Oslovení „dámy a pánové“ je opravdu diskriminační!

17. 07. 2017 8:53:23
Je až k pláči, kolik diskriminace se děje ve světě a ani si to vůbec neuvědomujeme. Stačí nebýt dámou ani pánem. V londýnském metru se kvůli tomu rozhodli, že lidé nebudou v hlášeních oslovováni „ladies and gentleman.“

Namísto toho už budou slýchat mnohem více inkluzivní „good morning, everyone.“ Proč? Prý to bylo i díky postesku aktivistů a členů LGBT komunity Stonewall. Dosud užívané oslovení „dámy a pánové“ mělo podle nich být sice „zdvořilé“, ale „zastaralé“ a „včerejší“. A hlavně, nezahrnovalo všechny ty, kteří se necítí být ani dámami, ani pány. Jaká nespravedlnost se děla těch x let a nikdo proti tomu nic nenamítal. Hrůza!

Dosavadní úzkoprsost, zabedněnost a bigotnost vedení londýnského dopravního podniku Transport for London byla opravdu donebevolající. Nedostatečně se ctila diverzita a ne všichni se cítili být vítáni. Jak skandální! „Přehodnotili jsme jazyk, který používáme v hlášeních i jinde, a zajistíme, aby byl napříště plně inkluzivní a odrážel rozmanitost Londýna.“ Taková byla údajná kajícná slova Marka Everse, ředitele komunikace se zákazníky zmíněné vládní organizace Transport for London.

Už jsem slyšel hlasy, že v Česku máme štěstí, protože oslovení „vážení cestující“ se nebude muset vůbec měnit. Nejspíše to ale není pravda. A jistě mnozí z vás uznáte, že upravit oslovení pouze na zdánlivě genderově korektní „vážené a vážení cestující“ už dnes stačit také zdaleka nebude. Jak by k tomu přišli ti, co se necítí být ani dámami, ani pány?

Jen opravdu nevím, jak se do oslovení zahrnou ti ostatní, tj. nedámy a nepánové. Můj tip je takový, že oslovení lidí v metru či vlaku by mělo být následující: „Vážené, vážení a vážená cestující.“ Další návrhy určitě uvítám v diskusi od vás, čtenářů.

Zrušte i oddělené záchody

Divím se tomu, že ještě v londýnském metru existují toalety dělící společnost na muže a ženy. Čekám, že nyní přijde vedení metra se zrušením této neskutečné diskriminace, protože kam mají chodit na toalety ti, kteří se necítí ani ženou, ani mužem. Možná by mělo londýnské metro vyházet také všechny mísy a pisoáry, které jsou diskriminační vůči druhému pohlaví a udělat po vzoru Turecka pouze v zemi díru. Ta nikoho určitě diskriminovat nebude.

Je mi obrovsky líto všech těch útlocitných lidí, kteří se po oslovení „dámy a pánové“ cítí diskriminováni a nedostatečně začlenění do společnosti. Dovedu si představit, jak se tito lidé museli cítit pokaždé, když uslyšeli „dámy a pánové.“ Museli si říkat: „A co já, když nejsem ani pán, ani dáma?“

Spějme proto vstříc světlým a genderově neutrálním zítřkům, kde už nebude existovat dávno překonané dělení lidí na muže a ženy! A slovo „pán“ a „dáma“ začněme považovat kvůli pár jedincům za neakceptovatelné. Tedy pokud se mlčící většina neprobudí a neozve se, že slova jako „muž“, „žena“, „pán“, „dáma“ a „rodina“ nejsou sprosté nadávky, ale většinou přijatelná a běžná označení.

Přeji hezký den a veselou mysl!

Pozn. autora: Článek obsahuje ironii a nadsázku ;-)

Autor: Tomáš Zdechovský | pondělí 17.7.2017 8:53 | karma článku: 47.03 | přečteno: 13695x

Další články blogera

Tomáš Zdechovský

Reforma migrace musí vypadat úplně jinak

Nelegální a nekontrolovaná migrace představuje jeden z hlavních problémů, které nyní Evropa řeší. Už dlouhou dobu se budují ploty na vnější hranici, protože se 'zjistilo', že je děravá.

