Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Australští novináři ukázali, jak se v Norsku kradou děti

Po dokumentech nezávislých televizí BBC a Deutsche Welle, se ke kritice Barnevernetu a jeho praktik na hony vzdálených nejlepšímu zájmu dítěte, věnovala i australská televize SBS. A Nory skutečně nešetří.

Po reportážích o zásadním porušování lidských práv v Norsku na americkém Fox News channel, tedy na jednom z nejvýznamnějších světových médiích, dokumentu v Evropě známější BBC (odkaz na pořad v radiu BBC, televizi BBC), a také reportáži německé nezávislé televize Deutsche Welle (video v češtině z vysílání ČT), tak slovo barnevernet umí vyslovit už i Australané. V září se přidají také Francouzi, protože svůj dokument připravuje i televize Arte.

Norsko si svým neustálým obhajováním kvalit Barnevernetu, který dobře pracuje tak maximálně na papíře, a neochotou problém skutečně řešit, vysloužilo obrovskou ostudu v další zemi - tentokrát dokonce až v Austrálii, kdy už fakt, že z takové dálky reportéři přijeli natáčet, svědčí o mnohém. Australská média se navíc chtějí tématu chyb v sociální ochraně dětí v Norsku věnovat i nadále.

SBS Dataline očividně natočila skutečně mnoho materiálu, protože k tématice vydala hned několik podrobných článků. Prvním byl příběh Monicy Fridtjofsen, které barnevernet bez varování „akutně“ odebral 5 dětí a rozdělil je do 3 různých pěstounských rodin. Po 3,5 měsících je získala zpátky, protože byla schopná vyvrátit všechny lži, které o ní Barnevernet zanesl do spisu, nicméně její situace ještě není definitivně vyřešena.

Výmysly od toho, jak děti neprospívají a mají problémy ve škole, až po údajné zdravotní problémy. Vše se ale ukázalo jako naprosto smyšlené pracovnicemi Barnevernetu, které se dodnes matce ani dětem neomluvily a ani je nikterak neodškodnily. Podobné falšování v zájmu „ochrany dětí“ v Norsku a produkování falešných důkazů známe jak z případu Evy Michalákové, tak třeba další Češky Šárky a její nemocné dcery a je potvrzeno stovkami dalších výpovědí rodičů, jak zmiňuji i v přechozích blozích.

 

Po medializaci a kritice Barnevernet děti vrátil

Dalším článkem dokumentu je komentář významného a uznávaného psychologa Einara Salvesena, který uvedli titulkem „To vůbec nejhorší, co se může stát s péčí o děti!“. Autor a iniciátor tzv. petice odborníků, která vystupuje proti praktikám BV a podepsalo ji přes 160 expertů, přibližuje, jak moc se liší realita od obecně tvrzených frází o dokonalosti systému, naslouchání dětem a odebírání jen v krajní nouzi.

Vše ilustruje detaily z případu Natashy a Erika, kterým bez varování odebrali pouhé 4 hodiny po porodu dvojčátka pro údajnou mentální retardaci matky a neochotu otce uznat, že má matka problém… Po obrovské medializaci jim dcery po 7 měsících boje vrátili, nicméně je pozorovali a oznámili jim, že jim holčičky opět vezmou pro „nedostatek rodičovských kompetencí“ a trvale je umístí zpět k pěstounům.

Rodiče se proto sebrali a narychlo utekli do Polska, kde žádají o azyl. V jednu chvíli je i hledal interpol, protože údajně „odepřeli péči dětem“ = unesli vlastní děti z norské země zaslíbené a rozhodli se, že budou žít někde jinde. Barnevernetu navzdory. Ten ihned spustil soudní mašinérii, která přes opakovaná svědectví psychologů o zdravém vývoji dětí stále pokračuje a snaží se rodiče kriminalizovat.

Tento případ je vlastně i takovou fackou pro české zastánkyně Barnevernetu. Ukazuje totiž, že stále omílané fráze o tom, že medializace případu Evě Michalákové uškodila, jsou nesmysly. Kdyby Natasha a Erik svůj případ nemedializovali, své děti by už nikdy neviděli.

 

Norsko by se mělo stydět

Konečně samotný dokument má vlastní obsáhlý článek shrnující jak popis případu Natashy a Erika a dětí Monicy, tak i další případy. Jsou zde také např. záběry z demonstrací, kdy uprchlice ze Sýrie volá, jak museli čelit válce, ale v Norsku je to horší, zde ničí rodiny. Celý dokument končí citací právničky Natashy, která říká, že by se Norsko mělo stydět a je přesvědčená, že vše zpětně vyhodnotí jako nejčernější období jejich historie.

