Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Barnevernet využíval manipulací a lží k odebrání nemocného dítěte české matce

Případ Barnevernetem odebrané malé dcerky trpící vzácným onemocněním už stačil vejít v Česku dostatečně ve známost. Ostatně není divu, protože dítě má českou matku a záležitost se týká i České republiky. 

Dobrou zprávou pro nás je, že soud nakonec rozhodl o navrácení dítěte. Tento případ měl tedy nakonec šťastné vyústění a rodiče měli obrovské štěstí, které nebývá zdaleka samozřejmostí. Celou věc řešil naštěstí rozumný soudce a rodiče měli na své straně důležité svědky z řad lékařů, zdravotníků a psychologů. Tento případ ale nic nemění na tom, že Barnevernet dokáže být jako chobotnice a dostat dítě z jejích chapadel pak vždy stojí takřka nadlidské úsilí.

Případu odebrání nemocného dítěte jsem se již věnoval v jednom ze svých nedávných příspěvků. V tomto článku bych ještě rád uvedl několik dalších skutečností spojených s touto kauzou, které jsou zatím velmi málo známé.

Na začátku bych rád zopakoval a ještě zdůraznil, že dceru norského otce a české matky se podařilo dostat zpět i velkou zásluhou lékařů. Zpočátku sice místní nemocnice v léčbě opakovaně chybovala, což bylo zdrojem konfliktů s rodiči. Důležité je však dodat, že příčinou problémů byly nedostatečné zkušenosti lokální nemocnice se vzácným onemocněním, jímž trpěla později odebraná a poté zpět navrácená dcera.

Od okamžiku stanovení správné diagnózy dítěte však byly  vztahy mezi rodiči a lékaři z místní nemocnice naprosto bezproblémové. Zdravotnický personál pak stál během celého řízení jednoznačně na straně rodiny.

Fotky z dnešní bouřlivé demonstrace před norskou ambasádou v Bukurešti na podporu rodiny Bodnariu.

Nešťastná žádost o pomoc nastartovala mašinérii

Asi nikdo nepochybuje o tom, že péče o malé dítě trpící vzácným onemocněním je obtížná jak pro lékaře, tak pro samotné rodiče. Po jednom z převozů do Osla musela být holčičce provedena náročná operace. Malému dítěti byl odstraněn starý dialyzační katetr a zaveden katetr nový. V tuto chvíli už rodiče cítili, že se neobejdou bez cizí pomoci a obrátili se s prosbou na město Fredrikstad o poskytnutí koordinátora zajišťujícího tzv. odlehčovací služby pro rodiče vyčerpané každodenní péčí o vážně nemocné dítě.

Pomoci se však rodina nakonec nedočkala a nemocnice se ve své naivitě obrátila s žádostí o pomoc na Barnevernet, a to bez vědomí rodičů. Někteří lékaři měli zcela mylně za to, že právě úředníci Barnevernetu mají tyto služby na starosti. 

A právě to byla největší chyba, kvůli níž se také rodiče i dítě dostali do problémů. Na tomto případě se krásně ukazuje, jak ošidné může být obracet se s žádostí o pomoc na Barnevernet, který nejenže často nepomáhá, ale jak už dlouho víme, tak naopak dokáže rodičům způsobit řadu nepříjemností.

Rodiče s jejich nemocnou holčičkou.

Barnevernet jednal „V nejvyšším zájmu dítěte“

Barnevernet rozhodl o odebrání dítěte na základě udání od personálního vedoucího dětského oddělení v Oslu, který sám dítě nikdy neviděl. Rodina si totiž stěžovala na přístup zdravotní sestry před operací. V udání se mělo také objevit, že rodiče údajně odmítli léčbu, což se vůbec nezakládá na pravdě. Ošetřující lékaři a zdravotnický personál rodinu naopak podpořili a navíc dosvědčili, že rodina  se o nemocné dítě stará dobře.

S Barnevernetem měli rodiče za celou dobu pouze dvě schůzky. Přestože sociální úřednice rodiče s dítětem nikdy neviděly, opovážily se v dokumentech tvrdit, že rodiče se svým dítětem nemají dostatečný kontakt! Důvod odebrání jim BV ústně nesdělil a oficiální vyrozumění o okamžitém odebrání dostali až 4 dny po odebrání. Dokument o trvalém odebrání pak rodiče obdrželi na Štědrý den.

Děvčátko mělo být 15. ledna přesunuto do jiné nemocnice. To vše jen proto, aby pěstounka nemusela do nemocnice dojíždět a také navzdory varování lékařů kvůli vážnému stavu dítěte a riziku, že se o něj začnou starat noví lékaři bez znalosti jeho potřeb. Realizaci tohoto šíleného a bezohledného nápadu, který naprosto ignoroval dopady na zdraví dítěte, se díky žádosti právníků a lékařů podařilo zabránit.

Po odebrání strávilo dítě téměř tři měsíce v nemocničním pokoji. Zatímco rodiče si malou brávali každý den domů a věnovali se jí, pěstounka za dítětem pouze docházela. O vánočních svátcích nechala pěstounka dítě v nemocnici samotné. Dcera během této doby prodělala několik infekcí a nastal regres v jejím vývoji. I takto bohužel může vypadat jednání „v nejvyšším zájmu dítěte“.

Následovala série lží Barnevernetu

Rodina měla naštěstí od začátku pečlivě zdokumentované zásadní rozpory ve výpovědích Barnevernetu a lékařů, kteří jsou s rodiči v kontaktu a o dítě se starají. Existovala totiž řada nepravdivých informací o rodičích, které se naštěstí podařilo vyvrátit. Lékaři prý měli držet dceru v nemocnici, protože se ji báli pustit s rodiči domů.

