Plánuje ČSSD po volbách ožebračení střední třídy!?

Tonoucí se stébla chytá, napadlo mě, když jsem se dozvěděl o plánu ČSSD zavést silně progresivní zdanění. Sociální demokraté jsou při absenci pozitivních témat a ve snaze získat co nejvíce voličů schopní klesnout tak hluboko...

Ještě si ale ujasněme, co vlastně ČSSD zamýšlí. Progresivní zdanění z dílny sociální demokracie by vypadalo následovně: U daně z příjmu chce zavést celkem čtyři pásma (místo dnešního jednoho), přičemž příjmy do 30 000 by měly jen 12% zdanění. Naopak ti, kteří by vydělávali více než 50 000 Kč, by na daních z příjmu odváděli takřka třetinu svého výdělku – 32 %.

Daň ze zisku by byla nastavená tak, že výše sazeb by se pohybovala ve výši 14 % (u ročního zisku do 5 milionů), 19 % (u zisku v rozmezí 5-10 milionů) a 24 procent (u zisků vyšších než 10 milionů). I zde by tedy došlo k navýšení počtu daňových pásem, a to z jednoho na tři. Takhle by tedy vypadal výběr daní podle ČSSD.

 

ČSSD nám zapomněla říct o negativních důsledcích reformy

Sociální demokraté tvrdí, že většina obyvatel na daňové reformě vydělá. 90 % lidí by si prý polepšilo a stejně tak i 99 % firem. Skutečnost je ale nejspíše trochu jiná. ČSSD nám totiž zapomněla říci o negativních důsledcích této „reformy,“ které rozhodně nejsou nezanedbatelné.

Prvním velkým problémem je zkomplikování už tak velmi složitého způsobu výběru daní. Dalším nezamýšleným důsledkem může být to, že lidé i firmy se budou vyšším daním různým způsobem vyhýbat. U nadnárodních společností navíc velmi reálně hrozí, že prostě převedou peníze ze zisku do zahraničí. Pokud chce ČSSD nastavit takové podmínky, aby se lidem nevyplatily vyšší platy a firmám navyšovat svůj zisk, zamýšlené opatření by dávalo smysl. Jinak ani náhodou.

Proto se ptám, nebylo by lepší ponechat lidem větší svobodu v tom, jak naloží se svými penězi? Namísto vysokých přímých daní by bych považoval za mnohem lepší zvýšit nepřímé daně. Jenže to vysvětlujte sociálním demokratům, pro které je štvaní proti bohatým (po vzoru komunistů) zřejmě lepším řešením. Sociálním demokratům zjevně jde především o to, aby ti nejbohatší platili co nejvíce.

 ČSSD tak oživuje starou komunistickou myšlenku třídního boje mezi (chudými) pracujícími a (bohatými) vykořisťovateli. Rozhodla vsadit na retro. Měla by ale zároveň vědět, že ne každé retro je „cool.“ Progresivní zdanění v navrhované podobě povede v konečném důsledku jen k ožebračení střední třídy. Střední třídy, která je oporou každé demokratické země. Bohužel ne pro ČSSD.

Přeji hezký den a veselou mysl!

Autor: Tomáš Zdechovský | pondělí 6.3.2017 7:56 | karma článku: 32,66 | přečteno: 1286x
  • Další články autora
  • Počet článků 678
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4414x
Tomáš Zdechovský (1979) - optimista i snílek, kterému nikdy nebylo lhostejno dění kolem sebe. Rád mění vize v realitu a realitu ve vizi. Miluje filmy Forrest Gump, Up in the air, Vrtěti psem a Thank you for smoking, Iluzionista, skupiny The Cranberries, Jelen a U2 a lidi, kteří umí říci své názory. Nezná slova "to nejde" a "to se nikdy nenaučím".

Od roku 2014 poslanec Evropského parlamentu a člen předsednictva KDU-ČSL, členem prestižního Výboru pro zahraniční věci (AFET) a Výboru pro zaměstnanost a sociální věci (EMPL), předseda parlamentní delegace pro státy Střední Asie.