V dokumentu nevystupují jen rodiče, šance je dána i samotnému Barnevernu, ale ti s omluvou, jak v zájmu dětí „nemusí“ nic vysvětlovat, jen odkáží na malou skupinku už dospělých dětí z pěstounské péče, která je přesvědčená, že je měli vzít z rodin dříve. A Barnevernet to bere doslova. V roce 2008 odebrali bezprostředně po narození 16 dětí, v roce 2014 už 44, loni už to bylo dokonce 53

 

Norské proklamace versus fakta

V drtivé většině to jsou děti z tzv. „banky malých dětí“ (smabarnsbanken), primárně určené k adopci pěstouny, jak BV přiznal v tomto článku. Toto v dokumentu není, ani fakt, že v Norsku zásadním způsobem klesá míra umísťování dětí zpět do rodin a k příbuzným - z cca 38 % v roce 2009 na 31 % v roce 2012 až na 24 % v roce 2014 s tím, že v některých oblastech jsou čísla ještě nižší, tento rok průměrnou míru odhaduji na maximálně 18 %, ale proč neukázat, jak ten skvělý barnevernet funguje ve skutečnosti.

Před půl rokem jsem psal o tom, jak se mi řada norských diplomatů přiznala k tomu, že oficiální pozici ohledně norské ochrany dětí nesdílí a mluví o mezinárodním skandálu. Tím také situace ohledně  v Norsku opravdu je. V dokumentu australská televize se na konci říká - horší už to být nemůže. Rád bych věřil, že mají australští  dokumentaristé pravdu, ale na základě znalosti dalších případů, o tom velmi pochybuji.

Přeji hezký den a veselou mysl.

Související článek: Proč Michaláková zavírala děti do sklepa?

Autor: Tomáš Zdechovský | pondělí 1.8.2016 9:11 | karma článku: 45,55 | přečteno: 14844x
  • Další články autora

Tomáš Zdechovský

Reforma migrace musí vypadat úplně jinak

Nelegální a nekontrolovaná migrace představuje jeden z hlavních problémů, které nyní Evropa řeší. Už dlouhou dobu se budují ploty na vnější hranici, protože se 'zjistilo', že je děravá.

10.7.2023 v 7:15 | Karma: 17,25 | Přečteno: 519x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Zdechovský

Německé levicové neziskovky pomáhají Rusku

Problematika šíření (nejen) ruské propagandy a dezinformací se už několik let řeší ze všech možných a myslitelných úhlů.

3.7.2023 v 7:30 | Karma: 23,70 | Přečteno: 776x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Zdechovský

Učitelka šířila ruskou propagandu ve škole a skončila u soudu. Teď chce být ředitelkou!

Pro bezproblémové soužití mezi lidmi a vůbec fungování celé společnosti je nezbytná vzájemná důvěra. Záměrné šíření nepravdivých informací jde proti tomu a vyvolává v lidech pocit, že už nemůžou věřit nikomu.

26.6.2023 v 7:35 | Karma: 24,30 | Přečteno: 844x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Zdechovský

Má Lukašenko jaderné zbraně, které svět neviděl?

Rusko rozmístilo na území Běloruska taktické jaderné zbraně a běloruskému prezidentovi Aleksandru Lukašenkovi vlivem toho očividně narostlo sebevědomí. Chlubí se a skoro až vyhrožuje celému světu, že má atomovky.

19.6.2023 v 9:59 | Karma: 13,70 | Přečteno: 254x | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Opravdu jsou elektromobily tak skvělou alternativou?

Z neznámého důvodů stále převládá u mnohých přesvědčení, že vozidla se spalovacím motorem budou v dohledné době nevyhnutelně nahrazená elektromobily. Pochybnosti jsou ale rozhodně na místě.

12.6.2023 v 9:10 | Karma: 27,70 | Přečteno: 1011x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

  • Počet článků 678
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4414x
Tomáš Zdechovský (1979) - optimista i snílek, kterému nikdy nebylo lhostejno dění kolem sebe. Rád mění vize v realitu a realitu ve vizi. Miluje filmy Forrest Gump, Up in the air, Vrtěti psem a Thank you for smoking, Iluzionista, skupiny The Cranberries, Jelen a U2 a lidi, kteří umí říci své názory. Nezná slova "to nejde" a "to se nikdy nenaučím".

Od roku 2014 poslanec Evropského parlamentu a člen předsednictva KDU-ČSL, členem prestižního Výboru pro zahraniční věci (AFET) a Výboru pro zaměstnanost a sociální věci (EMPL), předseda parlamentní delegace pro státy Střední Asie.