Další otřesný případ z Norska ukazuje pochybné praktiky sociálky

17. 01. 2015 10:27:10
Tento nadpis se může zdát někomu absurdní, ale je to tak, dítě bylo norské matce jménem Marianne odebráno na základě 20 let starého lékařského zápisu. Jako malá měla trpět poruchou příjmu potravy...

Zpráva pochází z konce roku 2012 a více o ní můžete nalézt zde. Informuje o dnes už čtyři roky starém případu.

Ale zpátky k věci. Dcera byla odebrána kvůli zdravotním problémům v minulosti, a to navzdory tomu, že matčin lékař tvrdí, že je schopná se v současné době postarat o dítě. Žena se octla v hledáčku Barnevernu už v době narození dcery, ale starat se o ni mohla více než jeden rok. Po odebrání bojovala intenzivně u několika soudu o opětovné získání dítěte. Zatím sice marně, ale stále se nevzdává.

V hlavní roli pochybný posudek

Co ale zarazí ještě více: Barnevernet odebral matce děti na základě zprávy psychologa, který ji nikdy nepotkal. Nejedná se ale o zdaleka jediný takový případ, kdy rozhodující roli hraje posudek bez jakéhokoli solidního podložení. O pochybných posudcích psychologů jsem už psal jinde v článku věnovaném odebírání dětí ve Velké Británii.

Pokud se nic nezměnilo, tak matka může svoji dceru vídat čtyřikrát za rok, pokaždé na tři hodiny. Nemusím snad připomínat, že případ kromě jiného vyvolává také řadu zásadních otázek týkajících se práv pacientu. Velmi ostře kritizoval počínání Barnevernetu norský psychiatr Leif Ror Falkum: „Barnevernet dělá chybu a jsme na špatné cestě, když člověk ztratí možnost mít děti, protože měl dříve v životě těžkosti.“

Tento psychiatr se Marianne věnuje už několik let a svědčil také u soudu v její prospěch. Na jeho názor, který byl daleko lépe podložený, než pochybný psychologický posudek, nebyl brán žádný zřetel. I zde můžeme dobře vidět, jak zaujaté mohou být norské soudy, když jde o věc odebrání dítěte. Nikoho, kdo zná alespoň trochu případ Evy Michalákové, však nemůže takové jednání vůbec překvapit.

Podivná logika Barnevernetu

A jak se k celé záležitosti vyjádřil Barnevernet? Samozřejmě nechtěl vůbec poskytovat žádný rozhovor. Hradbu mlčení alespoň částečně prolomila ředitelka Heidi Bjøntegaard, která v e-mailu pro norskou televizi TV2 tvrdí následující: “Tento konkrétní případ se řeší v souladu se zákonem o péči o dítě u krajského a okresního soudu. Matčina stížnost k odvolacímu soudu byla zamítnuta. Navíc se případ řeší dle zákona o dětech a rodičích u okresního soudu.

Pokud jde využití odborných pracovníků (psychologů) Barnevernetu, děje se tak následujícím způsobem: Barnevernet požádá o pomoc odborného psychologa, aby přezkoumal rodičovskou péči. Je tam vždy žádoucí, aby odborník mluvil přímo s rodiči a dětmi, a také byl přítomen a pozoroval souhru rodičů s dítětem. Zde je vsak nutný souhlas rodičů. Pokud rodiče nesouhlasí, musí se to řešit prostřednictvím přezkoumání dostupných písemných materiálů z instancí, které znají rodiče a dítě. Tohle je nežádoucí ze strany Barnevernetu, ale bylo to nutné v tomto konkrétním případě vzhledem k chybějícímu souhlasu matky o přímém kontaktu s vyšetřujícím psychologem.”

Opravdu velmi podivné vyjádření. Proč se tolik zohledňovaly staré lékařské záznamy, a vyžadoval psychologický posudek, když byl s matčiným stavem velmi dobře obeznámený psychiatr? Podle už zmíněného psychiatra matka netrpěla žádným závažným psychickým onemocněním, neužívala drogy a nechovala se násilně.

Podle Falkuma jde „o docela obyčejnou norskou ženu, která by dle jeho mínění určitě byla schopná se o své dítě starat.“ Jinými slovy, ačkoli matka mohla trpět psychickými problémy, rozhodně nebyly tak závažné, aby jí bránily ve výchově dítěte, a v záležitosti musela zasahovat sociálka.

