O znásilňování žen a dětí v uprchlických táborech se mlčí

7. 09. 2016 10:23:11
Minulý týden přinesla FTV Prima reportáž z Calais, z tzv. džungle, o sexuálním násilí na ženách a dětech v tomto samozvaném imigračním táboře. Socialistou Hollandem vedená Francie přes opakované výzvy odmítá nastolit pořádek.

Tam, kde nejsou pravidla a zákon, přichází chaos s nepořádkem. Přes dva tisíce stará věta, která by mohla být tesána každý den do kamene. Když se mě nedávno ptali francouzští novináři po návštěvě v Calais, co tomuto táboru říkám, přiznal jsem, že jsem nic horšího během cest po Evropě neviděl. Snad některá místa na Balkáně a v Řecku. Nicméně největší strach a beznaděj jsem cítil v džungli v Calais.

Mnoho věcí, které od lidí vyslechnete při setkáních v různých zařízeních pro migranty i mimo ně, lze jen těžko ověřit. Nicméně příběhy žen v Itálii i na Maltě jsou si natolik podobné a popisují velkou spoustu detailů, že je nepravděpodobné, že si je vymyslely.

Například o tom, jak byly svými pašeráky z řad Islámského státu v Libyi zotročeny a měsíce znásilňovány, aby si některé z nich vydělali na cestu do Evropy a totéž je potkalo znovu na lodích během plavby s tím, že ani přítomnost členů rodiny nebo manžela tomu nezabrání. Pašeráctví ničí hodnotu člověka a jeho lidskosti a dělá z něj zboží a kusy jako z dobytka. Smrt člověka a jeho intimita v tomto zdegenerovaném světě bez pravidel nic neznamená.

Problém Calais se sám nevyřeší

Podobně jako když mi vypravuje jeden z pracovníků neziskové organizace působící v Calais, že je zde řada žen a dětí bydlících v džungli nucena k prostituci. Pašeráci chtějí za převoz do Anglie jednoho člověka 5000 a více euro, přičemž za jeden sexuální styk inkasují částky mezi 5 – 10 euro. A když tuto několika tisícovou částku dají dohromady, řada z nich je natolik naivních, že pašerákům peníze odevzdají a chtějí být převezeni do Velké Británie. Ale tam se nikdy nedostanou.

Většina těchto migrantů skončí na první hraniční kontrole, kde je převaděči „předají“ do rukou pohraničníků a zmizí s penězi. Policie je pak po zadržení a výslechu propustí a oni se vrátí zpět do džungle. Osobně převaděčství a parazitování na těchto lidech považuji za nejodpornější zločin a jsem pro jeho tvrdé trestání nejen odnětím svobody, ale i propadnutím veškerého majetku. Jsou to obchodníci s životy lidí a v mnoha případech i se smrtí.

Znásilnění je jednám z nejčastějších důvodů psychických problémů a frustrace příchozích vedoucí k sebepoškozování nebo násilí. A tak spirála se roztáčí. Ve všech debatách, jako by se zapomínalo na to, že ženy a osamocené děti přicházející do Evropy si prošly peklem, které ale na území Evropy nesmí pokračovat. Proto je nutné na Francouze tlačit, aby „tábor“ džungle v Calais okamžitě zrušili a ty, kteří páchají sexuální násilí a živí se převaděčstvím, okamžitě zavřít.

Není čas na naivní politiku

Ano, je třeba si nalít čistého vína a otevřeně říci, že většina lidí, kteří se dávají do rukou převaděčů, jsou negramotní nebo málo vzdělaní. 6 z 10ti příchozích umí špatně číst a psát. Věří různým nesmyslným slibům a nedokáží si informace ověřit. A to je informace, která při debatě o těchto lidech velmi často chybí. Právě i to může být jeden z hlavních problémů při jejich neregistraci. Takto jsou doslova ponecháni různým zločinným bandám na pospas, které si s nimi dělají, co chtějí.

Calais určitě není jediným místem, kde se podobné věci odehrávají. Proto bychom měli začít o problémech znásilňování migrantů a jejich nucené prostituci otevřeně hovořit. V případě, že to neuděláme, očekávejme výsledky tradičních stran podobné těm v Německu. Dnes není čas na naivní politiku některých západoevropských států, ale na politiku systematickou, jasnou a především racionální, která musí ukázat, že Evropa chce pomoci skutečným uprchlíkům a sexuální násilníky a převaděče bude tvrdě trestat.

Přeji hezký den a veselou mysl!

Případ znásilnění nezletilých chlapců z března 2016 se objevil v mnoha zahraničních, především bulvárních, médiích:

http://www.independent.co.uk/news/world/europe/calais-jungle-refugee-children-being-raped-in-camp-aid-workers-claim-a6912711.html

O problému sexuálního násilí v Calais na France 24:

http://www.france24.com/en/20150914-women-migrants-calais-jungle-plight

Autor: Tomáš Zdechovský | středa 7.9.2016 10:23 | karma článku: 45.44 | přečteno: 13182x

Další články blogera

Tomáš Zdechovský

Reforma migrace musí vypadat úplně jinak

Nelegální a nekontrolovaná migrace představuje jeden z hlavních problémů, které nyní Evropa řeší. Už dlouhou dobu se budují ploty na vnější hranici, protože se 'zjistilo', že je děravá.

10.7.2023 v 7:15 | Karma článku: 17.25 | Přečteno: 514 | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Německé levicové neziskovky pomáhají Rusku

Problematika šíření (nejen) ruské propagandy a dezinformací se už několik let řeší ze všech možných a myslitelných úhlů.

3.7.2023 v 7:30 | Karma článku: 23.70 | Přečteno: 772 | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Učitelka šířila ruskou propagandu ve škole a skončila u soudu. Teď chce být ředitelkou!

Pro bezproblémové soužití mezi lidmi a vůbec fungování celé společnosti je nezbytná vzájemná důvěra. Záměrné šíření nepravdivých informací jde proti tomu a vyvolává v lidech pocit, že už nemůžou věřit nikomu.

26.6.2023 v 7:35 | Karma článku: 24.30 | Přečteno: 840 | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Má Lukašenko jaderné zbraně, které svět neviděl?

Rusko rozmístilo na území Běloruska taktické jaderné zbraně a běloruskému prezidentovi Aleksandru Lukašenkovi vlivem toho očividně narostlo sebevědomí. Chlubí se a skoro až vyhrožuje celému světu, že má atomovky.

19.6.2023 v 9:59 | Karma článku: 13.70 | Přečteno: 254 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 25.15 | Přečteno: 254 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 23.55 | Přečteno: 1048 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 15.29 | Přečteno: 222 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 5.62 | Přečteno: 173 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 16.83 | Přečteno: 241 | Diskuse
Počet článků 678 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4404

Tomáš Zdechovský (1979) - optimista i snílek, kterému nikdy nebylo lhostejno dění kolem sebe. Rád mění vize v realitu a realitu ve vizi. Miluje filmy Forrest Gump, Up in the air, Vrtěti psem a Thank you for smoking, Iluzionista, skupiny The Cranberries, Jelen a U2 a lidi, kteří umí říci své názory. Nezná slova "to nejde" a "to se nikdy nenaučím".

Od roku 2014 poslanec Evropského parlamentu a člen předsednictva KDU-ČSL, členem prestižního Výboru pro zahraniční věci (AFET) a Výboru pro zaměstnanost a sociální věci (EMPL), předseda parlamentní delegace pro státy Střední Asie.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...