Samotný lékař však u soudu řekl, že takovou obavu z rodičů nikdy nevyjádřil. Barnevernet tak nejspíše protiprávně držel malé dítě v nemocnici celé 4 dny a rodičům zakázal jakýkoliv kontakt, než ho akutně s tímto odůvodněním odebral.

Dcerka měla dle Barnevernetu brečet, když viděla své rodiče. Skutečnost byla ale taková, že dítě se naopak z přítomnosti rodičů radovalo, což dosvědčil i zdravotnický personál. Údaje o reakcích dítěte byly vedeny i v tzv. deníku pacienta.

Dále prý rodiče odmítli pomoc Barnevernetu. I zde je pravdou naprostý opak, podle výpovědi rodičů, byl z tohoto tvrzení v šoku i advokát, protože se naopak snažil s Barnevernetem dohodnout a spolupracovat. Barnevernet se také obával, že matka plánuje dceru unést do Česka. Stejně tak, jako u Evy Michalákové, kterou od dětí izolovali.

Barnevernet usvědčen z manipulací a lží

A ještě jedna věc na konec. Barnevernet se ve své naprosté argumentační nouzi  snažil rodiče očernit i obviněním, že otec dítěte se měl dopustit násilí na své exmanželce. Ano, mezi bývalými manželi sice došlo k neshodám, ale stalo se tak v souvislosti s dětmi, protože bývalá manželka odmítala poslechnout rozhodnutí soudu a posílat děti k otci. K žádnému násilí však mezi otcem nemocné dcery a jeho bývalou manželkou nedošlo. To bylo vyvráceno i u soudu.

Jak jsme se mohli přesvědčit, tak norská sociálka se neštítí ve svůj prospěch a za účelem ublížení rodičům užívat manipulace a zcela vědomých lží. Není tedy pravdou, že by Barnevernet pouze pomáhal. Je nad míru jasné, že toto je další případ, který jakékoliv bohulibé úmysly norské sociálky naprosto vyvrací... 

Přeji hezký  den a veselou mysl!

 

Pozn. Kritika Barnevernetu v samotném Norsku v posledních týdnech velmi vzrostla. Ukazuje to i poslední článek v seriozním norském deníku Aftenbladet, kdy se ke kritice BV a jeho praktik přidala i norská strana Zelených.

Autor: Tomáš Zdechovský | úterý 16.2.2016 11:32 | karma článku: 41,06 | přečteno: 2012x
  • Další články autora

Tomáš Zdechovský

Reforma migrace musí vypadat úplně jinak

Nelegální a nekontrolovaná migrace představuje jeden z hlavních problémů, které nyní Evropa řeší. Už dlouhou dobu se budují ploty na vnější hranici, protože se 'zjistilo', že je děravá.

10.7.2023 v 7:15 | Karma: 17,25 | Přečteno: 519x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Zdechovský

Německé levicové neziskovky pomáhají Rusku

Problematika šíření (nejen) ruské propagandy a dezinformací se už několik let řeší ze všech možných a myslitelných úhlů.

3.7.2023 v 7:30 | Karma: 23,70 | Přečteno: 776x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Zdechovský

Učitelka šířila ruskou propagandu ve škole a skončila u soudu. Teď chce být ředitelkou!

Pro bezproblémové soužití mezi lidmi a vůbec fungování celé společnosti je nezbytná vzájemná důvěra. Záměrné šíření nepravdivých informací jde proti tomu a vyvolává v lidech pocit, že už nemůžou věřit nikomu.

26.6.2023 v 7:35 | Karma: 24,30 | Přečteno: 844x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Zdechovský

Má Lukašenko jaderné zbraně, které svět neviděl?

Rusko rozmístilo na území Běloruska taktické jaderné zbraně a běloruskému prezidentovi Aleksandru Lukašenkovi vlivem toho očividně narostlo sebevědomí. Chlubí se a skoro až vyhrožuje celému světu, že má atomovky.

19.6.2023 v 9:59 | Karma: 13,70 | Přečteno: 254x | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Opravdu jsou elektromobily tak skvělou alternativou?

Z neznámého důvodů stále převládá u mnohých přesvědčení, že vozidla se spalovacím motorem budou v dohledné době nevyhnutelně nahrazená elektromobily. Pochybnosti jsou ale rozhodně na místě.

12.6.2023 v 9:10 | Karma: 27,70 | Přečteno: 1011x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

Nepříjemné svědectví. Bulvární boss popsal, jak Trumpovi pomohl s kampaní

23. dubna 2024  21:21

Bývalý vydavatel bulvárního listu National Enquirer v úterý u newyorského soudu popsal porotě, jak...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno 

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Narušitelé jsou všude. Čínská rozvědka přitvrzuje, chlubí se i českým zářezem

23. dubna 2024

Premium Čínské tajné služby v posledních letech posilují svůj vliv a nebojí se ani prezentace na sociálních...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 678
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4414x
Tomáš Zdechovský (1979) - optimista i snílek, kterému nikdy nebylo lhostejno dění kolem sebe. Rád mění vize v realitu a realitu ve vizi. Miluje filmy Forrest Gump, Up in the air, Vrtěti psem a Thank you for smoking, Iluzionista, skupiny The Cranberries, Jelen a U2 a lidi, kteří umí říci své názory. Nezná slova "to nejde" a "to se nikdy nenaučím".

Od roku 2014 poslanec Evropského parlamentu a člen předsednictva KDU-ČSL, členem prestižního Výboru pro zahraniční věci (AFET) a Výboru pro zaměstnanost a sociální věci (EMPL), předseda parlamentní delegace pro státy Střední Asie.