I sám Falkum říká, že psychické problémy trápí v tom či onom časovém období až třetinu obyvatel. A dodává, že pokud má někdo obtížné období a ztratí kvůli tomu možnost mít dítě, tak jsme na špatné cestě.

Je-li pravda, že až třetina lidí může mít psychické problémy, tak bych nechtěl zažít situaci, kdyby Barnevernet postupoval podle této zvrácené logiky ve všech případech. Představte si, že by třetina rodičů měla přijít o děti jen kvůli tomu, že rodiče měli v minulosti psychické či zdravotní problémy. Lepší je výchova s často chybujícími a nedokonalými rodiči, než s profesionálními pěstouny. Více než drobná pochybení ze strany rodičů dětem škodí odloučení od rodiny. Ostatně i o kvalitě pěstounské výchovy lze v norském případě celkem úspěšně pochybovat, ale to už je na jiný článek.

Až tak daleko může dojít přehnaná starostlivost o blaho dítěte. V konečném důsledku trpí rodiče i děti bez rozdílu. Odloučení dětí od rodičů mívá pro děti zcela pochopitelně velmi negativní dopady na jejich psychické zdraví. V této souvislosti mě napadá výrok Karla Raimunda Poppera, který řekl, že ti, kdo nám slibovali ráj na zemi, nikdy nevytvořili nic jiného než peklo. Pro pracovníky Barnevernetu platí zmíněný výrok původem rakouského filosofa na sto procent.

Přeji hezký den a veselou mysl!

Autor: Tomáš Zdechovský | sobota 17.1.2015 10:27 | karma článku: 36.03 | přečteno: 3938x

Další články blogera

Tomáš Zdechovský

Reforma migrace musí vypadat úplně jinak

Nelegální a nekontrolovaná migrace představuje jeden z hlavních problémů, které nyní Evropa řeší. Už dlouhou dobu se budují ploty na vnější hranici, protože se 'zjistilo', že je děravá.

10.7.2023 v 7:15 | Karma článku: 17.25 | Přečteno: 514 | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Německé levicové neziskovky pomáhají Rusku

Problematika šíření (nejen) ruské propagandy a dezinformací se už několik let řeší ze všech možných a myslitelných úhlů.

3.7.2023 v 7:30 | Karma článku: 23.70 | Přečteno: 772 | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Učitelka šířila ruskou propagandu ve škole a skončila u soudu. Teď chce být ředitelkou!

Pro bezproblémové soužití mezi lidmi a vůbec fungování celé společnosti je nezbytná vzájemná důvěra. Záměrné šíření nepravdivých informací jde proti tomu a vyvolává v lidech pocit, že už nemůžou věřit nikomu.

26.6.2023 v 7:35 | Karma článku: 24.30 | Přečteno: 840 | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Má Lukašenko jaderné zbraně, které svět neviděl?

Rusko rozmístilo na území Běloruska taktické jaderné zbraně a běloruskému prezidentovi Aleksandru Lukašenkovi vlivem toho očividně narostlo sebevědomí. Chlubí se a skoro až vyhrožuje celému světu, že má atomovky.

19.6.2023 v 9:59 | Karma článku: 13.70 | Přečteno: 254 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 22.22 | Přečteno: 182 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 21.49 | Přečteno: 856 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 15.29 | Přečteno: 211 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 5.55 | Přečteno: 167 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 16.83 | Přečteno: 239 | Diskuse
Počet článků 678 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4404

Tomáš Zdechovský (1979) - optimista i snílek, kterému nikdy nebylo lhostejno dění kolem sebe. Rád mění vize v realitu a realitu ve vizi. Miluje filmy Forrest Gump, Up in the air, Vrtěti psem a Thank you for smoking, Iluzionista, skupiny The Cranberries, Jelen a U2 a lidi, kteří umí říci své názory. Nezná slova "to nejde" a "to se nikdy nenaučím".

Od roku 2014 poslanec Evropského parlamentu a člen předsednictva KDU-ČSL, členem prestižního Výboru pro zahraniční věci (AFET) a Výboru pro zaměstnanost a sociální věci (EMPL), předseda parlamentní delegace pro státy Střední Asie.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...