Tomáš Zdechovský

Kritizovat koalici lidovců se starosty je hodně mimo mísu

6. 07. 2017 8:55:52
Kdybych byl manažerem společnosti, která se rozhodne sloučit s jinou společností a po prvním výzkumu, který nedopadne dobře, vzal zpátečku, asi by se na mě všichni dívali jako na blázna. Podobně by se teď mnozí dívali na KDU-ČSL..

Vytvářet koalici je dlouhodobý proces podobný budování nové firemní značky. Prostě to potřebuje čas. Lidovci a starostové zatím značku budují jen několik týdnů, těžko proto budou mít hned dvacet a více procent. Navíc kampaň před volbami ještě skutečně nezačala. Jeden výzkum TNS Kantar je tedy určitě nutné brát na zřetel, nepodceňovat ho, ale ani nepřeceňovat a vyvozovat předčasné závěry.

Pár billboardů, provokativní a pro některé nepovedené video od Filipa Renče a společná prohlášení... to přece zatím není kampaň, která by mohla tyto volby rozhodnout. Vůbec nejsou představené kandidátky, chybí jakákoliv konkrétní diskuse o společném programu a zatím jen malá viditelnost značky lidovci a starostové těžko přesvědčí nerozhodnuté voliče. Celou kampaň je potřeba od základu odmakat, namotivovat kandidáty, voliče a pak diskutovat o tom či onom.

Poučme se z minulosti

Pamatuji si na krajské volby v roce 2012. Tehdy Martin Veselovský odmítl pozvat do diskuse lidovce v Královéhradeckém kraji s tím, že jim výsledky průzkumu přisoudily volební zisk pod pět procent. Lidovci však získali více jak 12 % a stali se nejsilnější opoziční stranou. Podobně bych mohl odkázat i na další výzkumy mínění.

Volby jsou ještě daleko. Namísto kritiky koalice se vždy sám sebe ptám: Co jsem udělal, abychom měli těch 10 a více procent? Jak pracuji na tom, aby i po příštích volbách zůstala zachována pluralita názorů? Pokud si odpovím tím, že opravdu dělám „maximum“, pak se výsledky jistě dostaví.

Při volebních kampaních platí totiž jako všude jinde: Méně kritizovat a mluvit a více pracovat. Budou to jen a jen samotní lidovci a starostové (členové a kandidáti), kteří volby mohou výrazně vyhrát nebo prostě naprosto prohrát. Ale poslední, kdo za to bude moci, je pořád omílaná koalice.

Přeji hezký den a veselou mysl!

Autor: Tomáš Zdechovský | karma: 16.88 | přečteno: 876 ×
Poslední články autora