Tomáš Zdechovský

Všichni Romové jsou zloději?

24. 04. 2017 8:49:20
O Romech u nás bohužel slýcháme především v souvislosti s nesčetnými problémy, ať už je to obrovská nezaměstnanost, drobná kriminalita, zanedbávání výchovy dětí či nízké vzdělání. Ani já nepopírám existenci problémů u Romů...

S Romy na ulici jsem pracoval několik let, a to během svých studií na Teologické fakultě v Českých Budějovicích. Problematika je mi velmi blízká a díky své zkušenosti s prací s lidmi z tzv. vyloučených lokalit si troufám říci, že jsem měl možnost seznámit se se situací mezi nimi jako málokdo z většinové společnosti.

V tomto článku chci proto nabídnout trochu jiný pohled, než je ten běžně rozšířený v české společnosti. Ano, můžeme na Romy nadávat. Můžeme ukazovat to, že má někdo mercedes a nechává děti běhat nahaté po ulici. I takoví lidé se najdou. Jen si ale říkám, proč se více neukazují příklady Romů, kteří dokázali úspěšně dostudovat, normálně pracují a jsou společnosti prospěšní?

Počet vysokoškolsky vzdělaných Romů roste

Osobně mám obrovskou radost např. z toho, že roste počet mladých Romů žádajících o zvláštní stipendium na podporu jejich vysokoškolského studia v rámci Romského pamětního univerzitního stipendijního programu. Zájem těchto studentů ukazuje, že jsou zde Romové, kteří navzdory mnoha překážkám chtějí v životě něco dokázat.

Toto stipendium je vyhlašovaného nadací Romského vzdělávacího fondu. Pro celkovou představu, mezi lety 2010 - 2017 bylo v Česku rozděleno romským studentům 366 těchto stipendií. Jejich celková hodnota dosahovala téměř 8,5 milionů korun. Na tento akademický rok (2016/17) dostalo v Česku po splnění podmínek stipendium 35 romských vysokoškoláků.

Ano, někteří lidé budou namítat, že se jedná jen o kapku v moři v rámci celé mladé generace Romů. I tato hrstka lidí ale může dát dalším Romům podnět k tomu, aby usilovali o dosažení kvalitního vzdělání a měli tak šanci dostat se ze začarovaného kruhu chudoby. Je proto dobře, že existují programy na podporu této skupiny obyvatel. Nějak se začít musí. Například v Kvasinách v automobilových závodech pracuje úspěšně řada Romů bez jakýchkoliv obtíží.

Romové musí umět motivovat Romy

Romové musí vědět, že existuje způsob, jak se z neutěšených poměrů vymanit, a také vědět o lidech, kteří to už dokázali. Jak jinak má mladší generace z této menšiny získat větší motivaci k tomu, aby se snažila uspět? Kdo dokáže přimět mladé lidi z romské komunity k pozitivním návykům lépe, než úspěšní Romové?

Jezdím po celé Evropě a seznámil jsem se tak už s mnoha úspěšnými Romy. Například ve Velké Británii se prosadila na pracovním trhu řada Romů, kteří byli v České republice dlouhodobě nezaměstnaní. Když to ale zvládli i jiní Romové v Británii, proč to nejde v Česku?

Nadáváním na Romy se ještě nikdy žádný problém nevyřešil a určitě nevyřeší. Musíme hlavně hledat způsoby, jak situaci Romů v České republice prostě systémově změnit. Čím více pozitivních vzorů úspěšných Romů vejde ve známost mezi romskou komunitou, tím lépe pro Romy samotné, ale i pro soužití nás všech v České republice. A čím dříve s tím všichni začneme, tím rychleji přijdou první výsledky.

Přeji hezký den a veselou mysl!

Autor: Tomáš Zdechovský | karma: 33.62 | přečteno: 6264 ×
Poslední články autora