Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Lidé v Evropě už nejsou zvědaví na gesta slabých politiků

Fráze, chyby, různé pochody a kytky… to byla reakce většiny evropských politiků na pařížské útoky a nyní je to reakce na útoky v Bruselu. Bohužel je to reakce slabá a nedostatečná, ukazující na to, jak malý je pud sebezáchovy EU.

Namísto toho, aby se konečně spojily všechny tajné a policejní služby a začala systematická operace v Bruselu, ale i Paříži, Londýně, Berlíně, Kodani, Stokholmu, Haagu a dalších evropských městech, kde sídlí radikální islamisté, světoví lídři mlčí a hovoří o tom, že se nesmíme bát terorismu.

Ale jak se lidé nemají bát? Sebevražedné útoky teroristů už nejsou sci-fi, které jsme znali odněkud z Iráku nebo Izraele, ale realita Evropy.  Možná by právě to měli prezidenti a premiéři vysvětlit a přiznat lidem žijícím v Bruselu. Proč si nezajdou bez ochranky do nočního Molenbeeku nebo Schaerbeeku?

Pomatenost belgické policie neschopné bojovat s islamisty

Měli by také vysvětlit tu zmatenost belgické policie, a způsob jejího boje proti terorismu, která s výslechem teroristy Salaha Abdeslama čeká, až se mu udělá lépe. A to je jen začátek. Jak vyšlo díky serveru Politico najevo, výslech Abdeslama trval pouhou hodinu a pak terorista přestal vypovídat. Proč se ho ptali na pařížské útoky a ne na množství zbraní a výbušnin, které se našlo přímo v Bruselu, to asi nikdo nepochopí. A přitom minulý pátek nám belgičtí politici tvrdili, jak spolupracuje.  

To, že nemá belgická policie pod kontrolou radikální islamisty, se ví už dlouho. Do země přichází ročně desítky lidí mizících v no-go zónách. Nedávno mi řekli kolegové ze Španělska, že stopy baskických teroristů vedly opakovaně do Molebeeku. To, jak policie pracuje, ukázala i další zpráva z Bruselu, když jen tak mimochodem vyšlo najevo, že jakýsi terorista s batohem výbušnin si ve Schaerbeeku vzal ženu s dítětem jako rukojmí.

Policie pak ohlásila další zatýkání ve Schaerbeeku a Molenbeeku, ač většinu zatčených ještě tentýž večer propustila. Následuje opět zmatené pobíhání belgické policie po městě. A nejkurióznější je fakt, že chce ze strachu zrušit Pochod proti strachu, který se nakonec uskutečnil ve strachu z extrémistů, proti kterým policie ze strachu zasáhla.

Politici by měli přestat s gesty a začít skutečně pracovat

Zatímco na sociální výdaje ročně vydáme desítky procent našich rozpočtů, výdaje na vnitřní bezpečnost nedosahují ani pět procent. Většina tajných služeb nemá rozpočet srovnatelný ani s neziskovkami, když platy lidí pracujících v tajných službách jsou žalostně nízké. Evropa se potýká nejen s nově příchozími přistěhovalci, ale i s problémy přistěhovalců třetí generace, kteří neuznávají její hodnoty. Jen za připomenutí stojí fakt, že do bojů v Sýrii se zapojilo odhadem třicet tisíc lidí z Evropy, kteří se nepozorovaně vrací do Evropy zpět. A ta nemá šanci je zkontrolovat a zadržet. Prostě současná kapacita bezpečnostních složek na to nestačí a nikdo je nechce posilovat.

Pokud budeme mít v čele Evropy slabé politiky, těžko se vyrovnáme s nárůstem extrémismu, který je přirozenou reakcí na terorismus. Lidé mají strach a tak věří nesmyslům o policistech a vojácích v ulicích a na hranicích, kteří stejně nic nevyřeší. Dnes je cílem teroristů odpálit se v metru a zabít co možná nejvíce lidí. Proto se ptám, jak dlouho budeme ještě koukat na to, že nemáme bezpečné vnější hranice a v Evropě se pohybuje přes milion lidí bez toho, abychom znali jejich skutečnou identitu?

Pocit strachu u lidí nezmění pochody proti strachu a kytice u míst, kde vybuchly bomby. Pocit strachu se dá změnit pouze skutečnou strategií proti radikálnímu islamismu a rozhodné jednání policie, která dostane skutečnou pravomoc proti teroristům bojovat. Ta ale potřebuje politickou podporu, které se jí nedostává od změkčilých belgických nebo evropských politiků, kteří řeší více své důchody než bezpečnost Evropy. Z besed s lidmi vím, že už nechtějí trapná gesta, ale požadují konečně účinnou akci.

Přeji hezký den a veselou mysl.

Autor: Tomáš Zdechovský | pondělí 28.3.2016 16:15 | karma článku: 41,99 | přečteno: 2625x
  • Další články autora

Tomáš Zdechovský

Reforma migrace musí vypadat úplně jinak

Nelegální a nekontrolovaná migrace představuje jeden z hlavních problémů, které nyní Evropa řeší. Už dlouhou dobu se budují ploty na vnější hranici, protože se 'zjistilo', že je děravá.

10.7.2023 v 7:15 | Karma: 17,25 | Přečteno: 519x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Zdechovský

Německé levicové neziskovky pomáhají Rusku

Problematika šíření (nejen) ruské propagandy a dezinformací se už několik let řeší ze všech možných a myslitelných úhlů.

3.7.2023 v 7:30 | Karma: 23,70 | Přečteno: 776x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Zdechovský

Učitelka šířila ruskou propagandu ve škole a skončila u soudu. Teď chce být ředitelkou!

Pro bezproblémové soužití mezi lidmi a vůbec fungování celé společnosti je nezbytná vzájemná důvěra. Záměrné šíření nepravdivých informací jde proti tomu a vyvolává v lidech pocit, že už nemůžou věřit nikomu.

26.6.2023 v 7:35 | Karma: 24,30 | Přečteno: 844x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Zdechovský

Má Lukašenko jaderné zbraně, které svět neviděl?

Rusko rozmístilo na území Běloruska taktické jaderné zbraně a běloruskému prezidentovi Aleksandru Lukašenkovi vlivem toho očividně narostlo sebevědomí. Chlubí se a skoro až vyhrožuje celému světu, že má atomovky.

19.6.2023 v 9:59 | Karma: 13,70 | Přečteno: 254x | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Opravdu jsou elektromobily tak skvělou alternativou?

Z neznámého důvodů stále převládá u mnohých přesvědčení, že vozidla se spalovacím motorem budou v dohledné době nevyhnutelně nahrazená elektromobily. Pochybnosti jsou ale rozhodně na místě.

12.6.2023 v 9:10 | Karma: 27,70 | Přečteno: 1011x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 678
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4414x
Tomáš Zdechovský (1979) - optimista i snílek, kterému nikdy nebylo lhostejno dění kolem sebe. Rád mění vize v realitu a realitu ve vizi. Miluje filmy Forrest Gump, Up in the air, Vrtěti psem a Thank you for smoking, Iluzionista, skupiny The Cranberries, Jelen a U2 a lidi, kteří umí říci své názory. Nezná slova "to nejde" a "to se nikdy nenaučím".

Od roku 2014 poslanec Evropského parlamentu a člen předsednictva KDU-ČSL, členem prestižního Výboru pro zahraniční věci (AFET) a Výboru pro zaměstnanost a sociální věci (EMPL), předseda parlamentní delegace pro státy Střední Asie.