Máme se bát vítězství fašistů v Rakousku?

27. 04. 2016 9:11:33
Rakousko je země, která je mi opravdu velmi blízká, protože jsem v ní od svých 15 let trávil prázdniny u své rodiny. Tamní vývoj proto sleduji s velkým zájmem a velmi pozorně. Nejen Rakousko, ale i celá Evropa zažila v neděli šok.

První kolo prezidentských voleb v Rakousku s 35 % suverénně vyhrál Norbert Hofer z populistické strany FPÖ a někteří už bijí na poplach před vítězstvím fašistů. Opravdu je ale na místě strach fašizace, jak tvrdí někteří? A je vítězství Hofera v prvním kole tak těžko pochopitelné?

Hned na začátku je třeba říci následující. Ano, vítěz prvního kola se vůči islámu a masové imigraci vymezuje velice tvrdě. U rakouských Svobodných se nejedná o nic nového. Rozhodně ale není pravda, že by byl Norbert Hofer fašista.

Hofer je spíše v mnohém kritický eurorealista s příměsí euroskeptických názorů. U FPÖ patří k těm relativně umírněným, o čem svědčí i skutečnost, že byl schopný dohodnout ve svém domovském Burgenlandu koalici se sociální demokracií, která má ke Svobodným jinak opravdu daleko. Mluvit o ohrožení demokracie opravdu není na místě.

Norbert Hofer uspěl mj. i proto, že mluví o problémech, které jsou stále tabuizovány a zůstávají spíše na okraji zájmu hlavních médií. Během uprchlické krize bylo Rakousko původně silně nakloněné tomu, co je zvláště v Německu známé jako „Willkomenskultur.“ Patřilo k nejhlasitějším prosazovatelům kvót na přerozdělení uprchlíků a velice tvrdě se naváželo do maďarského premiéra Orbána.

Kořeny vítězství Hofera hledejme v nezvládnuté migraci

Nicméně potom, co náš jižní soused začal pociťovat negativní důsledky přílivu běženců, rakouská vláda velmi rychle přehodnotila svůj původně velmi vstřícný postoj. Důvod byl prostý. Nápor běženců, kteří navíc Rakouskem většinou jen procházeli, se stal těžko zvladatelným. Mezi migranty totiž byli bohužel i takoví, kteří dokonce jezdili taxíky a opravdu nevypadali jako potřební, nemluvě o zvýšené kriminalitě, která se stala realitou, když začali běženci přicházet po tisících.

Bohužel média o problémech nemluvila. Rakušané se i dlouho báli otevřeně mluvit o fenoménu tzv. zahraničních bojovníků, kteří po desítkách opouštěli Rakousko s cílem bojovat za tzv. Islámský stát. A ani následné přitvrzení dvou stran velké koalice (lidovců a sociálních demokratů) v otázce migrační krize v podobě stavby plotu a stanovení stropu na uprchlíky nepomohlo jejich prezidentským kandidátům, kteří byli často s postojem jejich spolustraníků konfrontování.

Bylo by ale chybou se domnívat, že potíže s příchodem nových lidí jsou záležitostí výlučně spojenou s uprchlickou/migrační krizí. Naopak, jedná se o součást mnohem většího problému. Mírně řečeno ne úplně vydařená integrace obyvatel, kteří přišli zhruba v posledních dvaceti letech hlavně z Balkánu a Turecka, je neblahým důsledkem především politiky rakouských socialistů.

V této souvislosti nelze nezmínit nárůst islámského radikalismu, který se projevuje mnoha způsoby. Přítomností radikálních imámů to začíná, avšak zdaleka nekončí. Extrémní postoje jsou šířeny i mimo mešity, a to dokonce v předškolních zařízeních mezi malými dětmi!

Ve školkách dominuje radikální islám

Nedávno vydala vídeňská univerzita studie zkoumající stav muslimských školek v rakouské metropoli, do nichž chodí právě hlavně děti z přistěhovaleckých rodin a výsledky opravdu nejsou příliš potěšitelné. Pouze 71 z celkového počtu 150 vídeňských muslimských školek se zapojilo do studie a podle zjištění ve vídeňských školkách dominuje radikální salafistické učení. Kapitolou samou pro sebe je Islámský stát a přímé zapojení lidí původem z Rakouska. Odhaduje se, že 100-150 lidí z Rakouska bojuje v řadách radikálních islamistů. Kvůli nezvládnutému přistěhovalectví v posledních letech navíc celkem reálně hrozí, že některá místa v Rakousku budou mít stejnou pověst jako např. bruselský Molenbeek.