10.7.2023 v 7:15 | Karma článku: 17.25 | Přečteno: 509 | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Německé levicové neziskovky pomáhají Rusku

Problematika šíření (nejen) ruské propagandy a dezinformací se už několik let řeší ze všech možných a myslitelných úhlů.

3.7.2023 v 7:30 | Karma článku: 23.70 | Přečteno: 768 | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Učitelka šířila ruskou propagandu ve škole a skončila u soudu. Teď chce být ředitelkou!

Pro bezproblémové soužití mezi lidmi a vůbec fungování celé společnosti je nezbytná vzájemná důvěra. Záměrné šíření nepravdivých informací jde proti tomu a vyvolává v lidech pocit, že už nemůžou věřit nikomu.

26.6.2023 v 7:35 | Karma článku: 24.30 | Přečteno: 835 | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Má Lukašenko jaderné zbraně, které svět neviděl?

Rusko rozmístilo na území Běloruska taktické jaderné zbraně a běloruskému prezidentovi Aleksandru Lukašenkovi vlivem toho očividně narostlo sebevědomí. Chlubí se a skoro až vyhrožuje celému světu, že má atomovky.

19.6.2023 v 9:59 | Karma článku: 13.70 | Přečteno: 254 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Kateřina Konečná nechtíc prozradila, že dnešní komunistické názory jsou naprosto nelidské

O tom, že se komunisté nepolepšili a že jsou pátou kolonou putinovského Ruska, víme už dlouho. Ale že komunisté dnes vyhánějí demokratické politiky z televizních studií, otřáslo námi všemi. Kde se nová komunistická zvůle zastaví?

19.3.2024 v 0:59 | Karma článku: 11.82 | Přečteno: 114 | Diskuse

Eva Kislingerová

Budeme válčit se Slovenskem?

Z vyjádření některých politiků může nezúčastněný pozorovat nabýt dojmu, že diplomatické vztahy se Slovenskem jsou na bodu mrazu. Z médií to vypadá, že válka začíná a u Hodonína bude tanková bitva.

18.3.2024 v 13:24 | Karma článku: 21.00 | Přečteno: 473 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak s Babišem dohnat a předehnat ne Západ, ale Putinovo Rusko?

Západ se nám rozpadá před očima. Zato Rusko doslova vzkvétá. S doháněním Západu je konec, teď už nám zbývá, než jen dohánět a předhánět Rusko...

18.3.2024 v 11:15 | Karma článku: 18.04 | Přečteno: 225 | Diskuse

Jiří Turner

Tomáš Klus, Tomáš Halík a jiní „pomatenci“

Co intelektuál, to antisemita a nepřítel Izraele a FF UK jako líheň „hamásníků“. A pak tu máme ty naše angažované umělce, jako je Klus. Emoce, které vyvolává palestinsko-izraelský konflikt, už asi mnohým trochu zatemňují mozek.

18.3.2024 v 11:05 | Karma článku: 29.54 | Přečteno: 4844 | Diskuse

Petr Šindelář

Jurečka bez změn v zákonech a ústavě touží zvýšit zaměstnanost!

Na pomoc si vzal počítače a na výběr vzdělávacích kurzů zavedl e-shop. Nárok na dávky chce ztížit a zájem o práci na venkově naopak zvýšit. Premiér ale tvrdí, že 2 miliardy korun ve prospěch venkova nevydá a státní rozpočet...

18.3.2024 v 9:52 | Karma článku: 12.16 | Přečteno: 227 | Diskuse
Počet článků 678 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4404

Tomáš Zdechovský (1979) - optimista i snílek, kterému nikdy nebylo lhostejno dění kolem sebe. Rád mění vize v realitu a realitu ve vizi. Miluje filmy Forrest Gump, Up in the air, Vrtěti psem a Thank you for smoking, Iluzionista, skupiny The Cranberries, Jelen a U2 a lidi, kteří umí říci své názory. Nezná slova "to nejde" a "to se nikdy nenaučím".

Od roku 2014 poslanec Evropského parlamentu a člen předsednictva KDU-ČSL, členem prestižního Výboru pro zahraniční věci (AFET) a Výboru pro zaměstnanost a sociální věci (EMPL), předseda parlamentní delegace pro státy Střední Asie.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...