi snadno dostat i děti. Ty si tam pak přečtou články typu: „Být dospělý má opět smysl“, kde popisují, jak kdysi bylo složité dostat se k obrázkům souložících nebo jen tak nahých lidí. Tak to holt ulehčují, jak jen to jde – vždyť je to přece obyčejná výstava, určitě nic s pornografických obsahem...

Asi jsem feministka

Jediná kritika, kterou jsem k výstavě našel, byla od katolického publicisty Michala Semína, který rozhodně nemůže být považován za feministku. Od gender neziskovek skutečně žádná. Tedy reklama na pivo s pin-up girl si vysloužila jejich hromadné petice, tato výstava, natož aspoň její prezentace ne. Přitom propagace skutečně není malá a upoutávky vycházejí i v cizích jazycích.

Jde prostě o pokrytectví všech gender neziskovek, které tímto dokázaly, že jim vůbec nejde o nějaký pozitivní obraz ženy v médiích, potřebují jen vyrábět pseudokauzy, aby získaly další finance například z norských fondů. Nebo si snad někdo myslí, že po podobných výstavách a jejich veřejné propagaci, vzroste respekt k ženám?

Výstava Voayer jednoznačně patří do sféry perverzní sexuality, která by neměla být veřejně podporována a propagována jako nejlepší životní zážitek. Možná pro někoho, kdo má zkreslené představy o životě a myslí si, že podobné praktiky mají být jeho běžnou součástí a bude na to do smrti vzpomínat.

Proto bych chtěl rovnou všem kritikům vzkázat, že kontext chápu velmi dobře, protože si skutečně vážím českých žen a jejich ženství. Pokud jsou někde podobné "výstavy" prováděny v uzavřených klubech, tak zřejmě proti tomu nikdo neřekne půl slova. Problém je, pokud vcházím do veřejného prostoru a představuji to jako "normu" a "novou vlnu moderního umění". To prostě tato výstava dle mého názoru rozhodně není.

A proto dneska budu vyhlášen po tomto blogu za největší českou feministku, která se nebojí říct, že zmíněná výstava pozitivní obraz žen v majoritní společnosti rozhodně neposílí. Podobně jako boj feministek proti pivu s „koulema“. Ale to by zase bylo na jiný komentář.

Přeji hezký den a veselou mysl!

Autor: Tomáš Zdechovský | pátek 11.8.2017 8:39 | karma článku: 47.03 | přečteno: 16551x

Další články blogera

Tomáš Zdechovský

Reforma migrace musí vypadat úplně jinak

Nelegální a nekontrolovaná migrace představuje jeden z hlavních problémů, které nyní Evropa řeší. Už dlouhou dobu se budují ploty na vnější hranici, protože se 'zjistilo', že je děravá.

10.7.2023 v 7:15 | Karma článku: 17.25 | Přečteno: 509 | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Německé levicové neziskovky pomáhají Rusku

Problematika šíření (nejen) ruské propagandy a dezinformací se už několik let řeší ze všech možných a myslitelných úhlů.

3.7.2023 v 7:30 | Karma článku: 23.70 | Přečteno: 768 | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Učitelka šířila ruskou propagandu ve škole a skončila u soudu. Teď chce být ředitelkou!

Pro bezproblémové soužití mezi lidmi a vůbec fungování celé společnosti je nezbytná vzájemná důvěra. Záměrné šíření nepravdivých informací jde proti tomu a vyvolává v lidech pocit, že už nemůžou věřit nikomu.

26.6.2023 v 7:35 | Karma článku: 24.30 | Přečteno: 835 | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Má Lukašenko jaderné zbraně, které svět neviděl?

Rusko rozmístilo na území Běloruska taktické jaderné zbraně a běloruskému prezidentovi Aleksandru Lukašenkovi vlivem toho očividně narostlo sebevědomí. Chlubí se a skoro až vyhrožuje celému světu, že má atomovky.

19.6.2023 v 9:59 | Karma článku: 13.70 | Přečteno: 254 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Kateřina Konečná nechtíc prozradila, že dnešní komunistické názory jsou naprosto nelidské

O tom, že se komunisté nepolepšili a že jsou pátou kolonou putinovského Ruska, víme už dlouho. Ale že komunisté dnes vyhánějí demokratické politiky z televizních studií, otřáslo námi všemi. Kde se nová komunistická zvůle zastaví?

19.3.2024 v 0:59 | Karma článku: 15.28 | Přečteno: 167 | Diskuse

Eva Kislingerová

Budeme válčit se Slovenskem?

Z vyjádření některých politiků může nezúčastněný pozorovat nabýt dojmu, že diplomatické vztahy se Slovenskem jsou na bodu mrazu. Z médií to vypadá, že válka začíná a u Hodonína bude tanková bitva.

18.3.2024 v 13:24 | Karma článku: 21.18 | Přečteno: 491 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak s Babišem dohnat a předehnat ne Západ, ale Putinovo Rusko?

Západ se nám rozpadá před očima. Zato Rusko doslova vzkvétá. S doháněním Západu je konec, teď už nám zbývá, než jen dohánět a předhánět Rusko...

18.3.2024 v 11:15 | Karma článku: 18.05 | Přečteno: 227 | Diskuse

Jiří Turner

Tomáš Klus, Tomáš Halík a jiní „pomatenci“

Co intelektuál, to antisemita a nepřítel Izraele a FF UK jako líheň „hamásníků“. A pak tu máme ty naše angažované umělce, jako je Klus. Emoce, které vyvolává palestinsko-izraelský konflikt, už asi mnohým trochu zatemňují mozek.

18.3.2024 v 11:05 | Karma článku: 29.99 | Přečteno: 5036 | Diskuse

Petr Šindelář

Jurečka bez změn v zákonech a ústavě touží zvýšit zaměstnanost!

Na pomoc si vzal počítače a na výběr vzdělávacích kurzů zavedl e-shop. Nárok na dávky chce ztížit a zájem o práci na venkově naopak zvýšit. Premiér ale tvrdí, že 2 miliardy korun ve prospěch venkova nevydá a státní rozpočet...

18.3.2024 v 9:52 | Karma článku: 12.16 | Přečteno: 230 | Diskuse
Počet článků 678 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4404

Tomáš Zdechovský (1979) - optimista i snílek, kterému nikdy nebylo lhostejno dění kolem sebe. Rád mění vize v realitu a realitu ve vizi. Miluje filmy Forrest Gump, Up in the air, Vrtěti psem a Thank you for smoking, Iluzionista, skupiny The Cranberries, Jelen a U2 a lidi, kteří umí říci své názory. Nezná slova "to nejde" a "to se nikdy nenaučím".

Od roku 2014 poslanec Evropského parlamentu a člen předsednictva KDU-ČSL, členem prestižního Výboru pro zahraniční věci (AFET) a Výboru pro zaměstnanost a sociální věci (EMPL), předseda parlamentní delegace pro státy Střední Asie.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...