Diví se pak někdo, že taková situace nahrává právě FPÖ s její ostře protiimigrační rétorikou? Téma imigrace navíc zdaleka není jediné, které přineslo rakouským Svobodným nejlepší výsledek v historii. Za nevídaným úspěchem kandidáta Svobodných stojí také témata jako nezaměstnanost (která dlouhodobě v Rakousku patří k nejnižším) či všeobecně nespokojenost se zavedenými stranami. Dosud nejsilnější lidovci a sociální demokraté nebyli v poslední době vůbec schopní pružně reagovat na změnu voličských nálad.

Vítězství Hofera tak nepřekvapilo

U rakouských lidovců, kteří jsou sesterskou stranou mé KDU-ČSL, bych se ještě rád na chvíli zastavil. Pro ÖVP by měly být tyto volby obrovským poučením. Strana nejprve prosazovala povinné kvóty a otevřenou politiku vůči běžencům, nicméně od září loňského roku začalo Rakousko silně pociťovat problémy s uprchlíky. Rakouští lidovci si až velmi pozdě uvědomili, že jimi dosud zastávané postoje k řešení uprchlické krize jsou neudržitelné, a otočili o 180 stupňů.

Z důvodů uvedených výše mě vítězství Hofera vůbec nepřekvapilo a chápu, proč jeho názory sdílí tolik Rakušanů. Kandidát Svobodných má řadu názorů shodných například s Milošem Zemanem nebo s maďarským premiérem Orbánem. Rétorika všech zmíněných politiků dokáže rezonovat u významné části obyvatel, ať se nám to líbí, nebo ne.

A pokud se Juncker, Merkelová a Hollande neproberou, tak se Evropa dostane do situace, kdy většina států a obyvatel EU nebude Brusel respektovat. Rakouští politici z hlavních stran by se měli především zaměřit na reálně existující problémy a mluvit o nich otevřeně, což se nyní příliš neděje. Jinak by měl aktuální prezidentský duel úplně jiné obsazení.

Přeji krásný den a veselou mysl!

Autor: Tomáš Zdechovský | středa 27.4.2016 9:11 | karma článku: 41.37 | přečteno: 2774x

Další články blogera

Tomáš Zdechovský

Reforma migrace musí vypadat úplně jinak

Nelegální a nekontrolovaná migrace představuje jeden z hlavních problémů, které nyní Evropa řeší. Už dlouhou dobu se budují ploty na vnější hranici, protože se 'zjistilo', že je děravá.

10.7.2023 v 7:15 | Karma článku: 17.25 | Přečteno: 514 | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Německé levicové neziskovky pomáhají Rusku

Problematika šíření (nejen) ruské propagandy a dezinformací se už několik let řeší ze všech možných a myslitelných úhlů.

3.7.2023 v 7:30 | Karma článku: 23.70 | Přečteno: 772 | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Učitelka šířila ruskou propagandu ve škole a skončila u soudu. Teď chce být ředitelkou!

Pro bezproblémové soužití mezi lidmi a vůbec fungování celé společnosti je nezbytná vzájemná důvěra. Záměrné šíření nepravdivých informací jde proti tomu a vyvolává v lidech pocit, že už nemůžou věřit nikomu.

26.6.2023 v 7:35 | Karma článku: 24.30 | Přečteno: 840 | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Má Lukašenko jaderné zbraně, které svět neviděl?

Rusko rozmístilo na území Běloruska taktické jaderné zbraně a běloruskému prezidentovi Aleksandru Lukašenkovi vlivem toho očividně narostlo sebevědomí. Chlubí se a skoro až vyhrožuje celému světu, že má atomovky.

19.6.2023 v 9:59 | Karma článku: 13.70 | Přečteno: 254 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 7.77 | Přečteno: 184 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 13.72 | Přečteno: 205 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.75 | Přečteno: 611 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 472 | Diskuse
Počet článků 678 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4404

Tomáš Zdechovský (1979) - optimista i snílek, kterému nikdy nebylo lhostejno dění kolem sebe. Rád mění vize v realitu a realitu ve vizi. Miluje filmy Forrest Gump, Up in the air, Vrtěti psem a Thank you for smoking, Iluzionista, skupiny The Cranberries, Jelen a U2 a lidi, kteří umí říci své názory. Nezná slova "to nejde" a "to se nikdy nenaučím".

Od roku 2014 poslanec Evropského parlamentu a člen předsednictva KDU-ČSL, členem prestižního Výboru pro zahraniční věci (AFET) a Výboru pro zaměstnanost a sociální věci (EMPL), předseda parlamentní delegace pro státy Střední Asie.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...