Tomáš Zdechovský

I v USA chápou, že střídání času je pitomost

26. 03. 2017 8:53:23
Stejně jako každý rok se vždy v poslední neděli v březnu se u nás mění čas ze standardního na letní. V zámoří už nyní mají přechod na letní čas za sebou. Na většině severoamerického kontinentu se totiž měnil čas už 12. března.

Ne nadarmo bývá pondělí po březnové změně času často označováno jako „sleepy Monday,“ tedy ospalé pondělí. Podrobně se o tomto problému píše v článku Sleepy Monday is making you cranky, lazy and possibly dangerous (Ospalé pondělí vás dělá rozmrzelé, líné a možná nebezpečné), který nedávno vyšel na serveru Quartz.com, a mohu ho jej vřele doporučit. Ať už je datum jakékoliv, problémy s přechodem na letní čas jsou na obou stranách Atlantiku navlas stejné. Mnohé nám o účincích změny času můžou napovědět zjištění na druhé straně Atlantiku.

Jak už ale napovídá označení „sleepy Monday,“ lidé mají kvůli změně času na letní větší sklony k ospalosti. Některým to bude možná znít neuvěřitelně, ale ano, i jedna chybějící hodina spánku dokáže udělat své. A bohužel zdaleka nejde jenom o ospalost a ranní únavu. Důsledky bývají mnohem dalekosáhlejší. Zjištění z amerického prostředí můžou být navíc velmi dobře přenositelná i na starý kontinent. Lidský organismus by měl všude reagovat na změny stejně či velmi podobně.

A na co vědci přišli?

Podle slov profesora Christophera Barnese z University of Washington jsou lidé v tento den více podráždění a pomalejší a také odvádějí horší pracovní výkony. Existují k tomu koneckonců i celkem dobře vypovídající statistické údaje:

1. Tak na příklad, velmi zajímavá jsou data z oblasti důlního průmyslu. V „ospalé pondělí“ byl v letech 1983-2006 zaznamenaný růst počtu úrazů o 3,6, což bylo 5,7 % nad průměrem. Vyplývá to alespoň z údajů, které měla k dispozici Mine Safety and Health Administration.

2. Jelikož bývají lidé v inkriminovaný pondělek unavenější a ospalejší než obvykle, zcela pochopitelně odvádějí i horší pracovní výkony. A mají také větší sklon trávit čas brouzdáním na internetu a sledováním různých videí. Svědčí o tom zjištění, že počet zadání výrazů „ESPN“ (americký sportovní kanál), “videos,” a “YouTube“ byl během internetového o 3,1 % častější než předchozí pondělí a o 6,4 % vyšší, než tomu bylo následující pondělí.

3. Zajímavé, ale rozhodně ne překvapivé také je, že střídáním času na jaře zjevně trpí také justice. Výrazně se totiž prodloužilo soudní rozhodování. Vynesení rozsudků pro obžalované zabíralo v ono osudné pondělí v průměru o 5 % více času, než pondělí předchozí i nadcházející.

A to nejhorší na konec. Únava se neprojevuje jen ve zhoršené produktivitě práce, ale může být i životu nebezpečná. Důsledky únavy a špatného soustředění mohou být bohužel i fatální. I zde jsou k dispozici celkem relevantní statistické údaje. Ve stejný den byl zaznamenaný i větší počet smrtelných nehod. Jejich počet měl narůst v průměru až o 6,5 %!

Pozitivní ekonomický vliv střídání času je prakticky nulový a samotný přechod na jiný čas navíc v mnoha ohledech zcela prokazatelně škodí. Nepříjemné vstávání, horší pracovní výkony, větší únava a větší riziko, že se stane nějaké neštěstí. Opravdu má dnes střídání času ještě nějaký smysl? Myslím, že je už konečně na čase tento nepotřebný relikt z minulého století zrušit!

Přeji hezký den a veselou mysl!

http://www.businessinsider.com/sleepy-monday-after-daylight-savings-time-2015-3

https://qz.com/930803/sleepy-monday-is-making-you-cranky-lazy-and-possibly-dangerous/

Autor: Tomáš Zdechovský | karma: 42.60 | přečteno: 6519 ×
Poslední články autora